Financiën en belastingen voor Digital Nomads

Financiën en Belastingen

Het leven als digital nomad biedt vrijheid, avontuur en nieuwe ervaringen. Maar als het gaat om financiën en belastingen, kunnen de zaken een beetje gecompliceerder worden. In dit blog duiken we dieper in op hoe digital nomads hun geld kunnen beheren en welke belastingkwesties ze moeten overwegen terwijl ze de wereld rondreizen.

Verlaag je vaste lasten en minimaliseer

Een van de eerste stappen naar financiële vrijheid als digital nomad is het minimaliseren van je vaste lasten. Het is verleidelijk om vast te houden aan oude abonnementen, huurcontracten en financiële verplichtingen, maar deze kunnen je financiële flexibiliteit beperken. Verkoop onnodige bezittingen want je hebt absoluut niet veel nodig. Hoe minder financiële verplichtingen je hebt, hoe meer vrijheid je hebt om te reizen en te genieten van je digitale nomadenleven.

Financiën en Belastingen

Uitschrijven uit Nederland: Overwegingen en Gevolgen

Een belangrijk aandachtspunt voor Nederlandse digital nomads is de officiële uitschrijving uit Nederland. Als je meer dan 8 maanden per jaar in het buitenland verblijft, moet je je uitschrijven uit Nederland. Dit heeft enkele financiële en sociale gevolgen waar je rekening mee moet houden:

  • AOW-opbouw: Als je bent uitgeschreven, bouw je geen AOW meer op. Dit heeft invloed op je pensioenopbouw, dus overweeg alternatieve pensioenopties.
  • Volksverzekeringen: Als Nederlandse ingezetene heb je recht op de Volksverzekeringen, waaronder de Algemene Ouderdomswet (AOW) en de Wet langdurige zorg (Wlz). Zorg ervoor dat je begrijpt wat het betekent om deze voordelen te verliezen.
  • Werknemersverzekeringen: Als je in loondienst bent, gelden ook de Werknemersverzekeringen. Dit omvat de Werkloosheidswet (WW), WIA / WAO / Ziektewet en andere uitkeringen. Ondernemers in Nederland vallen doorgaans niet onder deze regelingen.
  • Verzekeringen: De meeste reguliere Nederlandse verzekeringen geven geen dekking meer als je langdurig in het buitenland woont en/of werkt. Je moet ze stopzetten bij uitschrijving bij de gemeente.

Budgetteren en financiën beheren tijdens het reizen

Als digital nomad is het cruciaal om je financiën goed te beheren om financiële stabiliteit te behouden en van je avonturen te genieten. Hier zijn enkele tips:

  1. Stel een realistisch budget op: Begin met het bepalen van je maandelijkse inkomsten en uitgaven, rekening houdend met kosten zoals accommodatie, voeding, vervoer en ziektekostenverzekering. Er zijn verschillende digital nomad verzekeringen die je wereldwijd kunt afsluiten, let er wel op dat deze vaak prijziger zijn dan reguliere verzekeringen. Een voorbeeld hiervan is SafetyWing.
  2. Houd uitgaven bij: Gebruik apps of spreadsheets om al je uitgaven bij te houden en bewust te blijven van waar je geld naartoe gaat.
  3. Emergency Fund: Zorg voor een noodfonds voor onvoorziene uitgaven, zoals medische noodgevallen of verlies van inkomen.
  4. Online banking en betalingsopties: Kies voor banken en betalingsopties die gunstig zijn voor internationale transacties en valutawisselingen.
  5. Leer lokaal budgetteren: Pas je budget aan aan de lokale kosten van levensonderhoud wanneer je van locatie wisselt.
Financiën en Belastingen

Belastingkwesties voor Internationale Digital Nomads

Digital nomads kunnen te maken krijgen met complexe belastingvraagstukken vanwege hun wereldwijde levensstijl en inkomstenstromen. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen:

  1. Residentiestatus: Bepaal je fiscale residentiestatus, aangezien dit van invloed kan zijn op waar je belasting moet betalen en hoeveel. Het is belangrijk om er zeker van te zijn of je daadwerkelijk belastingplichtig bent in Nederland. In de meeste gevallen geldt dat als je in Nederland woont, je ook belasting moet betalen in Nederland. Maar hier komt de twist: als je meer dan 183 opeenvolgende dagen in een ander land verblijft, moet je in dat land belasting afstaan.
  2. Dubbele Belasting: Sommige landen heffen belastingen op wereldinkomen, wat kan leiden tot dubbele belasting. Onderzoek belastingverdragen tussen je thuisland en werklanden.
  3. Belastingaangiftes: Blijf op de hoogte van belastingaangiftes en deadlines in zowel je thuisland als de landen waar je inkomsten genereert.
  4. Belastingvoordelen voor Expats: Onderzoek of er belastingvoordelen zijn voor expats in je thuisland.
  5. Boekhouding en Advies: Overweeg het inhuren van een boekhouder of belastingadviseur gespecialiseerd in internationale belastingen. Als digital nomad kom je soms in aanraking met specifieke regels die voor andere ondernemers misschien niet gelden. In het buitenland geld andere wetgeving en regels voor de btw, laat je bij twijfel altijd informeren door een boekhouder die hier meer van weet.
  6. Digitale Werkzaamheden: Let op specifieke regels voor digitale belastingen als je digitale diensten aanbiedt, zoals freelancen of online ondernemen.
Financiën en Belastingen

Het zorgen dat je financiën en belastingen op orde zijn zorgt voor daadwerkelijke vrijheid. Geen onnodige stress en zorgen. Het is dus belangrijk dat je je hierin verdiept en op tijd hulp vraagt wanneer zaken te gecompliceerd worden voor je. Het is altijd raadzaam om professioneel advies in te winnen en je goed te informeren over de specifieke belastingwetten en -regels die van toepassing zijn op jouw situatie.

De cursus "Een Vrijer Werkend Leven"

In deze cursus leer je wat JIJ remote kunt doen
En neem je concreet actie!

In 7 stappen naar jouw locatie onafhankelijke leven en werk

  • Reizen en werken op de mooiste plekken óf gewoon vanaf je keukentafel
  • Nooit meer in de file staan!
  • Inspirerende, gelijkgestemde mensen om je heen
  • Werk dat bij je past en waar je blij van wordt

Podcasts

Zeilend de wereld over en ondertussen blijven werken? Hoe dan? In deze podcast serie praten we over locatie onafhankelijk werk en hoe remote werk een vrijer leven faciliteert.