Digital Nomad Stef Kusters

Digital nomad

Stef heeft een hele tijd geleden al het reizende leven ontdekt. Sinds hij die heeft ontdekt wil hij niks anders meer.

Wil je je even voorstellen?

Ik ben Stef, man van Emily en vader van Kye en Lúa. Tot 29 juni ben ik nog even in Nederland te vinden, we zijn namelijk net bevallen van ons tweede wondertje. Maar vanaf de 29e zijn we weer op reis, eerst 7 weken met de auto en daarna weer lekker richting Zuid-Oost Azië. Hier gaan we overwinteren en volgend jaar staat het kopen, bouwen en reizen met ons eigen bus op de planning. Normaal gesproken veranderen onze reisplannen regelmatig en plannen we niet meer dan een paar maanden vooruit, maar dit is zo’n grote droom dat we hebben afgesproken met onszelf dit als doel te houden voor 2024!

Hoe ziet een gemiddelde (werk) dag er voor jou uit?

Mijn dagen starten altijd rustig. Kye is onze wekker. Als hij goed wakker is, eerst +/- een half uur knuffelen in bed, staan we op en gaan we samen ontbijten. Wanneer we allemaal gewassen en aangekleed zijn, ga ik achter de laptop zitten en begint mijn werkdag.

Ik werk 5 dagen in de week (ongeveer 5 uur per dag), ik heb 3 vaste dagen. Dit zorgt voor structuur en dat ik weet wanneer ik kan doorreizen of wanneer we uitstapjes kunnen maken. Vaak werk ik in het weekend en heb ik doordeweeks 2 dagen vrij. Waarom? Omdat, waar ter wereld je ook bent, locals vrij hebben in het weekend, wat betekent dat het overal super druk, of in ieder geval drukker is dan door week. En ik hou niet zo van drukte, dus gaan we het liefste op een doordeweekse dag de omgeving verkennen.

Bijna elke dag heb ik een nieuwe werkplek. Ik hou van afwisseling van mijn omgeving, want dit zorgt ervoor dat de creativiteit blijft stromen. In een ruimte in de accommodatie waar we verblijven, aan het zwembad, op het strand, in de tuin, in een coworkingspace, etc. Het enige dat ik echt nodig heb is wifi!

digital nomad

Wat heeft jou gedreven de beslissing te maken om locatie onafhankelijk werk te gaan doen?

In 2017 ging ik samen met Emily een maand backpacken door Thailand. Dit is waar het gebeurde: I was bitten by the travel bug. Eenmaal terug in Nederland kon ik totaal niet meer aarden. Ik voelde aan alles dat ik weer vertrekken moest. Ik wilde een aantal maanden gaan reizen. Het duurde een aantal weken voordat Emily hierin mee ging. Twee weken nadat ze had ingestemd kwam ik met het idee: alles verkopen en voor onbepaalde tijd reizen… Ze dacht dat ik gek geworden was, maar wist ook dat de keuze was: mee gaan of uit elkaar gaan. En gelukkig ging ze mee! Na een paar weken ging ook zij genieten van de rust, vrijheid, avonturen en mogelijkheden die het reizen brengt.

En nu, 6 jaar later… laten we onze kinderen de wereld zien.

Digital nomad

2019 Stond in het teken van online werk zoeken om te kunnen blijven reizen. Want ja, reizen kost geld en als er geen geld binnenkomt dan raakt je bankrekening leeg. Dus ik probeerde van alles - affiliate marketing, teksten schrijven en vertalen, content creation, etc. Dingen die allemaal geld in het laatje brachten, maar wat ik niet vanuit mijn hart deed. Ik wilde namelijk mensen helpen naar een gelukkiger leven. Vanuit hier begon ik mijn online business als lifecoach. Dat is wat ik nu doe.

Gaande weg kwamen er steeds meer mensen, die droomden over een eigen online bedrijf zodat ze lekker kunnen reizen. Dit bracht me tot het herdefiniëren van mijn missie: mensen helpen een goedlopende online (dienstverlenende) business te bouwen. En nu leef ik iedere dag mijn droom doordat ik anderen help hun droom te realiseren. Elke dag mag ik doen wat ik het allerliefste doe, kom ik op de mooiste plekken, werk ik met de mooiste mensen en ga ik met meer energie naar bed dan waar ik mee opstond. Stiekem was dit altijd al een droom en vaak lijkt het nog zo onwerkelijk.

Wat is jouw visie op locatie onafhankelijk werken?

Mijn visie op een  onafhankelijke leefstijl is dat deze vrijheid het resultaat is van mindset en actie nemen. Het is echt super simpel, maar de meeste mensen dénken er te veel over en dóen te weinig, en daarom lukt het ze niet. En geloof mij: als het echt moeilijk was, dan zou ik het ook niet kunnen.

Hoe zie jij je toekomstige (werk) leven voor je?

digital nomad

In de toekomst bouw ik mijn werk als life coach uit. Ook geef ik retraites op verschillende locaties op deze mooie planeet. En ik blijf ook 1-op-1 trajecten aanbieden, want ik hou ervan om samen met mensen te werken en iets moois te creëren.

Daarnaast blijf ik voorlopig nog lekker reizen met mijn gezin. Over 3 jaar beginnen we met thuisstudie voor onze kinderen - leren vanuit de praktijk en enkel een paar uur per dag. Ooit zullen we ons vast ergens gaan settelen, maar voorlopig zit dat er nog niet in. Mochten de kinderen in de toekomst klaar zijn met het reizen, dan passen we ons natuurlijk volledig aan. Iedereen moet gelukkig zijn, mocht dit even niet het geval zijn dan slaan we samen een andere weg in.

Wat zijn jouw tips voor anderen?

  • Doe meer van wat je leuk vindt;
  • Onderzoek wat succes en geluk echt voor jou betekenen - en hoe je er meer van kan krijgen;
  • Onthoud dat je niet alleen bent in jouw reis naar het online ondernemerschap - een online bedrijf en reizen: veel mensen werken er hard voor;
  • Blijf altijd trouw aan jezelf en volg je intuïtie - laat nooit de uitdagingen en zelftwijfel van de buitenwereld je beslissingen beïnvloeden.

Veel mensen in Nederland maken het leven zwaarder dan het hoeft te zijn. Ze werken zich een slag in de rondte, leven van weekend naar weekend en van vakantie naar vakantie, worden doodmoe van een baan die ze niet gelukkig maakt, schrikken iedere morgen wakker van een wekker die ze niet meer horen kunnen en blijven luisteren naar wat de mensen om hen heen zeggen over hoe ze hun leven moet leiden. Allemaal zonde en zo niet nodig als je het mij vraagt. Je hebt de rest van je leven in eigen handen.

Ik stel mezelf regelmatig de vraag: als ik op mijn sterfbed lig en ik kijk de film van mijn leven terug. Wil ik dan snel doorspoelen en heb ik spijt van alle dingen die ik niet heb gedaan? Of wil ik de film keer op keer afspelen en kan ik genieten van wat ik zie? Denk hier maar eens goed over na. Jij bent de schrijver van je eigen leven.

Digital Nomad

Wil je meer weten over Stef? Zijn Instagram is de moeite waard om te volgen met alle gave avonturen die hij met zijn gezin maakt.

De cursus "Een Vrijer Werkend Leven"

In deze cursus leer je wat JIJ remote kunt doen
En neem je concreet actie!

In 7 stappen naar jouw locatie onafhankelijke leven en werk

  • Reizen en werken op de mooiste plekken óf gewoon vanaf je keukentafel
  • Nooit meer in de file staan!
  • Inspirerende, gelijkgestemde mensen om je heen
  • Werk dat bij je past en waar je blij van wordt

Podcasts

Zeilend de wereld over en ondertussen blijven werken? Hoe dan? In deze podcast serie praten we over locatie onafhankelijk werk en hoe remote werk een vrijer leven faciliteert.