Het onboarden van ‘op afstand werkend’ personeel

onboarden

Het omarmen van op afstand werkend personeel is niet meer alleen een trend, het is een strategische zet om diverse en dynamische teams te creëren. Hiervoor is het belangrijk om je personeel succesvol te integreren in je bedrijf. Dit vraagt om een ander onbourdingsproces, wat is afgestemd op de uitdagingen én kansen van op afstand werken.

Laten we dus eens dieper ingaan op het creëren van de perfecte ervaring voor het onboarden van op afstand werkend personeel. Hierdoor kunnen nieuwe medewerkers direct van start gaan en zijn ze klaargestoomd om aan de slag te gaan in hun nieuwe rollen.

Het verschil van onboarden van op afstand werkend personeel

Het is belangrijk om de verschillen helder te hebben tussen op afstand werkend personeel en de op kantoor gebaseerde tegenhanger. In een fysiek kantoor kunnen technische problemen of sociale interacties vaak eenvoudig worden opgelost. Met bijvoorbeeld een snelle trip naar de IT-afdeling of een informeel praatje bij de koffieautomaat. Echter, in een op afstand ingestelde omgeving kunnen kleine problemen uitgroeien tot obstakels die de productiviteit en moraal belemmeren.

Proactieve maatregelen zijn dus heel belangrijk. Onder andere het voorzien van op afstand werkende medewerkers met tools en zorgen voor duidelijke communicatiekanalen zijn voorbeelden hiervan.

onboarden

Het opstellen van de perfecte onboardingschecklist

Onderzoek wijst uit dat maar liefst 37% van het personeelsverloop plaatsvindt binnen de eerste 90 dagen van het dienstverband. Regelmatig wordt dit toegeschreven aan niet-geoptimaliseerde onboarding ervaringen. De onboarding ervaring is belangrijk want het zorgt ervoor dat  nieuwe medewerkers in staat gesteld worden om snel te integreren en productief te zijn.

We zetten een aantal stappen op een rij die helpen bij het perfectioneren van het onboardingsproces voor op afstand werkende:

 1. Creëer een 90-dagen onboarding roadmap: Begin met het opstellen van een gedetailleerd overzicht van de eerste 90 dagen van het dienstverband. Dit omvat oriëntatie, bedrijfsoverzicht, trainingssessies en voortdurende ontwikkeling.
 2. Stuur een welkomstpakket: Bied nieuwe medewerkers een welkomstpakket aan met essentiële informatie zoals bedrijfsinformatie, handboeken, inloggegevens en contactgegevens. Dit geeft hen de nodige hulpmiddelen om goed voorbereid aan hun eerste werkdag te beginnen.
 3. Verduidelijk communicatiekanalen: Leg duidelijk uit welke communicatiekanalen worden gebruikt binnen het bedrijf en hoe ze moeten worden gebruikt. Dit omvat tools zoals Slack, Zoom en projectmanagementsoftware.
 4. Plan de eerste werkdag: Zorg voor een gestructureerde eerste werkdag voor nieuwe medewerkers, inclusief een welkomstgesprek, introductie tot teamleden en een overzicht van de taken en verwachtingen.
 5. Organiseer virtuele kennismakingssessies: Faciliteer virtuele bijeenkomsten waar nieuwe medewerkers hun collega's kunnen ontmoeten, vragen kunnen stellen en zich kunnen voorstellen. Dit bevordert een gevoel van verbondenheid en betrokkenheid bij het team.
 6. Bied trainingssessies aan: Zorg voor trainingssessies die zijn afgestemd op de specifieke rol van de nieuwe medewerker, inclusief product- en bedrijfstraining, evenals individuele ontwikkelingsplanning.
 7. Voer regelmatige check-ins uit: Houd regelmatig contact met nieuwe medewerkers om hun voortgang te bespreken, feedback te geven en eventuele zorgen te adresseren. Dit bevordert een open communicatie en versterkt het gevoel van ondersteuning.
onboarden

Door deze stappen te volgen en een goed doordacht onboardingsproces op afstand te implementeren, kunnen nieuwe medewerkers effectief integreren. De betrokkenheid wordt verhoogd én de kans op succes op de lange termijn wordt hiermee groter. Onthoud dat consistentie, communicatie en empathie essentiële elementen zijn van een succesvolle onboarding ervaring, ongeacht de fysieke locatie van uw teamleden.

De cursus "Een Vrijer Werkend Leven"

In deze cursus leer je wat JIJ remote kunt doen
En neem je concreet actie!

In 7 stappen naar jouw locatie onafhankelijke leven en werk

 • Reizen en werken op de mooiste plekken óf gewoon vanaf je keukentafel
 • Nooit meer in de file staan!
 • Inspirerende, gelijkgestemde mensen om je heen
 • Werk dat bij je past en waar je blij van wordt

Podcasts

Zeilend de wereld over en ondertussen blijven werken? Hoe dan? In deze podcast serie praten we over locatie onafhankelijk werk en hoe remote werk een vrijer leven faciliteert.