9 Effectieve strategieën voor het behouden van remote medewerkers

strategieën

Het hebben van remote personeel heeft veel voordelen. Je kunt vissen uit een grotere vijver, en dus heb je meer toegang tot talent. Nu er steeds meer organisaties open gaan staan voor personeel dat remote werkt, is het belangrijk om je ook hierin te onderscheiden. In dit blog hebben we 9 strategieën op een rij gezet waarbij je de kans op verloop van personeel vermindert.

1. Creëer een remote-first cultuur

Het creëren van een cultuur waarin remote werken centraal staat, is essentieel voor het opbouwen van een sterke en inclusieve teamsfeer. Plan regelmatige check-ins en één-op-één gesprekken om verbonden te blijven. Zorg voor transparante workflows, maak beslissingen als team - ongeacht locatie - en wees bewust van verschillende tijdzones bij het plannen van vergaderingen en deadlines. Organiseer virtuele hangouts om de teambanden te versterken. Je kunt meer lezen hierover in ons andere blog.

2. Stimuleer effectieve communicatie

Top-notch communicatie is cruciaal om remote teams verbonden en op koers te houden. Gebruik een mix van realtime (synchronische) en uitgestelde (asynchroon) communicatiebenaderingen om ervoor te zorgen dat alle teamleden betrokken blijven, ongeacht hun locatie. Maak gebruik van verschillende tools zoals instant messaging platforms, videobel software en e-mail om effectief te communiceren en samen te werken.

Financiën en Belastingen

3. Stroomlijn het remote onboarding proces

Een soepel onboarding proces is heel belangrijk om nieuwe remote medewerkers zich welkom te laten voelen en snel productief te maken. Zorg voor een duidelijke pre-onboarding fase door informatie te verstrekken over wat ze kunnen verwachten, de tools die ze zullen gebruiken en wie ze kunnen benaderen bij vragen. Host een virtuele introductiesessie om de nieuwe medewerker kennis te laten maken met de bedrijfscultuur en waarden. Biedt een gedegen training aan, eventueel met een mentor om ze te helpen zich sneller in te werken. Eerder schreven we al een blog over remote onboarding.

4. Prioriteer werknemerswelzijn en werk-privé balans

Moedig regelmatige pauzes aan, bied abonnementen op wellness-apps aan en respecteer persoonlijke tijd. Organiseer zelfs dagen zonder vergaderingen om burn-out en vermoeidheid te voorkomen.

5. Bied carrière ontwikkelingsmogelijkheden

Het bieden van mogelijkheden voor professionele groei en ontwikkeling kan de motivatie van remote medewerkers verhogen en hun betrokkenheid bij het bedrijf vergroten. Denk aan toegang tot online leerplatforms, virtuele carrièrebeurzen, individuele loopbaanplannen en mentoringprogramma's om de vaardigheden en ambities van medewerkers te ondersteunen.

strategie

6. Gebruik data om de betrokkenheid van remote medewerkers te verbeteren

Maak gebruik van data om de betrokkenheid van remote teams te meten en te verbeteren. Analyseer metrics zoals werknemerstevredenheid om inzicht te krijgen in de motivatie en tevredenheid van het team. Houd ook personeelsverloop, absentie niveaus en prestatie-indicatoren in de gaten om problemen te identificeren en gerichte maatregelen te nemen om de betrokkenheid te vergroten.

7. Blijf op de hoogte en voldoe aan wetten over remote werk

Zorg ervoor dat je op de hoogte blijft van de wet- en regelgeving met betrekking tot remote werk, vooral op internationaal niveau. Dit omvat aspecten zoals gegevensbeveiliging, werknemersrechten en land-specifieke voorschriften. Door te voldoen aan deze wetten kunnen bedrijven ervoor zorgen dat ze hun remote teams op een juridisch conforme en ethisch verantwoorde manier beheren. Tip, er zijn juristen die hierbij kunnen helpen.

8. Moedig autonomie en vertrouwen aan

Vertrouwen is de speerpunt van remote werken. Geef duidelijke doelstellingen en laat je team schitteren door ze zelfstandig te laten werken. Check-ins zijn belangrijk, maar maak ze gericht op helpen en begeleiden, niet op controleren.

9. Bied eerlijke en competitieve remote salarissen

Zorg ervoor dat je remote teamleden eerlijk en competitief worden betaald. Vergelijk je salarisschalen met de markt en houd rekening met factoren zoals regionale kosten van levensonderhoud en de unieke rollen van remote medewerkers. Het aanpassen van salarissen en voordelen laat zien dat je hun bijdragen waardeert en streeft naar een eerlijke behandeling van alle werknemers.

2024

Geen reden om nog te twijfelen om remote personeel aan te nemen. Gebruik deze tips om een positieve en inclusieve werkcultuur te maken voor remote personeel!

De cursus "Een Vrijer Werkend Leven"

In deze cursus leer je wat JIJ remote kunt doen
En neem je concreet actie!

In 7 stappen naar jouw locatie onafhankelijke leven en werk

  • Reizen en werken op de mooiste plekken óf gewoon vanaf je keukentafel
  • Nooit meer in de file staan!
  • Inspirerende, gelijkgestemde mensen om je heen
  • Werk dat bij je past en waar je blij van wordt

Podcasts

Zeilend de wereld over en ondertussen blijven werken? Hoe dan? In deze podcast serie praten we over locatie onafhankelijk werk en hoe remote werk een vrijer leven faciliteert.