De essentiële eigenschappen voor succesvol remote werken

eigenschappen

Of je nu een werknemer bent die op zoek is naar meer flexibiliteit of een werkgever die de voordelen van een remote team overweegt, één ding is zeker: succesvol remote werken vereist specifieke eigenschappen. We bespreken een aantal eigenschappen die belangrijk zijn voor remote werken.

Belangrijke eigenschappen voor remote werknemers

1. Zelfdiscipline en zelfmotivatie: Wanneer je niet fysiek aanwezig bent op een kantoor, is het cruciaal om zelfdiscipline en zelfmotivatie te hebben om je taken op tijd af te ronden. Dit betekent niet alleen dat je jezelf kunt aanzetten om aan het werk te gaan. Je moet ook in staat zijn om jezelf te reguleren en te voorkomen dat afleidingen je van je werk afhouden. Creëer een gestructureerde werkroutine met duidelijk afgebakende werktijden en pauzes om focus te behouden en burn-out te voorkomen.

2. Communicatievaardigheden: Effectieve communicatie is de ruggengraat van remote werken. Dit omvat niet alleen het vermogen om duidelijk te communiceren via e-mail, chat en videovergaderingen. Juist ook om actief te luisteren naar anderen en feedback te kunnen geven/ontvangen. Leer hoe je je gedachten en ideeën helder kunt verwoorden, hoe je vragen kunt stellen en hoe je eventuele misverstanden kunt oplossen om een soepele communicatiestroom te bevorderen, zelfs op afstand.

3. Time Management: Het beheren van je tijd is essentieel wanneer je op afstand werkt. Er is namelijk geen direct toezicht om je te begeleiden. Gebruik tools zoals agenda's, takenlijsten en time tracking software om je dag te plannen, prioriteiten te stellen en realistische doelen te stellen. Wees bewust van je eigen energieniveaus en werkritme. Pas je planning hierop aan om de meest productieve resultaten te behalen.

4. Flexibiliteit en aanpassingsvermogen: Remote werken kan onverwachte uitdagingen met zich meebrengen. Bijvoorbeeld technische problemen, veranderingen in de planning of persoonlijke omstandigheden. Het vermogen om flexibel te zijn en je snel aan te passen aan nieuwe situaties is daarom van onschatbare waarde. Wees bereid om je werkmethoden aan te passen, creatieve oplossingen te vinden voor problemen en samen te werken met anderen om obstakels te overwinnen.

5. Zelfzorg: Het is gemakkelijk om in de valkuil te trappen van non-stop werken wanneer je vanuit huis werkt. Het is echter belangrijk om een gezonde balans te bewaren tussen werk en privéleven. Neem regelmatig pauzes om te ontspannen en op te laden. Ga naar buiten voor frisse lucht en lichaamsbeweging en besteed tijd aan activiteiten die je geluk en welzijn bevorderen. Zorg ook voor een ergonomische werkplek om lichamelijke klachten te voorkomen. Investeer in je persoonlijke en professionele ontwikkeling door middel van trainingen, cursussen en netwerkmogelijkheden.

6. Georganiseerd: Een georganiseerde aanpak is cruciaal voor remote werken. Houd je werkruimte netjes en georganiseerd. Maak gebruik van digitale tools voor het beheren van taken en documenten, en plan regelmatig je werkzaamheden en deadlines om ervoor te zorgen dat je altijd op schema blijft.

7. Assertief: Remote werken vraagt om assertiviteit bijvoorbeeld in het stellen van grenzen. Ook moet je weten wanneer je vragen moet stellen en duidelijkheid moet verkrijgen. Wees duidelijk en assertief in je communicatie. Durf ‘nee’ te zeggen tegen onredelijke verzoeken en sta open voor het delen van je eigen ideeën en feedback.

8. Om hulp durven vragen: Het is belangrijk om te erkennen wanneer je hulp nodig hebt en om deze ook daadwerkelijk te vragen. Of het nu gaat om technische ondersteuning, extra middelen of advies van een collega. Wees niet bang om hulp te vragen wanneer dat nodig is. Het tonen van kwetsbaarheid en het zoeken naar ondersteuning kan juist leiden tot een betere samenwerking en prestaties.

Locatie onafhankelijk werken is niet voor iedereen weggelegd. Je moet bepaalde eigenschappen hebben die maken dat je met succes of afstand kan werken. Durf jezelf in de spiegel aan te kijken om te zien of jij deze eigenschappen bezit voordat je locatie onafhankelijk gaat werken.

De cursus "Een Vrijer Werkend Leven"

In deze cursus leer je wat JIJ remote kunt doen
En neem je concreet actie!

In 7 stappen naar jouw locatie onafhankelijke leven en werk

  • Reizen en werken op de mooiste plekken óf gewoon vanaf je keukentafel
  • Nooit meer in de file staan!
  • Inspirerende, gelijkgestemde mensen om je heen
  • Werk dat bij je past en waar je blij van wordt

Podcasts

Zeilend de wereld over en ondertussen blijven werken? Hoe dan? In deze podcast serie praten we over locatie onafhankelijk werk en hoe remote werk een vrijer leven faciliteert.