Droom van Chantal? Vooral om NU al meer te leven!

droom

Deze week spraken we Chantal Schram: een gedreven ondernemer, content creator en reisliefhebber met een als ultieme droom: het hebben van vrijheid. Ze koos ervoor om fulltime voor zichzelf te beginnen, van freelance content creator tot affiliate marketeer. Haar leven draait om flexibiliteit, zowel in werk als reizen.

"En het allerbelangrijkste: ik wil zoveel mogelijk zelf de regie hebben over mijn leven. Het is míjn leven en ik leef het nu, niet pas later als ik met pensioen ben."

1. Wil je je even voorstellen?

Ik ben Chantal Schram, geboren in 1987, al flink wat jaren samen met mijn vriend en sinds 2020 ook moeder. Op mijn 30e verjaardag, 1 augustus 2017, stopte ik met mijn laatste baan in loondienst en begon ik fulltime voor mezelf. Destijds nog als freelance content creator en als blogger voor mijn eigen reisblog (Reisdoc.nl), maar inmiddels ben ik alweer een aantal bedrijven verder. Laten we zeggen dat ik van afwisseling en meerdere dingen tegelijk doen houd 😉 De rode draad in al die jaren is wel altijd content en affiliate marketing geweest, al was het lange tijd als side hustle. Sinds 2023 focus ik me op mijn eigen affiliate websites en help ik andere ondernemers met een blog of affiliate website om daar meer passief inkomen mee te kunnen generen en minder afhankelijk te zijn van social media. Daarnaast ben ik co-host van de podcast HET KAN OOK ZO.

2. Hoe ziet jouw (werk) leven eruit op dit moment?

Ik werk gemiddeld zo’n 24-30 uur per week verspreid over vier dagen. Op de meeste dagen werk ik gewoon tijdens normale kantooruren, maar als er een mogelijkheid is om met iemand af te spreken of op pad te gaan, dan maak ik hier graag tijd voor. Als mijn harde to do-list nog niet af is, dan werk ik ’s avonds nog wat uren. Ik kan elke dag bepalen waar ik aan wil werken, omdat mijn agenda nagenoeg leeg is van zakelijke afspraken. Alleen de woensdagochtenden staan vast: dan wordt standaard een nieuwe aflevering voor de podcast opgenomen. Verder heb ik alle vrijheid. Nog steeds reis ik graag – ik ben net terug van 5 weken Indonesië met m’n gezin -, maar wil ik tegenwoordig op reis juist zo min mogelijk hoeven werken. Een gevalletje: als ik er zin in heb, dan kan ik in principe altijd wat doen als ik m’n laptop bij me heb. Maar het moet niet.

droom

3. Wat heeft jou gedreven de beslissingen te maken die je hebt gemaakt?

Vrijheid is mijn allerbelangrijkste kernwaarde. De afgelopen jaren werd me steeds duidelijker dat dat voor mij op vrijwel alle vlakken geldt. Ik wil nog steeds kunnen reizen wanneer ik daar zin in heb. Ik wil niet afhankelijk zijn van social media. Ook nu ik moeder ben – wil ik nog steeds last-minute met iemand kunnen afspreken. De boel de boel kunnen laten als  de zon schijnt en zonder schuldgevoel naar klanten of een baas, tijd met mijn zoontje doorbrengen. Ik wil ruimte hebben voor spontaniteit. En het allerbelangrijkste: ik wil zoveel mogelijk zelf de regie hebben over mijn leven. Het is míjn leven en ik leef het nu, niet pas later als ik met pensioen ben.

Die eerste realisatie kreeg ik toen mijn vader op de intensive care belandde (nadat hij net met pensioen was gegaan) en ik niet veel later een draak van een manager op mijn werk kreeg. ‘Ineens’ voelde het echt als verloren tijd om nog langer voor een baas te werken en zijn dromen waar te maken. Ik heb veel liever zelf de touwtjes in handen: qua inkomen, maar zeker ook wat betreft alle andere arbeidsvoorwaarden (zoals aantal vakantiedagen).

droom

4. Wat biedt locatie onafhankelijk werken jou? En waarom heb je hiervoor gekozen?

Toen ik in 2017 begon met ondernemen, had ik al een reisblog. Het leek me geweldig om niet langer afhankelijk te zijn van vakantiedagen om de wereld te kunnen ontdekken en erover te schrijven. Ultieme vrijheid! Een half jaar later vloog ik samen met mijn vriend voor drie maanden richting Azië en Australië, om eens te ervaren hoe dat nou echt zou zijn. En ook daarna ging ik bijna elke maand wel een of meerdere keren kort op reis om (reis)content te maken.

Maar na Covid en de geboorte van mijn zoon, zijn mijn behoeftes veranderd. Ik hoef niet meer altijd daadwerkelijk op reis om het gevoel van vrijheid te ervaren. Locatie-onafhankelijk werken is nog wel altijd op mijn lijf geschreven, juist ook nu ik moeder ben: ik vind het elke dag een feest dat ik zelf kan bepalen waar ik werk (al is dat nu dus op kleinere schaal in Nederland) en met wie. En hele fijne bijkomstigheid: ik kan mijn eigen werktijden bepalen. Het maakt niemand wat uit op welke tijd ik werk (en in mijn geval ook, hoeveel uur). Deze mate van flexibiliteit en zelf de regie hebben zou ik iedereen gunnen.

5. Wat is je meest favoriete plek waar je bent geweest en waarom?

Dat is momenteel Gili Air, een eilandje vlakbij Lombok (Indonesië). Het is een eiland waar je in twee uur tijd een heel rondje kan hebben gewandeld. Er is vrijwel niks te doen, behalve relaxen, snorkelen, duiken en heel lekker eten. De meeste toeristen blijven daarom niet veel langer dan twee á drie nachten, maar als je op zoek bent naar een heel fijne work-life balance waar rust de boventoon voert, dan is deze plek ideaal om juist wat langer te vertoeven. Omdat er vrijwel niks te doen is, zul je hier nul last hebben van FOMO. Er zijn een aantal fantastische koffietentjes om je werk te kunnen doen, en daarna kun je in alle rust relaxen of een strandfeestje meepakken ‘s avonds. Is het eiland toch net even te klein, dan ben je zo op Lombok. Bali ligt op twee uur varen.

droom

6. Wat zijn de moeilijkheden die je tegenkomt van het remote werken?

Tijdens mijn reis van drie maanden vond ik het heel erg lastig om rust te pakken. Ik was óf aan het werk óf bezig de bestemming te ontdekken. Zelfs op de luchthavens en het vliegtuig zat ik achter m’n laptop. Ik bleef telkens maar een paar dagen op een plek, wat erin resulteerde dat ik na 12 weken heel erg vermoeid en overprikkeld terugkwam. Nooit gedacht dat ik zo blij zou zijn om weer thuis te zijn. Dat had ik achteraf gezien beter heel anders kunnen aanpakken.

7. Hoe zie je jouw toekomst voor je? Heb je nog dromen?

Mijn doel is om zoveel mogelijk vermogen op te bouwen en daarnaast nog steeds een goed passief inkomen te verdienen, zodat ik nu minder én later niet meer hoef te werken. Werken vind ik leuk, maar het leven is zoveel meer dan dat! Mijn grote droom is dus vooral om nu al meer te leven. En dat houdt ook in dat ik weer meer op reis wil, maar dat ik niet per se de laptop mee hoef te nemen.

8. Wat zijn jouw tips voor anderen?

Neem je tijd! Locatie-onafhankelijk werken vanuit het buitenland kan echt fantastisch zijn, maar zorg echt voor een goede work-life balance. Probeer niet te veel in een dag te proppen, blijf liever langer op een plek en neem de tijd om een bestemming echt te leren kennen. Pak ook goed je rust. Door alle nieuwe prikkels is het zo verleidelijk om zoveel mogelijk uit de tijd te halen dat je niet werkt, maar het wordt al snel minder leuk als je niet ook af en toe even wat gas terugneemt.

De cursus "Een Vrijer Werkend Leven"

In deze cursus leer je wat JIJ remote kunt doen
En neem je concreet actie!

In 7 stappen naar jouw locatie onafhankelijke leven en werk

  • Reizen en werken op de mooiste plekken óf gewoon vanaf je keukentafel
  • Nooit meer in de file staan!
  • Inspirerende, gelijkgestemde mensen om je heen
  • Werk dat bij je past en waar je blij van wordt

Podcasts

Zeilend de wereld over en ondertussen blijven werken? Hoe dan? In deze podcast serie praten we over locatie onafhankelijk werk en hoe remote werk een vrijer leven faciliteert.