Flexibel werken als feministische keuze

flexibel weken als feministische keuze

Een artikel op Fortune.com bespreekt flexibel werken als een feministische keuze die vrouwen in staat stelt de macht in hun carrières terug te winnen. Erin Grau onderzoekt in het artikel de impact van flexibele werkregelingen op de genderkloof en de rol ervan bij het bevorderen van gendergelijkheid.

Oude systeem vs. flexibel werken

Terwijl de ‘terug-naar-kantoor’ beweging de laatste maanden weer meer gevoed wordt, begrijpen werkgevers niet waarom mensen niet terugkomen naar het kantoor. Zij zijn bang dat de productiviteit en de cultuur verminderd en blijven hameren op het belang om op kantoor te komen. Werknemers denken hier anders over. Uit onderzoek blijkt dat zij zelfs meer remote zouden willen werken dan dat ze op dit moment mogen van hun werkgevers. Volgens het artikel is het niet verrassend dat de personen die het meeste voordeel hebben van het oude systeem, de meeste weerstand ervaren bij de verandering hiervan. Erin Grau zegt dat we echter de gevoelens van machtige mannen niet moeten verwarren met feiten.

Traditionele werkstructuren hebben vaak belemmerende effecten op vrouwen, vooral op moeders, vanwege de beperkte flexibiliteit en de hoge mate van toewijding en aanwezigheid die ze vereisen. Deze factoren dwingen vrouwen soms om carrièremogelijkheden op te geven of op een lager pitje te zetten.

Met flexibele werkregelingen kunnen vrouwen hun werktijden aanpassen aan hun behoeften en verplichtingen, zoals kinderopvang en zorgtaken, zonder de druk van een traditionele 9-tot-5 werkdag. Dit geeft vrouwen de vrijheid om zowel professioneel succes na te streven als voor hun gezin te zorgen. Het biedt hen de flexibiliteit die nodig is om hun carrières voort te zetten zonder concessies te doen aan hun persoonlijke leven.

Voor de homepage Locatie Onafhankelijkwerk

Sociale en morele urgentie

Grau schrijft dat het belang van flexibel werken zowel sociale als morele urgentie heeft. Het zorgt ervoor dat vrouwen blijven werken, het vermindert burn-out en het maakt het gemakkelijker om kinderen te hebben en zorgtaken uit te voeren. Volgens een recente enquête onder vrouwelijke hybride werknemers die zowel op kantoor als op afstand werken, gelooft 88% dat de flexibiliteit van hybride werk een gelijkmaker is op de werkvloer, en tweederde zegt dat het een positieve invloed heeft gehad op hun carrièreontwikkeling. Flexibel werken vergroot het aantal vrouwen in leidinggevende posities, wat gunstig is voor bedrijven. Bedrijven met meer vrouwen in leidinggevende functies hebben meer betrokken werknemers en zijn winstgevender.

Niet alleen voor vrouwen

Wat het artikel interessant maakt, is dat het benadrukt dat flexibel werken niet alleen voordelen biedt voor vrouwen, maar ook voor mannen. Het doorbreekt traditionele genderrollen en moedigt mannen aan om meer betrokken te zijn bij het ouderschap en huishoudelijke taken. Dit creëert een meer evenwichtige verdeling van werk en zorgtaken binnen gezinnen, wat de genderongelijkheid verder kan verminderen.

Flexibel werken heeft niet alleen invloed op het individu, maar ook op de hele samenleving. Het is een middel om grote veranderingen teweeg te brengen. Als we de traditionele manier van werken heroverwegen en flexibele werkregelingen omarmen, kunnen we een samenleving creëren waarin iedereen gelijke kansen heeft, ongeacht geslacht. Dit helpt bij het doorbreken van stereotype ideeën over mannen en vrouwen en zorgt ervoor dat iedereen eerlijke kansen krijgt in alle beroepen.

Flexibel werken als hulpmiddel

De conclusie van het artikel is dat flexibel werken een feministische keuze is die vrouwen in staat stelt om de controle over hun carrières terug te nemen. Het geeft vrouwen de mogelijkheid om hun dromen na te jagen in hun carrière zonder dat ze daarvoor hun persoonlijke leven opofferen. Het is belangrijk dat organisaties en beleidsmakers flexibel werken ondersteunen en bevorderen, zodat vrouwen gelijke kansen krijgen en hun carrières kunnen versterken. Als we flexibel werken omarmen, kunnen we een samenleving creëren waarin vrouwen hun volledige potentieel kunnen benutten en waarin iedereen eerlijke kansen krijgt. Het is een manier om gendergelijkheid te bevorderen en genderstereotypen te doorbreken. Flexibel werken is niet alleen praktisch, maar ook een krachtig hulpmiddel om positieve sociale verandering te realiseren.

Dat wij enthousiast zijn over flexibel werken is al lang duidelijk. Wij vinden het artikel van Grau een interessant perspectief. Wij zijn erg benieuwd naar jouw perspectief hierop! Laat ons vooral weten hoe jij hierover denkt.

De cursus "Een Vrijer Werkend Leven"

In deze cursus leer je wat JIJ remote kunt doen
En neem je concreet actie!

In 7 stappen naar jouw locatie onafhankelijke leven en werk

  • Reizen en werken op de mooiste plekken óf gewoon vanaf je keukentafel
  • Nooit meer in de file staan!
  • Inspirerende, gelijkgestemde mensen om je heen
  • Werk dat bij je past en waar je blij van wordt

Podcasts

Zeilend de wereld over en ondertussen blijven werken? Hoe dan? In deze podcast serie praten we over locatie onafhankelijk werk en hoe remote werk een vrijer leven faciliteert.