Over Elvira

Vrijheid is een van mijn belangrijkste kernwaarden

Wie is Elvira?

Ik ben Elvira Tibboel-Clemens, een van nature opgewekte vrouw met een flinke dosis energie en de drijvende kracht (meestal letterlijk) achter Locatie Onafhankelijk Werk. Productief, enthousiast, optimistisch, reislustig, verbindend en altijd in ontwikkeling! Ik maak vele reizen met mijn gezin en onze zeilboot en intussen werk ik locatie onafhankelijk. Met dit platform hoop ik jou te inspireren en ertoe aan te zetten om ook je leven in te richten zoals jij wilt.

‘Een vrijer leven is een blijer leven’

Ik vind het heerlijk om mensen te verbinden. Dat is ook waar mijn kracht ligt, wat ik van nature doe en wat mij geen energie kost. Met Locatie Onafhankelijk Werk wil ik mensen inspireren en ze laten nadenken over de mogelijkheden die ze hebben in het leven. Die zijn er meer dan je denkt.

Als je in beweging komt, verschijnen nieuwe kansen op je pad. En een vrijer leven is een blijer leven!

Ik weet zelf hoe het is om vast te zitten in de ratrace en er geen uitweg in te zien. Om alle ballen hoog te houden: zorgen voor een gezin, carrière maken, een leuke partner zijn, maar er zelf ook nog zijn en een leuker leven willen. Onthoud: leeftijd is ook maar een getal. Toen ik 50 werd dacht ik: de wereld ligt aan mijn voeten!

Dit is een representatieve profiel foto
aankomst na oceaanoversteek JPG

 ‘Mijn droom is om 10 jaar te doen over onze wereldreis’

In juni 2021 vertrokken mijn partner Herco en ik met onze zeilboot op wereldreis. Dochters Merel en Mila zijn 4,5 maanden mee geweest om de oceaan over te steken.

In mijn ideaalbeeld doen we 10 jaar over die wereldreis, maar dan wel in etappes. We hebben en houden wel een binding met Nederland en willen ook regelmatig terug.

We hebben dit leven niet van de ene op de andere dag gerealiseerd

Eigenlijk ging het er al jaren over. Feitelijk leefden we al als 'part-time' Digital Nomads, maar echt voor langere tijd weg... het bleef bij dromen. Totdat we op een dag, in het voorjaar van 2018, op het terras zaten op Plaça Reial in Barcelona. Met een bord paella en een wijntje voor onze neus. “Herco, we worden er niet jonger op”, zei ik. “Ik wil nog echt een keer die wereldreis maken, maar dan moeten we nu een datum prikken. Anders komt het er niet van.” Die dag sloten we een compromis: in 2021 gaan we op wereldreis. Met onze zeilboot. Maak van je droom een plan!!

‘Het is het zeilersleven dat mij zo enorm aanspreekt’

Kinderkamp in Costa Rica op 11-jarige leeftijd; Spaans leren in Barcelona na de middelbare school; een studie van 2,5 jaar in Florida… Mijn roots liggen in Haarlem, maar reizen zat van jongs af aan al in mijn bloed. Pas toen ik Herco ontmoette ben ik ook gaan zeilen. Hij is ermee opgegroeid (en praktisch verwekt op een zeilboot). Nadat we in 2002 van onze huwelijksreis -een zeilweek in Griekenland- terugkwamen, kochten we onze eigen zeilboot. Toen ben ik het zelf gaan leren. Het bleek goed bij me te passen en ik werd op slag verliefd. Het is niet zozeer het zeilen zelf, maar vooral het bootleven dat me trekt. Zeilen is eigenlijk de perfecte combinatie van buiten en op het water zijn, met je gezin iets leuks doen, actief bezig zijn en rondreizen. En eigenlijk is het ook wel praktisch dat je altijd je eigen ‘huis’ bij hebt.

Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’

Nadat ik terugkwam uit Florida – ik was toen 23 – ging ik voor het eerst aan de slag als intercedente bij een uitzendbureau. Ik ging daar als een speer door mijn carrière heen en op mijn 27ste was ik manager van 50 man. Achteraf gezien ben ik misschien wel iets te snel gegroeid. Mijn mentaliteit lijkt op die van Pippi Langkous: ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.

‘Het combineren van werk met gezin viel mij zwaar’

Het was 13 jaar later dat ik daar stopte. Ik zat er lekker in mijn comfortzone. Intussen had ik Herco ontmoet en kregen we twee dochters. Waar andere vrouwen hun werk en gezin goed combineren, viel dat mij erg zwaar. We hadden beiden goede maar uitputtende banen. Op een zaterdag hadden we zelfs ruzie om wie het middagdutje mocht doen. Dat was de druppel. Ik diende mijn ontslag in. Als ik erop terugkijk, weet ik bijna zeker dat ik een burn-out heb gehad. Ik lag echt even uit de running, maar daarna hield ik me weer bezig met diverse cursussen, het huishouden, paardrijden en andere hobby’s, losse klusjes en natuurlijk de zorg voor Mila en Merel. Ik kan niet zo goed stilzitten.

in het begin jong gezin
Euforie na de crossing
Remote werken op de zeilboot
OP de boerderij in NL is ook remote werk
Voor de homepage Locatie Onafhankelijkwerk

Ik wil werken op mijn eigen manier: waar en wanneer ik wil’

Zodra de meiden wat zelfstandiger werden, pakte ik het werk toch weer op. In 2008 schreef ik me in als zelfstandige en in 2010 ging ik aan de slag voor Captiva, een klein bemiddelingsbureau voor recruiters, waar ik ruim 10 jaar mee heb samengewerkt. Ik werkte op basis van output en niet meer fulltime. Ik kan heel productief zijn, maar niet perse tussen 9 en 5. Ik wilde klaar zijn als de meiden uit school kwamen en de schoolvakanties wilde ik vrij om te zeilen. Dat was prima, want ik leverde goed. Zo nu en dan bevonden we ons ook tijdens werkdagen op de zeilboot, wat een toevlucht nam in 2014, omdat mijn man toen een sabbatical van een jaar had.

‘Eigenlijk was ik al min of meer digital nomad’

Ik werkte dus al locatie onafhankelijk, alleen niet bewust. Het was 2 jaar later toen ik de term digital nomad voor het eerst opmerkte, dankzij het boek Handboek voor Wereldburgers van Esther Jacobs. Ik kocht het voor Herco, maar las het zelf in één ruk uit. Ik dacht: dit wil ik ook.

Met het nomad-gedeelte zat het wel goed, maar ik voorzag uitdagingen aan de digital-kant. Zo digitaal vaardig was ik niet, namelijk. En dus ging ik mezelf ontwikkelen; mijn dochter Merel en ik volgden een opleiding tot WebAssistent. Om te oefenen met het maken van een website creëerde ik Locatie Onafhankelijk Werk. Maar het bleek meer dan dat. Ik voelde met heel mijn wezen: ik moet hier iets mee.

‘Het vlammetje bleef branden’

Omdat ik met mijn werk toch weer in mijn comfort zone zat, is 'Locatie Onafhankelijk Werk' een beetje naar de achtergrond verdwenen. Ik wist in eerste instantie ook niet zo goed wat ik ermee moest doen. Bovendien kon ik met mijn werk als recruiter, mijn part-time zeilersleven prima faciliteren.

En toch bleef ergens dat vlammetje branden. Tot de coronacrisis. Zowel mijn bedrijf als het media-adviesbureau dat Herco had opgebouwd, kwamen stil te liggen. Ik weet nog dat ik ’s nachts wakker werd en dacht: nu moet ik iets met dat platform gaan doen!

In het najaar van 2020 vroeg Remote Recruiters, inmiddels de https://remotebusinessclub.nl/ mij om masterminds te organiseren. De Remote Businessclub is een platform van professionals - de meeste zijn recruiter- die locatie onafhankelijk werken. Ik heb ervaring als coach en manager, dus zo’n groepje begeleiden lag wel in mijn straatje. Vanaf daar ging alles in sneltreinvaart. Ik ging meer in mezelf investeren en sprak met experts om inspiratie op te doen voor mijn platform.

Inmiddels vroegen steeds meer mensen mij om advies. Hoe zij ook werk kunnen vinden of creëren dat locatie onafhankelijk gedaan kan worden. Om meer mensen te kunnen helpen, ben ik toen aan de slag gegaan om een cursus te ontwikkelen. Inmiddels heb ik een online programma "Een vrijer werkend leven".

Ondertussen zette ik met Renee Schieving van Remote Professionals ook de Werfathon op. Dit zijn (online) recruitment events waarbij we in 1 dag met een groep van locatie onafhankelijke recruiters aan de slag gaan voor een specifiek wervingsvraagstuk van een klant. Heel erg leuk!

'Locatie Onafhankelijk Ondernemer'

Sinds we voor langere tijd vertrokken zijn, heb ik het operationele recruitment wat losgelaten. Ik noem mezelf inu een 'Locatie onafhankelijk ondernemer'. Dit omdat ik inmiddels 7 verdienmodellen heb en er waarschijnlijk wel meer bij komen en er andere weer zullen afvallen.

Ik blijf in beweging. Zowel op de zeilboot als in mijn werk en mijn ontwikkeling. Soms gaan de ontwikkelingen snel en soms staan dingen weer even stil. Maar dat is hoe ik ben. Hollen en dan weer even stilstaan.

Ik ben benieuwd wat de toekomst mij brengt en probeer zo goed mogelijk mijn talenten en passies te combineren met mijn reisplannen. Voor mij is dit niet vastomlijnd. Maar ik wil mijn ervaring als zeilende digital nomad, recruitment en hr-businesspartner en loopbaancoach inzetten om anderen te helpen, te inspireren en te motiveren. Zodat iedereen kan leven op eigen voorwaarden. Met werk dat een vrijer leven faciliteert!

Veiligheid

Werk om te kunnen leven zoals jij dat wilt!

Werk dat bijdraagt aan een manier van leven waar je zelf voor kiest, maakt gelukkiger! Eigen verantwoordelijkheid, flexibiliteit en het werk op je eigen manier indelen komt het werkplezier en productiviteit ten goede.

Omdat werk iets is dat je doet en niet waar je naar toe gaat.

"Geef me werk dat bij me past en ik hoef nooit meer te werken." (Confusius)

Ik help jou bij het vinden of zelf creëeren van remote werk.

Foto Elvira

Waarom flexibel werken?

Ik zie graag dat mensen blij worden van hun werk. Werk is in mijn optiek zoveel meer dan een noodzakelijk kwaad. Ok, eerlijk is eerlijk, met werken verdien je geld om van te leven. Maar als je het werk zo inricht dat het bijdraagt aan jouw manier van leven, dan draagt het werk ook bij aan jouw geluk.

Flexibel werk betekent de mens centraal stellen. Ik geloof dat mensen beter in hun vel zitten als ze zelf kunnen bepalen waar, wanneer en hoe ze (samen)werken. Dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor het resultaat. En daardoor zal de productiviteit ook toenemen. Dus is flexibel werk ook goed voor de werkgever of opdrachtgevers!

Waarom ik zo’n voorstander van flexibel werken ben:

Ik werk zelf al meer dan 10 jaar op een zelfstandige en flexibele manier. En dat bevalt heel erg goed. Ik heb veel plezier in mijn werk en mijn productiviteit is ook behoorlijk hoog.
In de file staan vind ik tijdverspilling. Hele dagen binnen in een vast kantoor zitten maakt me sloom. En ik ben van mening dat ’s winters geen daglicht zien omdat je in het donker vertrekt en in het donker weer thuis komt, zorgt voor een somber gevoel.
Daarnaast is lang niet iedereen per definitie het meest productief tussen 9 en 17 uur. De ene is een ochtendmens en de andere krijgt ‘s avonds veel werk gedaan.

Ik spreek een deel dus uit ervaring, maar ik deel ook ervaringen van anderen hierover. En het zelf kunnen bepalen waar en bij voorkeur ook wanneer, verhoogt bijna altijd het werkplezier!

Waarom heb ik Locatie Onafhankelijk Werk opgezet?

In 2016 ben ik in aanraking gekomen met het fenomeen ‘Digital Nomad’ en werd ik  geïnspireerd door deze levensstijl. Ik zag de ongekende hoeveel mogelijkheden!

Zelf hou ik erg van reizen en vinden het fijn om regelmatig in een andere omgeving te zijn. Ik werkte al regelmatig langere periodes vanaf de boot waarmee we toen door Europa zeilden. En ik had de droom om voor langere tijd op wereldreis te gaan met de zeilboot. Locatie onafhankelijk werken betekende niet te hoeven wachten tot ik genoeg gespaard had, de loterij had gewonnen of tot ik met pensioen kon. Het was nu al mogelijk!

Door mijn werk als recruiter, HR businesspartner, en loopbaancoach, sprak ik ook veel mensen, die hun werk en leven anders willen inrichten. Die niet per definitie op de traditionele manier carrière hoeven te maken.

Ik heb Locatie Onafhankelijk Werk opgezet omdat ik geloof dat dit het werk van de toekomst is!

werken waar je wilt

Blog persoonlijk

Interesse in reizen en andere culturen heb ik altijd al gehad. Maar vorig jaar kwam ik voor het eerst in aanraking met het fenomeen ”Digital Nomad”. Ik kocht het boek Handboek van Wereldburgers van Esther Jacobs voor mijn partner Herco, maar las het zelf in een ruk uit. ‘Dit wil ik ook!!’, zei een stemmetje bij mij van binnen. Vervolgens las ik het boek Digital Nomads en Een werkweek van 4 uur van Timothy Ferris. Ik googelde er flink op los. Als een spons nam ik alle informatie die ik kon vinden over deze manier van leven en werken op.

Lees meer

Telefoon

(00 31) 6 27 51 18 12

Locatie Onafhankelijk Werk is een onderdeel van ETC Consultancy

KvK 32150280