Het managen van een remote team

managen

Het leiden van een team op afstand brengt uitdagingen met zich mee, maar het opent ook de deur naar diverse mogelijkheden. Het stelt organisaties bijvoorbeeld in staat om talent van over de hele wereld aan te trekken, nieuwe markten te verkennen en werknemers flexibiliteit te bieden in hun werk. In deze blog delen we praktische tips en inzichten om een remote team efficiënt te managen en een sterke teamcultuur op te bouwen.

Remote teams, waarom zijn ze belangrijk?

Steeds meer werknemers willen flexibiliteit in hun werk. Balans in werk en privé is voor vele steeds belangrijker en zelfs een vereisten bij het solliciteren. Eerder spraken we al met Gen Z in onze podcast en in deze generatie zien we deze shift steeds vaker. Om goed personeel aan te trekken, die ook daadwerkelijk gelukkig zijn in hun werk en dus blijven moet je dus inspelen op de wensen van werknemers. Het biedt je de kans om talent aan te trekken én te behouden.

managen

Uitdagingen bij het managen van remote teams

Het managen van een remote team is anders dan een team op kantoor en vraagt dus andere vaardigheden. Communicatie, het creëren van een gevoel van verbondenheid en het instellen van duidelijke verwachtingen. Het is belangrijk om deze uitdagingen te begrijpen en effectieve strategieën te ontwikkelen om ze te overwinnen.

Tips voor het managen van een remote team

 • Geef vertrouwen en autonomie: Geef je teamleden de vrijheid om hun werk op hun eigen manier te doen en moedig initiatief en creativiteit aan. Vertrouw erop dat ze hun taken op tijd en naar behoren zullen uitvoeren.
 • Communiceer duidelijk en regelmatig: Gebruik verschillende communicatiemiddelen, zoals chatberichten, videovergaderingen en e-mails, om in contact te blijven met je team. Zorg ervoor dat iedereen op de hoogte is van de doelen en verwachtingen.
 • Bouw een sterke teamcultuur: Organiseer virtuele teambuildingactiviteiten, zoals online spelletjesavonden of virtuele koffiepauzes, om de band tussen teamleden te versterken en een gevoel van verbondenheid te creëren. Maar vraag ook af en toe gewoon eens hoe het met iemand is en blijf betrokken bij je werknemers. Check regelmatig in. Lees meer hierover in ons eerder geschreven blog over het opbouwen van een remote werkcultuur.
 • Clarity is key: Zorg ervoor dat iedereen in het team weet wat er van hen wordt verwacht en hoe hun prestaties worden beoordeeld. Communiceer duidelijke doelen en deadlines en geef regelmatig feedback.
 • Selectief Aannemen: niet iedereen fungeert het best wanneer hij/zij zelfstandig moet werken. Kijk bij het aannemen van personeel bewust naar eigenschappen die passen bij iemand die op afstand moet werken.
 • Resultaatgericht Werken: In plaats van te focussen op gewerkte uren, wordt aanbevolen om te kijken naar resultaten en output bij het managen van remote teams, om een cultuur van vertrouwen en autonomie te bevorderen.
 • Het belang van self-care en work-life balance. Het is belangrijk om de gezondheid en het welzijn van je teamleden te prioriteren. Moedig hen aan om pauzes te nemen, voldoende te slapen en tijd te besteden aan activiteiten buiten het werk. Bied ondersteuning aan wanneer dat nodig is en zorg ervoor dat er ruimte is voor open gesprekken over stress en burn-out.
managen

Met de juiste aanpak en mindset kunnen remote teams net zo (of zelfs meer) effectief en succesvol zijn als teams die op kantoor werken.

De cursus "Een Vrijer Werkend Leven"

In deze cursus leer je wat JIJ remote kunt doen
En neem je concreet actie!

In 7 stappen naar jouw locatie onafhankelijke leven en werk

 • Reizen en werken op de mooiste plekken óf gewoon vanaf je keukentafel
 • Nooit meer in de file staan!
 • Inspirerende, gelijkgestemde mensen om je heen
 • Werk dat bij je past en waar je blij van wordt

Podcasts

Zeilend de wereld over en ondertussen blijven werken? Hoe dan? In deze podcast serie praten we over locatie onafhankelijk werk en hoe remote werk een vrijer leven faciliteert.