Fleur & Rick gooiden alles om en reizen voor onbepaalde tijd

Reizen

Fleur en Rick (samen FLICK) reizen voor onbepaalde tijd de wereld rond nadat ze hun huis, spullen, en alle bezittingen hebben verkocht. Ze delen hun volledige reis (zowel mentaal, financieel, als alle avonturen die ze meemaken) op hun IG-kanaal: FlickOnWorldtour

1. Wil je je even voorstellen?

Ik ben Fleur, 32 jaar, een ambitieuze en avontuurlijke foodie die alles in NL heeft verkocht en nu de wereld rondreist. Begin 2023 stapten wij het vliegtuig in richting het onbekende, nadat Rick en ik ons huis, auto’s en alle bezittingen hadden verkocht. Een backpack met 14 kilo bagage is nu hetgeen waarmee we al bijna een jaar de wereld rondreizen. In Nederland heb ik altijd erg drukke banen gehad. Ik heb jaren gewerkt als Marketing Manager in de sport-fashion waaronder 3.5 jaar bij PUMA.

reizen

Erna ben ik voor mezelf begonnen als marketing strateeg op interim/freelance basis. Mijn eerste week als ondernemer was gelijk gevuld met 40+ declarabele uren. Ik vond het fantastisch om voor diverse bedrijven te werken en hen te helpen met zowel strategische als creatieve vraagstukken. Ondanks dat ik het onwijs uitdagend vond en al veel meer vrijheid ervaarde dan ooit tevoren, was dit toch niet mijn állergrootste droom. De wereld rondreizen was dit wel. Toen mijn man in een vervelend conflict terecht kwam met zijn business partner en hierdoor zijn aandeel verkocht, voelde dit als hét moment om het roer volledig om te gooien: alles verkopen en met een schone lij beginnen. En dit nieuwe avontuur startte in Costa Rica.

2. Hoe ziet jouw (werk) leven eruit op dit moment?

Onze wereldreis begon als één groot avontuur. Alles stond volledig open en we wilden ons nergens aan vastpinnen. Volledig flowen met alles en iedereen wat er op ons pad zou komen. Ergens heb je wel in je achterhoofd dat dit reizen toch een soort van ‘tijdelijk’ is en je ooit wel weer ergens moet gaan settelen. Niet per se in Nederland, maar wellicht op een plek in de wereld waar we verliefd worden. Na 8 maanden beseften we ons juist het omgekeerde. Namelijk dat we dit reizen zo ontzettend fijn vinden en het niet meer tijdelijk is, maar echt ons nieuwe leven. Een soort nieuwe lifestyle. Want waarom zouden we er ooit mee willen of moeten stoppen? We hebben nu geen verlangens om weer een huis te kopen en vast te zitten aan bepaalde verplichtingen, zowel praktisch, financieel als mentaal. We vinden het heerlijk om als nomaden te leven en nieuwe plekken te ontdekken.

We zijn wel redelijke slow travelers. In het begin verbleven we gemiddeld 3 dagen op één plek en gingen we weer door. Dat breekt op een gegeven moment wel op. Ondanks dat we pro zijn in onze tassen razendsnel in- en uitpakken, heb je niet altijd zin om weer uren in een bus te zitten, een nieuw appartement te zoeken, etc. Dus nu wisselen we het lekker af. Dan zitten we een week in de bergen, vervolgens een maand aan het strand, en dan roodtrippen we met een auto door een land heen waar we wel elke 2-3 dagen op nieuwe plekken komen en diverse tours en activiteiten doen.

reizen

In deze 9 maanden hebben we niet gewerkt. We wilden juist loskomen van alle patronen en vastigheden in Nederland. Je hebt toch een bepaald imago opgebouwd. Fleur, de marketingdame en Rick, de verzekersman. 2 Drukke ondernemers met daarnaast een groot sociaal leven en bomvolle agenda’s. De afgelopen tijd stond juist in het teken van reizen, nieuwe plekken ontdekken en onszelf nóg beter leren kennen. De reis naar onszelf is misschien nog wel interessanter dan de wereldreis an sich. Topics zoals; balans vinden, je ego loslaten, écht naar je gevoel en intuïtie luisteren en losbreken van bepaalde patronen. Maar ook van 2 bezige bijtjes naar 24/7 samen is een hele verandering.

Nu begint het weer te kriebelen om een business te starten. We vinden heel veel dingen leuk en hebben financieel gezien nog geen druk om nu weer te hoeven werken, dus we zijn rustig aan het oriënteren. We hebben de laatste maand wat leuke samenwerkingen gedaan op basis van een bartel deal. Bijvoorbeeld een gratis tour of een aantal gratis hotelovernachtingen in ruil voor content.

We posten de content op ons eigen kanaal, maar wellicht nog relevanter: zij kunnen het gebruiken voor hun website, socials en andere channels als marketingtool. User Generated Content werkt vaak veel beter dan de enorm gelikte fotoshoots. Vooral in de toerisme-industrie is de content vaak zo ouderwets en willen ze hun ‘stockfoto’s’ graag vervangen voor toffe Reels/video’s die veel meer de werkelijkheid en fun laten zien. Naast content kunnen we natuurlijk veel meer voor bedrijven betekenen. Zo hebben we een heel tof volledig duurzaam vegan cafe met enorme potentie geholpen met een sales/marketingplan.

reizen

Daarnaast vinden we het interessant om zelf meer te leren over hoe we nog meer in vrijheid kunnen leven. Niet alleen financieel, maar ook hoe we nog onafhankelijker kunnen leven. Ik houd erg van koken en heb een enorme interesse in voeding, kruiden, holistisch leven. Dus ergens zou ik ook wel willen leren hoe je je eigen groenten en fruit volgens Permacultuur kunt verbouwen of welke kruiden je uit de jungle voor diverse doeleinden nodig hebt. Wie weet toch een maandje ergens vrijwilligerswerk doen. Alles staat nog steeds open.. en dat is een heel fijn gevoel!

3. Wat heeft jou gedreven de beslissingen te maken die je hebt gemaakt?

Ik was altijd al een avontuurlijk persoon. Toch werd dit de laatste jaren iets minder en ga je meer volgens het systeem leven. Werken om je hypotheek te betalen, 5 weken per jaar op vakantie gaan en verder zoveel mogelijk leuke dingen proppen in het weekend. Zo’n leven wilde ik niet meer. Veel mensen stellen zichzelf de vraag ‘wat zou je doen als je met pensioen zou gaan of ernstig ziek zou worden?’ Of ‘wat zou je doen als geld en tijd geen rol zouden spelen?’. Wij besloten om niet te willen wachten tot ‘later’, maar NU te genieten en alles uit ons leven te halen. Ik wilde altijd wel ooit op wereldreis, maar zag het dan toch altijd meer als een sabbatical van bijvoorbeeld één jaar. Voor Rick voelde dit altijd onmogelijk met zijn business.

Na het conflict stond alles weer open en nu achteraf voelt het -ondanks alle enorme narigheid- als een cadeau wat op ons pad is gekomen. Rick wilde ook helemaal all-in gaan en dan ook écht vertrekken zonder alsnog een huis te hebben of andere lijntjes waardoor je vast bleef zitten aan Nederland. Naast onze vrienden en familie die we zeker geregeld willen zien, voelen we steeds minder met Nederland. We zien dat het in zoveel landen veel fijner geregeld is. Ondanks er ook armoede is, zijn er minder regels, minder stress, minder prestatiedrang, minder ego/zorg hoe je eruit ziet. En juist veel meer lol en spontaniteit ipv volle agenda’s en verplichtingen.

reizen

4. Wat biedt locatie onafhankelijk werken jou? En waarom heb je hiervoor gekozen?

Ondanks we nog aan het onderzoeken zijn wat voor een werk we willen doen, is het wel duidelijk dat we dit locatie-onafhankelijk willen doen. De kleine opdrachten die we op basis van ‘ruilen’ doen vinden we echt leuk. Hoe mooi om gewoon een win-win te creëren en te kijken hoe je elkaar kan helpen? Beetje terug de tijd in, maar wel heel puur en back to basic. We hebben diverse beleggingen verspreid lopen die ook voor een stuk zekerheid zorgen die we achter de hand hebben.

Daarnaast is Rick zich momenteel meer aan het verdiepen in Trading. Dit zou natuurlijk een mooie passieve inkomstenstroom kunnen zijn. Ondanks we wel een money mindset hebben is dit met name om volledig in vrijheid te kunnen leven en niet omdat we heel rijk willen worden. Ik wil het liefst gewoon leuke creatieve dingen doen zoals content maken, schilderen en schrijven. En als we mooie mensen met mooie bedrijven tegen komen along the way vinden we het geweldig om hen te helpen met hun dromen en doelen, in welke vorm dan ook!

reizen

5. Wat is je meest favoriete plek waar je bent geweest en waarom?

Aii.. altijd zo’n lastige vraag. Elk land heeft weer haar parels. Colombia is denk ik toch wel mijn favoriete land. Het biedt letterlijk alles; mooie stranden, toffe steden, lekker eten, prachtige natuur, sfeer, muziek en gezelligheid. Maar ook de magisch krachtige Amazone/jungle, je kan de bergen in, de mooiste bounty eilandjes bezoeken.. én het is er ook nog eens onwijs goedkoop! Ik heb me hier op élke plek fijn gevoeld. En Medellín is echt de tofste stad ever!

Bolivia heeft ons ook wel enorm verrast. Met name het dorpje Samaipata heeft ons hart gestolen. Ook hier kwamen veel business opportunity's op ons pad. Zo werd ons aangeboden om iemand te helpen met een nieuw restaurant-winkel concept in de bergen en onze Europese kennis te delen. Ook kregen we een aanbod om voor minimaal een jaar een droomachtig landgoed te runnen met een B&B en kleine boerderij (met lama’s!). Dit voelde voor ons nog te vroeg, maar we werden hier wel heel enthousiast van. Met name omdat we ons zó thuis voelde in dit dorp. We houden de contacten warm, wie weet komen we er nog terug..

6. Wat zijn de moeilijkheden die je tegenkomt van het remote werken?

Soms wil je even lekker face to face sparren met mensen. Ik houd echt van brainstormen en dit kan toch het beste als je elkaar in de ogen aankijkt en lekker enthousiast door elkaar heen kan praten en alle ideeën kan spuien. Dit is telefonisch of met een videocall wat meer behouden.

7. Hoe zie je jouw toekomst voor je? Heb je nog dromen?

Zoveel ideeën, haha! Ik zou ooit wel een creatieve hub willen oprichten waar alles samen komt. Mijn passie voor eten en koken, creativiteit, spiritualiteit, dans en muziek in combinatie met mensen samen brengen en de wereld een betere plek te maken. Dat laatste klinkt wel grootst, maar eigenlijk wordt iedereen het meest blij van dingen die gratis zijn: knuffelen, lachen, goede gesprekken voeren, liefde.

Ik zou willen dat iedereen zijn dromen na zou leven en niet genoegen neemt met een ‘6-je’ als je ook voor een 9 of zelfs een 10 kan gaan. Mensen hierin inspireren vind ik tof. We krijgen al zoveel leuke reacties en hebben mooie gesprekken met mensen die ons volgen op IG over hoe je in het diepe kan springen en je dromen kan naleven door bijv. ook op reis kan gaan. Misschien is een wereldreis niet voor iedereen zijn/haar grootste droom, maar loskomen van je vaste patronen en uit je comfortzone stappen zou voor iedereen goed zijn. En daar zou ik mensen graag meer bij willen helpen. Maar ook gewoon een gelukkig(er) leven hebben! Welke kleine tweaks kun je maken in je leven door meer geluk te ervaren. Wij hebben onszelf inmiddels zo erg over-geanalyseerd dat we heel goed weten wat je blij (en ook niet blij) kan maken. Misschien ga ik wel ooit workshops geven of faciliteren met andere professionals op het gebied van muziek, landbouw, koken, yoga, en alles waar ik zelf blij van word! En dat dan op de mooiste plekken in de wereld.

reizen

8. Wat zijn jouw tips voor anderen?

Ondanks je soms denkt: Ja maar…. ‘Ik kan dit niet’, of ‘ik heb het geld niet’ of ‘ik heb kinderen/een bedrijf dus kan het niet’. STOP met die beperkende gedachtes! Alles kan. Ook al voelt het onmogelijk, het kan echt. Als je bepaalde dromen hebt, wacht niet tot er een beter moment komt. Want dat betere moment komt vaak niet. Zie het leven als een spel en een periode waarin je hele toffe dingen op deze aardbol kunt doen. Het is echt zonde om later terug te denken ‘wat als ik wel…’. Je kunt beter spijt hebben van dingen die je wél hebt gedaan dan spijt hebben van dingen die je niet hebt gedaan.

En maak je niet druk om wat anderen van je vinden. Dat is echt het meest zinloze ever. Ik draag al maanden geen make-up en dit voelt zo fijn. Ik ga alleen nog naar de gym omdat het gezond voor me is, niet voor mijn uiterlijk om gespierdere benen te krijgen. Ook lig ik in de zon omdat ik het lekker vind, maar niet omdat ik bruiner en mooier wil worden. In Nederland investeren we allemaal zoveel geld in uiterlijke kenmerken. Als we dat geld nou eens zouden besteden aan zelfacceptatie en zelfliefde dan zouden de meeste mensen nog veel gelukkiger zijn.

9. Heb je nog een leuke ervaring die je wilt delen?

Wij zijn getrouwd in Italie en hadden een feest van 3 dagen waar we onze vrienden en familie helemaal in de watten hebben gelegd. Ik wilde het graag zelf regelen zonder wedding planner en had  het vetste draaiboek ever in elkaar gezet. Het voelde geregeld onmogelijk als ik weer eens in een taalbarrière terecht kwam of er last minute in de Covid-tijd weer alles op de schop werd gegooid. Maar als je ergens van droomt en erin gelooft, dan lukt het uiteindelijk gewoon. We hebben de mooiste dagen ooit gehad en denken vaak met een glimlach terug aan onze Italian wedding. Ook al gaan er dus dingen mis in het leven en komen er obstakels op je pad… Probeer het dan te zien als lessen die je schijnbaar moet volgen om uiteindelijk te komen tot hetgeen wat voorbestemd is.

De cursus "Een Vrijer Werkend Leven"

In deze cursus leer je wat JIJ remote kunt doen
En neem je concreet actie!

In 7 stappen naar jouw locatie onafhankelijke leven en werk

  • Reizen en werken op de mooiste plekken óf gewoon vanaf je keukentafel
  • Nooit meer in de file staan!
  • Inspirerende, gelijkgestemde mensen om je heen
  • Werk dat bij je past en waar je blij van wordt

Podcasts

Zeilend de wereld over en ondertussen blijven werken? Hoe dan? In deze podcast serie praten we over locatie onafhankelijk werk en hoe remote werk een vrijer leven faciliteert.