Gastblog van Angelique

Anqelique Slob van pinq consult

LOCATIE-ONAFHANKELIJK WERKEN; OOK VOOR MEDEWERKERS DE TREND

Bij locatie onafhankelijk werk wordt vaak aan freelancers gedacht, maar ook meer en meer organisaties en werknemers werken locatie onafhankelijk.
Alhoewel in Nederland de “thuiswerkdag” al behoorlijk is ingeburgerd, volledig locatie onafhankelijk werken is nog lang geen gemeengoed. Ondanks de hype van Het Nieuwe Werken, blijft regelmatig op kantoor langskomen toch de norm.
In mijn (internationale) netwerk en klantenkring is (volledig) locatie onafhankelijk werken steeds gebruikelijker, met name internationale startups. Maar ook meer traditionele bedrijven, met name in de USA, bieden de mogelijkheid om voor langere tijd op afstand te werken, bijvoorbeeld door het aanbieden van een jaar met een “reis rond de wereld” programma, zoals remote year. Zij positioneren zich hiermee als een aantrekkelijker werkgever.
Locatie onafhankelijk werken als startup
Er zijn vele voorbeelden van succesvolle bedrijven die volledig, of bijna volledig locatie onafhankelijk werken en vaak niet eens een kantoor meer hebben. Met name voor Tech start-ups is een volledig remote team een goede keuze.
Het heeft namelijk nogal wat voordelen: je hebt toegang tot het beste talent van over de wereld, je bent aantrekkelijker als werkgever, je kunt vanuit verschillende tijdzones je klanten bedienen en je bespaart natuurlijk kosten aan kantoorruimte en reiskosten.
Maar er is wel wat extra voor nodig. Je kunt niet zonder meer “remote gaan”. Je moet zeker wel randvoorwaarden inbouwen. Er is heel veel vrijheid en verantwoordelijkheid voor nodig, waarbij mensen ontzettend gemotiveerd zijn en zich verantwoordelijk voelen voor het eindresultaat.

Hoe zet je een succesvol remote team op?

Hoe doe je dat nu, als start-up een succesvol remote team opzetten? Hieronder volgen een aantal elementen die belangrijk zijn.
Purpose
Een hoger doel. Of wel, purpose. Het is van belang dat jouw medewerkers weten “waarvoor ze het allemaal doen”. En dat gaat veel verder dan de functie, winst of het product of dienst, of zelf de klant.
De vraag is deze:
‘Wat doet deze organisatie om de wereld een stukje beter kan maken?’
Om je medewerkers écht gemotiveerd te houden is het geen overbodige luxe om een heel inspirerende purpose te hebben.
Een paar voorbeelden:
– Xellia Pharmaceuticals: to save lives by leading the fight against infections.
– Warby Parker (eyewear): We believe that everyone has the right to see.
– Virgin: to embrace the human spirit and make it fly
Met een écht inspirende purpose zullen de medewerkers zich verbonden voelen aan het team en heel gemotiveerd zijn, wat nodig is voor een succesvol remote team.

Core Values (kernwaarden)

Ook het identificeren van je organisaties kernwaarden is belangrijk. Kernwaarden drijven het gedrag van mensen. Om ze vast te stellen kun je ze niet uit een boekje halen; maar het gaat om de waarden die echt vanuit de organisatie komen.
Het identificeren van de waarden gaat ook niet op een achternamiddag, het is een proces dat je de tijd moet gunnen. Zappos staat bekend om de cultuur die gebouwd is op hun 10 core values, en het heeft hun een jaar gekost om deze vast te stellen.
Na het vaststellen van de waarden gaat het om het naleven ervan: alles wat je doet moet in het teken staan van de core values. Het nemen van beslissingen, bijvoorbeeld “hiring and firing” gaat op basis van deze gemeenschappelijke waarden, en het naleven ervan is van belang voor het creëren van eenheid en geloofwaardigheid.

Vrijheid en verantwoordelijkheid

Een cultuur die door waarden wordt gedreven is belangrijk voor het opzetten van een cultuur van vrijheid en verantwoordelijkheid, die op hun beurt weer noodzakelijk zijn voor het opzetten van een remote team.
Medewerkers hebben een heel hoge mate van vrijheid vergeleken met de traditionele organisatie. Immers, controle en sturing heeft weinig zin en draagt zeker niet bij aan het succes van de organisatie. Denk bijvoorbeeld aan de vrijheid eigen projecten te bepalen, werken waar en wanneer en vooral ook hoe men wil, en onbeperkte vakantiedagen.
Maar vrijheid en verantwoordelijkheid gaan hand in hand:
Medewerkers zijn verantwoordelijk voor de waarde die zij toevoegen en moeten zich verantwoorden voor het nakomen van afspraken en team bijdragen. De verantwoordelijkheid is cruciaal voor het opbouwen van een succesvol team.

Transparantie

Een hoge mate van transparantie is ook belangrijk. Deel alle informatie met iedereen, zorg dat het allemaal toegankelijk is voor iedereen. Dat gaat om klant informatie, bedrijfsresultaten en zelfs salarisgegevens. Transparantie zorgt dat iedereen zich betrokken voelt en het creëert vertrouwen.

Kies de juiste mensen

Het is belangrijk de juiste mensen te selecteren. Start met mensen die dezelfde waarden delen en zich in hoge mate betrokken voelen bij het hogere doel. Vervolgens moeten de mensen over een mind-en skill set beschikken die hun helpt om succesvol locatie onafhankelijk te kunnen werken.
Tot slot: Locatie-onafhankelijk werk en Happy Employees
Locatie onafhankelijk werk kent vele vormen, bijvoorbeeld thuis werken, in een coworking space of, wat ik doe, tijdens het reizen. Alhoewel het zeker niet altijd even makkelijk is, zijn er vele voordelen op te noemen. Door locatie onafhankelijk te werken is er meer tijd voor gezin, familie en vrienden. Ook is er meer tijd voor hobby’s, vrijwilligerswerk, sport of reizen. En alhoewel het nu wellicht nog de uitzondering is om volledig remote te werken, ik geloof dat het over een paar jaar veel meer voor zal komen.
(Ps: ik schrijf dit blog op een vroege zaterdagochtend in Taghazout, een surfdorp in the zuiden van Marokko, in mijn favoriete ontbijtlocatie. Hier is een foto :-))

 
Bio:
Angelique werkt als Chief Happiness Officer en helpt startups om succesvolle teams en organisaties op te zetten, op basis van 21ste eeuw concepten. Zij werkt zelf op afstand voor haar klanten. Angelique is gefascineerd door de future of werk en haar doel is om mensen bijeen te brengen in purpose en freedom centered organisaties.
https://pinqconsult.com/

De cursus "Een Vrijer Werkend Leven"

In deze cursus leer je wat JIJ remote kunt doen
En neem je concreet actie!

In 7 stappen naar jouw locatie onafhankelijke leven en werk

  • Reizen en werken op de mooiste plekken óf gewoon vanaf je keukentafel
  • Nooit meer in de file staan!
  • Inspirerende, gelijkgestemde mensen om je heen
  • Werk dat bij je past en waar je blij van wordt

Podcasts

Zeilend de wereld over en ondertussen blijven werken? Hoe dan? In deze podcast serie praten we over locatie onafhankelijk werk en hoe remote werk een vrijer leven faciliteert.