Brendy de Happy LinkedIn Trainer werkt locatie onafhankelijk

linkedin

1. Wil je je even voorstellen?

Ik ben Brendy, 29 jaar en werk nu zo’n 7 jaar voor mezelf als LinkedIn trainer en marketeer. Ooit begonnen als blogger en tekstschrijver tijdens mijn studie, kwam ik al vrij snel bij LinkedIn uit. Wat me eraan trok is dat het een mooi professioneel platform is, waar je als (toen nog student) inspiratie kunt ophalen voor toekomstig werk. Dus begon ik me te verdiepen in het groeien van een waardevol online netwerk via LinkedIn, en kreeg al snel vragen van anderen. “Hoe bouw je een netwerk op? Is het niet eng om vreemden toe te voegen? Hoe vind je stages en werk via LinkedIn?”. In 2016 schreef ik me in bij de kvk om mijn kennis te bundelen in trainingen voor studenten.

Ondertussen ben ik aangesloten bij twee academies, geef ik vaste trainingen voor een marketingbureau en universiteiten. LinkedIn is over de jaren ontzettend gegroeid, van vrij zakelijk naar persoonlijker. Toch blijft het zakelijk en dat vind ik er leuk aan.

Ik sta bekend als de ‘happy LinkedIn trainer’ die de wereld over reist. Sinds kort ben ik ook mentor voor freelancers die zelf opdrachten willen vinden en de stap naar remote willen zetten.

linkedin

2. Hoe ziet een gemiddelde (werk) dag er voor jou uit?

Door het tijdsverschil heb ik de ochtend en middag voor mezelf. Dat is ideaal voor mij, want ik was nooit zo’n ochtendmens. Ik zet geen wekker meer en word wakker door de zon. Iets dat me veel energie geeft. Ik begin mijn dag in de tuin, vaak met een boek of notitieblok, om inspiratie op te doen en ideeën op te schrijven. Samen met mijn vriend ben ik nu op Bali en huren we een fijne ‘villa’: een huisje met tuin en zwembad. Ik geniet enorm van de rust hier in de regio Ungasan, dat ligt tussen Uluwatu en Kuta. Rond 3 uur, wanneer NL wakker wordt, start ik met het geven van LinkedIn training voor mijn klanten. Hoeveel dat is verschilt per maand. Soms organiseer ik zelf een masterclass, andere keren heb ik cursisten die 1 op 1 bij me komen. Andere keren werk ik voor een academy of bureau dat me inhuurt voor training. Het is leuk en gevarieerd aan publiek en onderwerpen: van content tot klanten vinden en advertising.

Soms ga ik ertussenuit voor de zonsondergang en rond 9 uur taai ik af. Ik werk dus niet fulltime, vaak is het 4-5 uur per dag.

linkedin

3. Wat heeft jou gedreven de beslissing te maken om locatie onafhankelijk werk te gaan doen?

Ik had altijd al de droom om te reizen, maar toen ik in loondienst werkte wist ik niet hoe. Ik heb na mijn studie 2 jaar in loondienst gewerkt, waarvan in het tweede jaar al afbouwend. Ik wilde mijn bedrijf opbouwen terwijl ik nog de zekerheid had van een parttime baan. Dat bleek ook de juiste keuze. Even heb ik gewerkt voor een facebook advertising bureau dat ook remote werkte (pre corona!), en dat was voor mij het bewijs: het kan en er zijn al teams die het normaal vinden. Dat maakte mijn droom nog sterker. Uiteindelijk werd mijn contract niet verlengd, omdat te veel op data zitten niet voor mij is. Ik werk veel te graag met mensen en het liefst als trainer. Dus wist ik: ik moet mijn eigen droombaan creëren! Een waarbij ik kan reizen, locatie onafhankelijk ben én doe waar ik van hou.

Locatie onafhankelijk werken brengt mij de vrijheid om te reizen, op een tempo dat bij mij past. De afgelopen paar jaar reisde ik naar De Malediven, Sri Lanka en Indonesië (op en rondom Bali).

Daarnaast heb ik door remote werken nieuwe hobby’s ontdekt: ik haalde een duikbrevet, leerde wakeboarden en surfen. Dingen die ik in Nederland niet zo snel had gedaan door de kou. Het remote werken verbreed mijn horizon, laat me zien wat er nog meer is in de wereld en laat mij kennis maken met nieuwe culturen en leefstijlen.

Linkedin

4. Wat is jouw visie op remote werken?

Remote werken is meer dan kunnen reizen. Voor de een is het tijd thuis doorbrengen met familie, voor de ander is het een paar weken in rust werken vanuit een vakantiehuisje. Dat hoeft geen ver buitenland te zijn. Voor mensen als ik is dat een droom, maar dat is niet voor iedereen zo. Ik wil het dus ook relativeren: sommigen zouden van deze leefstijl alleen maar heimwee krijgen en niet kunnen werken. Je moet flexibel zijn en oke zijn met lange tijden vrienden/familie niet zien, anders kom je van een koude kermis thuis. Kijk dus vooral naar wat het jou kan brengen. Wat mis je nu? Is dat flexibiliteit in werktijd, locatie of iets anders? Remote werken geeft je in ieder geval de keus.

linkedin

5. Hoe zie jij je toekomstige (werk) leven voor je?

Eigenlijk zoals nu, maar dan wat meer te reizen. Eerder deed ik marketingopdrachten waardoor ik vaak toch wel ‘vast zat’ aan Nederlandse werktijden. Nu ik focus op training en online cursussen ontwikkel, speel ik meer tijd vrij. Zo hoop ik straks naar Costa Rica en andere landen in Zuid-Amerika te reizen, wat eerder nog te moeilijk was door de tijdzone. Verder heb ik wel een kinderwens voor de toekomst. Ik schat dat een vaste basis in het buitenland fijn is en dan alsnog hier en daar reizen te maken met een gezin. Er zijn er zat die het doen, zij zijn het bewijs! Ik zou mijn kinderen juist de wereld willen laten zien, al lijkt enige vastigheid ook belangrijk voor ze. Dus dat is vast nog een uitdaging.

6. Wat zijn jouw tips voor anderen?

  • Ga vaste partnerships aan. Doordat ik vaste klanten heb, heb ik meer vastigheid en zekerheid tijdens het reizen. Dat gevoel van zekerheid bepaalt toch je gemoedstoestand tijdens je reis. Samenwerkingen zijn goed te vinden en aan te gaan via LinkedIn.
  • Doe eerst workations om te testen: wat werkt voor jou en waar krijg je stress van? Ik kan bijv. echt niet zonder snel internet en moet urenlang online kunnen zijn.
  • Zoek coworking op voor fijne werkplekken, internet en leuk sociaal contact. Sommige nomads ervaren eenzaamheid, dus ga er ook op uit.
  • Houd balans. Ik spreek nomads die geen zin hebben om te werken door het lekkere weer, eten en alles wat er te doen is. Maar je werk is nodig om deze leefstijl te kunnen hebben. Dus kies een schema dat voor jou werkt. Werk wanneer je energie hebt en van nature motivatie hebt.
  • Lees je goed in over visa. Regels veranderen en je wilt niet voor verrassingen komen te staan. Ik ben 1x geweigerd in de Malediven omdat ik te vaak op toeristenvisum binnenkwam. Nadat ik een business visum had genomen, had ik deze eigenlijk opnieuw aan moeten vragen, maar dacht dat het niet hoefde. Dat ‘foutje’ heeft veel gekost (en ook een nacht verdrietig doorbrengen op de airport, omdat ik het land dus echt niet in mocht).
linkedin

7. Heb je nog een leuk verhaal over waar je op de wereld hebt gewerkt?

Eén keer werkte ik vanuit Sri Lanka, waar toen veel power cuts waren. Het is er economisch niet stabiel, waardoor de stroom enkele uren per dag op slot werd gezet. Daar was blijkbaar een tijdschema voor te vinden online, maar daar kwam ik pas veel later achter. Ook wist ik niet dat coworkings geen last hadden van die stroomuitval door hun generatoren. Dus werkte ik op een dag vanuit mijn huisje daar en zat midden in een ‘sollicitatie’ voor een nieuwe potentiële klant. Ik werkte al vanaf mijn hotspot, omdat ik wist dat de stroom uit kon vallen. Op een gegeven moment werd het donker buiten en de stroom viel inderdaad uit… Dat betekende dat ook het licht uit ging.

Gelukkig was het einde van het gesprek nabij, maar op mijn video was duidelijk te merken dat het donker werd.

Ik gniffelde ‘dat ik zo wel het licht aan zou doen’, maar dat kon dus helemaal niet. Dus probeerde ik snel af te ronden.

Ik hoorde maanden niets van de mogelijke klant en dacht dat ik het had verknald. Het moest toch onprofessioneel overkomen dat ik in het donker zat… Bleek dat de dame met zwangerschapsverlof was gegaan en ik daardoor niets meer had gehoord. Ondertussen is het al meer dan een jaar een fijne samenwerking! Eind goed al goed 😉

De cursus "Een Vrijer Werkend Leven"

In deze cursus leer je wat JIJ remote kunt doen
En neem je concreet actie!

In 7 stappen naar jouw locatie onafhankelijke leven en werk

  • Reizen en werken op de mooiste plekken óf gewoon vanaf je keukentafel
  • Nooit meer in de file staan!
  • Inspirerende, gelijkgestemde mensen om je heen
  • Werk dat bij je past en waar je blij van wordt

Podcasts

Zeilend de wereld over en ondertussen blijven werken? Hoe dan? In deze podcast serie praten we over locatie onafhankelijk werk en hoe remote werk een vrijer leven faciliteert.