Een must om te proberen: Een Workation

Workation

Een workation: een combinatie van werken en vakantie vieren. Deze manier van op afstand werken wordt steeds populairder. Je laptop open klappen op een zonnige bestemming, om 1 minuut na werktijd het zwembad in te duiken. Sinds de pandemie is thuiswerken steeds gangbaarder geworden. Waarom zou dit dan niet ook in het buitenland kunnen? We hebben drie organisatoren van workations geïnterviewd over hun visie over locatie onafhankelijk werken en hun workations. Een mooie kijk op de verschillende vormen van wat een workation kan zijn én bieden.

Sandra Westein en haar Ferragudo Dreams

Workation portugal

Sinds april 2022 organiseert Sandra Westein workations: Ferragudo Dreams in het prachtige vissersdorp Ferragudo in de Algarve in Portugal. Sandra heeft zelf voorheen al vaker ervaren hoe fijn workations zijn. Vooral Ferragudo heeft haar gegeven wat ze zocht. Tijdens haar verblijf in dit vissersdorpje ervaart ze dat ze geen last heeft van de constante druk zoals die in Nederland heerst. Ze merkt dat er hier een echte flow heerst vanwege de inspirerende omgeving en de rust die er hangt. In de winter van 2021 heeft ze daarom besloten een eigen extra lange workation te houden in Ferragudo omdat ze overweegt hiernaar toe te emigreren. Ze wilde door deze drie maanden uitvinden of ze hier ook echt voor langere tijd kan werken.

Dit was absoluut het geval. Inmiddels woont en werkt Sandra het grootste deel van het jaar in Ferragudo. Ze merkt dat ze zich erg thuis voelt hier en dit wil ze anderen dan ook bieden. De plek Ferragudo is voor Sandra speciaal omdat er ondernemers vanuit alle windstreken van de wereld belanden. Ze noemt het ook wel de ‘zijtak van de bluezone.’ Een plek waar mensen zich veel beter voelen dan op andere plekken in de wereld. Het dorp is erg multicultureel door de verschillende nationaliteiten die daar komen, waaronder ondernemers die zij heeft ontmoet uit o.a. Nederland, Equador en Zweden. Ondanks de komst van deze nationaliteiten behoudt het zijn authenticiteit. Om toekomstige workationers kennis te laten maken met de ondernemers in Ferragudo én uit interesse voor deze bijzondere verhalen van al deze mensen, is Sandra een podcast (Ferragudo Dreaming Podcast) begonnen waarin ze deze ondernemers interviewt over hun werk- en privéleven in Ferragudo. Deze podcast slaat zo aan dat deze is opgepakt door Podcast Channel waar podcast aanbieders als Storytell, Luisterrijk, Kobe en Bol.com onder vallen.

Ferragudo Dreams

Ferragudo workation

Ferragudo Dreams is geen standaard workation. Sandra vindt het belangrijk dat het aanpasbaar is aan persoonlijke wensen. Bij aanmelding vraagt ze dan ook wat de intentie is van de workation. Wat zijn je doelen? Vervolgens heeft ze een á la carte activiteitenlijst waarop mensen kunnen zien wat de mogelijkheden zijn en zo zelf kunnen kiezen wat bij ze past. Deze activiteiten worden door zowel lokale ondernemers als door andere (internationale) ondernemers en Nederlanders uitgevoerd. De activiteiten waar je zoal aan kan denken is bijvoorbeeld: Yoga op het strand en wijnproeverijen maar ook een training enneagram of marketing strategie. Sandra heeft contact met eigenaren van diverse locaties in het dorp, zo kan ze het volledig aanpassen aan de wensen van de klant. Zo heeft ze o.a. een huis voor 16 personen, een huis voor 5 tot 10 personen maar ook verschillende studio’s naast elkaar in haar portfolio. Zelf heeft ze de afgelopen 6 maanden haar workation doorbracht in een appartement boven op een berg, tussen het strand en het dorp in. Ze wil haar workations zo breed mogelijk aanbieden.

Winecation

Dit jaar organiseert ze in het najaar een speciale workation voor een specifieke doelgroep: de winecation. De winecation bestaat uit 7 dagen verblijf waarvan 5 dagen zijn ingevuld door bezoeken aan vijf verschillende wijnboerderijen met proeverijen, rondleidingen en workshops. Bij ieder wijnhuis een andere invulling. Kijk op de website van Ferragudo Dreams voor al het aanbod.

Kristel van der Pouw Kraan en de luxe workation in Moraira

Moraira workation

Reizen is altijd een grote passie geweest van Kristel. Zodra er kinderen kwamen kwam dit echter op een wat lager pitje, maar het bleef kriebelen. Door Covid Bleek haar werk als communicatieadviseur ook heel goed vanuit een flexibele plek te kunnen, dus besloot Kristel (47) een week vanuit het buitenland te gaan werken. Ze koos voor een workation in Valencia. Ze wilde al langer zelf workations organiseren, dus dit was een goede pilot. Na deze workation was het duidelijk. Ja, dit kon ze zelf ook!

Samen met haar vriend is ze op zoek gegaan naar geschikte locaties. Ze zochten een plek waar je rust kunt vinden maar ook de drukte kan opzoeken. Deze hebben ze gevonden in Moraira, Spanje. Met Alicante en Valencia op een uurtje afstand. En daarbij komt nog dat als je een half uurtje rijdt je ook zo op de ferry kunt stappen naar Ibiza, hoe lekker klinkt dat! De vriend van Kristel kan ontzettend goed koken en het ontbijt en diner wordt dan ook geheel verzorgt door hem tijdens de workation. Het staat in het teken van luxe en ontzorging. Je hebt je eigen plek om rustig te werken maar er is bijvoorbeeld ook een zwembad aanwezig waar je kan ontspannen na een dag werken. De workation is dan ook opgezet met in gedachte ambitieuze ondernemers of werkende in loondienst met (wat oudere) kinderen. Deze vijf dagen zijn een perfecte manier om thuis even achter te laten en je volledig te kunnen focussen op je werkleven. En ruimte te hebben voor creativiteit. Zoals die nieuwe module van jouw bedrijf eens uitwerken of een goed in die opdracht duiken om een oplossing te bieden voor jouw werkgever.

Workation ook fiscaal interessant

Tijdens de workation worden er workshops gegeven over online zichtbaarheid. Dit geeft je de mogelijkheid om nieuwe inzichten op te doen en geeft onderwerpen om over te sparren met anderen deelnemers. De workshops maken de workation ook fiscaal interessant omdat je deze kosten als opleidingskosten Kan declareren bij jouw werkgever. Als zzp-er mag je ook zo'n 50-60% opvoeren als kosten. Dan wordt het helemaal interessant om te werken vanuit het buitenland.. Tijdens je verblijf heb je alle mogelijkheid om dingen voor jezelf te doen maar wordt je ook een beetje uit je comfort zone gehaald doordat je met andere ondernemers verblijft. Zo kan je bij elkaar inspiratie halen en heb je de mogelijkheid van elkaar te leren.

Moraira workation

Kristel merkt in haar omgeving dat workation nog niet echt een bekende term is. Ze hoort anderen zeggen dat ze vaak werken als ze op vakantie zijn. Zonde, want zo doe je jouw gezin snel te kort. Vanwege onze drukke levens is het juist belangrijk om voor je werkgeluk te kiezen, zegt Kristel. Door de tijd te nemen voor jezelf en je werk, los van alle randzaken die thuis spelen, gebeurt er veel in je hoofd. Je bent in staat om je beter te concentreren en om meer productief te zijn zonder alle regelzaken rondom het gezin in het dagelijkse leven. Ze vertelt dat de laatste keer dat ze op workation was ze zelf ook merkte dat haar hoofd helemaal leeg was toen ze thuis kwam, wat een positief effect had op de rest van het gezin.

Maak je werk een beetje leuker

Kristel: “Ik begrijp dat remote werken voor mensen in loondienst vaak nog lastig is, werkgevers vinden het vaak een spannend gebied. Het geeft de werkgever echter een grote plus wanneer hij het werkgeluk van zijn werknemers meer voorop zou stellen en open zou staan voor workations. We moeten ons werk hoe dan ook doen, waarom zouden we het dan niet een beetje leuker maken?”

De workation van Kristel vindt plaats van 2 tot 6 oktober 2023. Wil jij hier bij zijn? Kijk op de website van Kristel voor meer informatie.

Alieke Ingerman van Working Remotely

Working remotely

Alieke combineert al zo’n 5 tot 6 jaar haar werk met reizen. Zij had in die tijd een fijne flexibele werkgever die wat betreft het ‘overal kunnen werken’ zijn tijd vooruit was. Sinds November 2021 is ze meer gaan delen over haar combinatie van reizen en werken waar ze veel reacties op kreeg. Velen stelde de vraag hoe ze dit regelde met haar baas, hoe ze dit aanpakte en vroegen om tips. Er ontstonden hieruit veel samenwerkingen waardoor ze het zo druk kreeg dat ze besloot te stoppen met haar baan. Alieke’s achtergrond is eventmanagement dus het was voor haar een logische stap om dit te combineren met het reizen. Zo is ze workations gaan organiseren voor anderen. Verschillende media waaronder de Lonely Planet zochten contact met Alieke met de vraag of zij haar kennis hierover met hen wilde delen. Hierdoor ging alles in een stroomversnelling. Al snel breidde Alieke haar team uit met marketing ondersteuning en ontstonden er steeds meer samenwerkingen met andere partijen.

Alieke: “Voor mij is werken op andere locaties al lange tijd heel normaal, maar voor anderen nog niet. Ik vind het fijn om anderen te laten ervaren wat dit allemaal voor je kan doen. Op een ongedwongen manier biedt een workation met een groep je de mogelijkheid om te leren van anderen. Ik heb geen vaste programma’s voor workshops of dergelijke, het gebeurt vanzelf dat je in gesprek raakt met elkaar. Tijdens de workations leer je veel van elkaars expertise en ontstaan er regelmatig samenwerkingen, dit geeft mij zoveel energie en dat is dan ook waar ik het voor doe. Je gaat echt verbindingen aan met anderen wat je ontzettend veel kan brengen.”

Workations voor bedrijven

bedrijfsworkation

“De focus van Working Remotely ligt voornamelijk op bedrijfsworkations. Door het netwerk wat ik in de afgelopen jaren heb opgebouwd krijg ik veel aanvragen om een oriënterend gesprek aan te gaan met bedrijven. Het is heel gaaf om werkgevers te laten zien wat workations voor hen op kan leveren. Daarnaast merk ik dat er veel vooroordelen heersen over workations door alle picture perfect plaatjes op social media. Dit is niet de realiteit en ik vind het dan ook belangrijk dit weg te nemen. Hen juist laten zien wat een workation kan doen voor hun bedrijf zonder alle aannames die er zijn. Het is niet zo dat je je laptop open klapt midden op het strand. Het vraagt een bepaalde verantwoordelijkheid om te werken op andere locaties. Je moet je werk serieus nemen, bereikbaar zijn en het vooral niet onderschatten. Het is belangrijk dat je uitzoekt of het bij je past en of je deze verantwoordelijkheid kan nemen. Ik heb veel kennis en ervaring hierin en weet wat ik doe, ik vind het belangrijk dit aan anderen over te brengen.

Het is echt bijzonder om te ervaren wat een andere locatie met je bedrijf kan doen. Eén keer was er bijvoorbeeld een team die zijn start up meeting niet -zoals standaard- op maandag morgen in een videomeeting hield, maar ’s middags bij het zwembad. De een met een biertje in zijn hand, de ander met een bloknoot. Nieuwe ideeën kwamen op tafel en er ontstonden verbindingen die je niet eens kan beschrijven. De creativiteit en inspiratie die ontstaat wanneer je uit je routine stapt zou je écht zelf eens moeten ervaren.”

Workation in Lapland

7 Tot en met 14 Juni organiseert Alieke in samenwerking met Voigt Travel een groepsworkation naar Lapland. Lapland stond al lange tijd op haar bucketlist en nu gaat het dan ook echt gebeuren. Zowel in de winter als in de zomer is Lapland prachtig. Een compleet andere bestemming dan de gemiddelde workation en daarom des te bijzonder. Midden in de natuur in een prachtige houten chalet zal de workation plaatsvinden. Na je werkdag de hout gestookte sauna induiken, een after work hike maken en ’s avonds voor het houtvuur spelletjes spelen: dit klinkt toch geweldig?

 

Wil jij ook deelnemen aan de workation in Lapland, of wil  je meer weten over wat Working Remotely allemaal aanbiedt? Bekijk dan hier de website.

De cursus "Een Vrijer Werkend Leven"

In deze cursus leer je wat JIJ remote kunt doen
En neem je concreet actie!

In 7 stappen naar jouw locatie onafhankelijke leven en werk

  • Reizen en werken op de mooiste plekken óf gewoon vanaf je keukentafel
  • Nooit meer in de file staan!
  • Inspirerende, gelijkgestemde mensen om je heen
  • Werk dat bij je past en waar je blij van wordt

Podcasts

Zeilend de wereld over en ondertussen blijven werken? Hoe dan? In deze podcast serie praten we over locatie onafhankelijk werk en hoe remote werk een vrijer leven faciliteert.