Het locatie onafhankelijk werk van Shirley Vollenberg

Shirley Vollenberg

Shirley Vollenberg is 26 jaar oud en woont en werkt op dit moment vanuit Zuid-Spanje. Ze werkt als online communicatie specialist. Elke ochtend doet ze aan yoga en mediatie als het uitkomt. Daarnaast danst ze Bachata en Salsa, wat ze in Spanje geleerd heeft. Het Spaanse leven bevalt haar goed, het motto Tranquilo Tranquilo past in haar levensstijl.

Shirley heeft bedrijfskunde gestudeerd, maar wel altijd met de focus op marketing en communicatie. Daarnaast waren haar bijbaantjes altijd in de marketing en communicatie. “Mijn eerste baan was als communicatie medewerker waarvoor ik veel mocht reizen. Ik mocht presentaties geven voor een Europees project en daarvoor ging ik onder andere naar Londen en Sofia. Dat reizen beviel me heel goed, ik kwam op veel nieuwe plekken en ontmoette veel nieuwe mensen. Toen het reizen bij de baan wegviel viel mijn plezier in die baan ook weg. Ik ben toen zelf veel gaan reizen. Tijdens Covid merkte ik dat ik steeds minder energie kreeg van mijn werk, en raakte in een burn-out terecht.

1. Hoe ben je op begonnen met locatie onafhankelijk werken?

“Als kind had ik een paar dromen: Ik wilde op kamers, in het buitenland wonen en Spaans leren. Ik las het boek ‘Leef je mooiste leven’ van Michael Pilarczyk en dat heeft mij gemotiveerd om voor vier weken naar Spanje te vertrekken om Spaans te leren. Ik had toen al kleine opdrachtjes maar de vraag was of ik deze op afstand kon doen. Dus ik besloot mijn mooiste leven te gaan leven en gebruikte mijn spaargeld om deze stap maar gewoon te zetten. Je raadt het misschien al, vier weken werden twee maanden en twee maanden is nu 1,5 jaar in Spanje met tussenpozes in Nederland. Op het begin was het nog best wel spannend omdat ik niet goed wist hoe ik dit met mijn inkomen ging regelen. Ik heb toen daarom voor mezelf een deadline gezet. Als ik binnen twee maanden geen opdracht vond die ik op afstand kon uitvoeren dan zou ik teruggaan naar Nederland. Maar dit was niet nodig want het lukte en sindsdien heb ik nooit zonder opdracht gezeten. De lockdown is in die zin mijn geluk geweest, er werd toen ineens veel meer open gestaan voor remote werken.

Daarnaast ben ik tijdens de lockdown begonnen als emotiezangeres. Ik schrijf liedjes op maat. Ik doe dit op mijn gitaar waarbij ik mensen op verzoek verras. Echt heel tof om te doen!”

Locatie onafhankelijk werken

2. Hoe ziet jouw leven er uit op dit moment?

“Mijn leven is op dit moment best wel gestructureerd, wat ik aan de ene kant wel nodig heb maar van de andere kant is het ook soms saai. Maandag, dinsdag en woensdag zijn mijn werkdagen, gewoon tijdens kantoortijden. Mijn opdrachtgevers werken namelijk allemaal volgens deze tijden. In de ochtend doe ik aan yoga en meditatie en vervolgens klap ik mijn laptop open in mijn thuiskantoor. Later op de dag ga ik vaak naar het strand of terras waar ik ga werken, ik ken de plekjes waar goede wifi is. Wanneer mijn werkdag klaar is ga ik graag nog even naar het strand als het kan of ga ik naar dansles. Ik heb hier ook een gestructureerd leven opgebouwd,  net zoals in Nederland.”

3. Wat biedt locatie onafhankelijk werken jou? 

“Locatie onafhankelijk werken biedt mij vrijheid. Ook al heb ik wel met kantoortijden te maken, ik kan de dagen wel zelf indelen en bijvoorbeeld een siësta nemen. Ik kan mijn laptop meenemen en werken waar ik wil. Dat is iets wat ik nog wel meer zou willen doen. Voor mij is het heel fijn dat ik het gevoel heb dat ik de vrijheid heb om te gaan en staan waar ik wil. Daar zou ik meer willen van profiteren. Ik zou nog vaker mijn laptop willen pakken en wat meer het binnenland in reizen of een andere nieuwe plek ontdekken waar ik vervolgens mijn werk doe. Remote werken zorgt ervoor dat ik me beter kan concentreren. Contact met collega’s behoud ik via Teams. In deze meetings hebben we het over werk, maar kletsen we soms ook gezellig bij. Na de afspraak kan ik dan weer ongestoord verder werken. Dat bevalt heel goed en maakt me erg productief!

4. Hoe zie je jouw toekomst voor je?

“Eén van mijn dromen is dat ik meer zou willen doen met yoga. Ooit zou ik graag yoga instructrice willen worden. Toevallig werd ik gevraagd en heb ik vandaag mijn eerste les dus heb ik al een beetje kunnen ervaren hoe dat daadwerkelijk is. In de toekomst zou ik daar misschien wel een retraite voor willen doen.

Ooit heb ik een huis aan zee. Alles met water fascineert mij. Ik duik, heb gesurft en ben graag op het strand. De kalmte van water om je heen, de zee brengt mij rust. Heel graag zou ik op een zeilboot gaan rondvaren. Ik merk dat ik in mijn leven op zoek ben naar de highs en lows, na te lang stabiliteit begint het mij alweer te prikkelen om wat nieuws te gaan doen. Ik blijf graag in beweging.”

5. Wat zijn jouw tips voor anderen?

“Mijn eerste tip is koop een goede laptop die lang meegaat zonder stroom en die goede scherm helderheid heeft. Zorg dat je goede wifi hebt of een Simkaart van het land zodat je overal goed internet hebt. Dit zijn vooral praktische tips die mij wel erg hebben geholpen.

Daarnaast is mijn tip: bij twijfel gewoon gaan, al begin je met 4 weken zoals ik. Maak het niet te groot. Als je in loondienst werkt vraag eens aan je baas of je bijvoorbeeld een keer een maandje in het buitenland mag werken. Locatie onafhankelijk werken is wel heel zelfstandig dus dat moet je wel kunnen.  Dat vind ik juist heel fijn.

Locatie onafhankelijk werken op het strand

Laat je niet beïnvloeden door de mening van anderen. Heel makkelijk gezegd maar moeilijk gedaan. Luister naar je eigen intuïtie. Dit is natuurlijk altijd met reizen, je moet echt op je onderbuikgevoel vertrouwen. Daarnaast moet je meenemen in je overweging dat het niet alleen maar leuk is. Zo heb ik soms bijvoorbeeld veel moeite met het feit dat ik zo ver van mijn familie zit. Op je kwetsbare momenten besef je dat natuurlijk het ergst. Maar ook daarin: je kan altijd terug naar huis. Binnen een dag sta je in Nederland, dus dat doe ik ook regelmatig. Alles is mogelijk.”

Wil je meer weten over Shirley? Bekijk hier haar LinkedIn Pagina en hier haar Instagram.

De cursus "Een Vrijer Werkend Leven"

In deze cursus leer je wat JIJ remote kunt doen
En neem je concreet actie!

In 7 stappen naar jouw locatie onafhankelijke leven en werk

  • Reizen en werken op de mooiste plekken óf gewoon vanaf je keukentafel
  • Nooit meer in de file staan!
  • Inspirerende, gelijkgestemde mensen om je heen
  • Werk dat bij je past en waar je blij van wordt

Podcasts

Zeilend de wereld over en ondertussen blijven werken? Hoe dan? In deze podcast serie praten we over locatie onafhankelijk werk en hoe remote werk een vrijer leven faciliteert.