Agile, ben jij het al?

Strand

Lenig meisje

Agile, ben jij het al?

Agile en Scrum. Deze termen vliegen mij de laatste tijd geregeld om de oren. Ook binnen recruitment zijn zowel Agile als Scrum hip. Maar heel eerlijk gezegd, is mij niet geheel duidelijk wat er precies mee bedoeld wordt. En dan word ik uitgenodigd voor een kennissessie op Beeckesteijn met als onderwerp: “Agile in marketing”. Recruitment is marketing, dus daar moet ik heen!

En om straks geen flater te slaan; eerst dus maar eens uitzoeken wat het is: Scrum en Agile….

Agile betekent lenig

Agile betekent vrij vertaald: lenig of behendig. De term komt uit de IT wereld. Agile staat voor een manier van werken. Het werd ingevoerd om te voorkomen dat er heel lang aan een project of ontwikkeling wordt gewerkt en bij de lancering blijkt dan dat het niet goed werkt. Of toch niet aan de verwachtingen van de klant voldoet. Dit gebeurde in het verleden regelmatig bij grote en kostbare IT-implementaties. Om dit te voorkomen, werd de nieuwe werkwijze “agile” ingevoerd waarbij er tussentijds aanpassingen werden gedaan en getoetst.

Inmiddels is de term agile ook overgenomen in verschillende andere vakgebieden. Agile wordt dan ook vaak gebruikt als er sprake is van een verandertraject. Een wendbare organisatie is agile.

Bij agile zijn niet de blauwdrukken en lange termijn plannen leidend. Het uitgangspunt van agile is dat er continue en direct gereageerd wordt op veranderingen. En de klant staat centraal. Er is doorlopend interactie met de klant  en er wordt direct gereageerd op een veranderende klantbehoefte.

Scrum

Kort door de bocht, kunnen we concluderen dat agile een verzamelnaam is voor verschillende methodieken binnen het projectmanagement. Stromingen, onderdelen of methodieken binnen agile zijn onder andere:

 • Scrum
 • Customer Development
 • XP (Extreme Programming)
 • DSDM (Dynamic systems development method)
 • RUP (Rational Unified Process)
 • Chystal clear
 • Kanban

Scrum is dus een onderdeel van agile. Maar kennelijk wel een heel belangrijk onderdeel, want scrum en agile worden vaak afwisselend en door elkaar gebruikt.

Scrum is een kreet uit de rugby. Het slaat op het veilig en eerlijk hervatten van het spel na een kleine overtreding of oponthoud.

Binnen organisaties staat scrum voor een flexibele manier van werken met een klein multidisciplinair team. Scrum wordt vaak gebruikt bij projecten of ontwikkeling van producten, waarvan de klant of (eind) gebruiker nog niet precies weet wat hij wil. Samenwerking, klantbeleving en aanpassingsvermogen, daar draait het om bij Scrum.

Belangrijk bij het scrummen, is dat er dingen uitgeprobeerd mogen worden. “Van proberen kun je leren.” Er worden geen uitgebreide planningen vooraf gemaakt. Gewoon beginnen en ondervinden wat werkt. Leren door doen. De filosofie achter scrum is om al doende, in kleine stapjes, succes te boeken. Liever dat, dan na heel veel tijd en werk een systeem implementeren dat niet werkt.

Kleine stapjes

Scrum is doen, proberen, testen en aanpassen. Om voortgang te blijven houden, worden er steeds kleine subdoelen gesteld die in een kort tijdsbestek behaald moeten worden. Dit worden sprints genoemd. Of soms ook wel iteraties: korte cycli.

Na elke sprint wordt met elkaar gekeken of het nog de juiste weg is. De klant of eindgebruiker blijft steeds betrokken tijdens het proces. De volgende sprint wordt gezet op basis van de inzichten uit de praktijk.

Agile, of scrum, is dus een manier om grote, schijnbaar onoverzichtelijke, projecten in kleinere partjes te hakken. Het dwingt om van resultaat naar resultaat te werken en kritisch prioriteiten te stellen. Dat zijn korte termijn resultaten, maar het zijn allemaal stapjes naar het grote lange termijn einddoel.

En, zijn wij al agile?Flexibel

Eerlijk gezegd is de manier waarop wij bij Locatie Onafhankelijk Werk werken al behoorlijk agile. We werken met Trello, een tool met een behoorlijk “scrum-element”. En eigenlijk voor de meeste locatie onafhankelijk werkers wel dat ze agile zijn….

Wij stellen altijd de klant centraal en overleggen tussentijds regelmatig. Er is veel interactie. Als een bepaalde methode niet goed werkt, gaan we het op een andere manier proberen. En het gebeurt ook heel regelmatig dat het gewenste searchprofiel tijdens het proces verandert. Soms omdat de klant tot andere inzichten komt, of dat er intern bij de klant iets is veranderd. Maar tegenwoordig vaak ook omdat de gewenste kandidaten die een opdrachtgever zoekt schaars zijn. En die kandidaten hebben dan andere wensen en behoeften dan de opdrachtgever in de eerste instantie biedt. Dan overleggen we en pakken we het op een andere manier aan. Maar wel altijd gericht op het resultaat, namelijk het vinden van de juiste persoon voor een bepaalde opdracht. De juiste persoon op de juiste (locatie onafhankelijke )plek, daar gaat het ons om.

Wil je meer weten over de manier waarop wij werken. Neem contact op: 06 27 511812 of mail naar info@locatieonafhankelijkwerk.nl

 

De cursus "Een Vrijer Werkend Leven"

In deze cursus leer je wat JIJ remote kunt doen
En neem je concreet actie!

In 7 stappen naar jouw locatie onafhankelijke leven en werk

 • Reizen en werken op de mooiste plekken óf gewoon vanaf je keukentafel
 • Nooit meer in de file staan!
 • Inspirerende, gelijkgestemde mensen om je heen
 • Werk dat bij je past en waar je blij van wordt

Podcasts

Zeilend de wereld over en ondertussen blijven werken? Hoe dan? In deze podcast serie praten we over locatie onafhankelijk werk en hoe remote werk een vrijer leven faciliteert.