Het opbouwen van een sterke bedrijfscultuur in een remote werkomgeving

In de nasleep van de pandemie bevinden veel bedrijven zich in een dilemma: moeten ze alle werknemers weer fulltime naar kantoor brengen om hun bedrijfscultuur te herstellen? Dit is een vraag die momenteel veel discussie veroorzaakt binnen bedrijven, en het is een vraag die veel organisaties over de hele wereld bezighoudt. Remote werken heeft veel bedrijfsculturen al positieve veranderingen gegeven. Enkele voorbeelden:
1. Meer Diversiteit: Het feit dat werknemers niet langer aan een fysiek kantoor gebonden zijn, heeft bedrijven de kans geboden om diversere teams op te bouwen. Ze kunnen nu kandidaten selecteren op basis van vaardigheden in plaats van geografische locatie. Dit leidt tot een meer diverse en inclusieve werkplek, wat kan resulteren in verbeterde creativiteit, productiviteit, reputatie en marketingkansen.
2. Een innovatievere en 'mensgerichte' benadering van technologie: De pandemie dwong bedrijfsleiders om snel nieuwe technologieën te omarmen om werknemers in staat te stellen efficiënt op afstand te werken. Dit heeft geleid tot een meer 'mensgerichte' benadering van digitale transformatie, waarbij werknemers centraal staan in technologische veranderingen. Intelligente automatisering, cloud-gebaseerde applicaties en digitale assistenten hebben een grote impact gehad.
3. Meer Flexibiliteit: De pandemie heeft veel werknemers doen nadenken over hun carrière en hun prioriteiten heroverwegen. Werknemers willen nu meer flexibiliteit in termen van waar en wanneer ze werken. Bedrijven met een focus op output in plaats van de tijd die op kantoor wordt doorgebracht, hebben lagere personeelsverloopcijfers gezien en werknemers ervaren minder stress.

Kortom, de pandemie heeft de bedrijfscultuur veranderd en benadrukt dat werknemers op zoek zijn naar organisaties die hun levensstijl en behoeften ondersteunen. Cultuur is nu vaak het belangrijkste criterium voor werknemers bij het overwegen van een nieuwe baan. Het opbouwen van een bedrijfscultuur, met een hybride werkomgeving waar werknemers op kantoor maar ook op afstand werken, is absoluut mogelijk. In dit blog beschrijven wij een aantal zaken om te bedrijfscultuur op te bouwen én te behouden.
Leiderschap als Hoeksteen
Het opbouwen van een bedrijfscultuur begint bij het leiderschap. Leiders vormen de cultuur van een bedrijf door het goede voorbeeld te geven. Als leiders willen dat werknemers eerlijk, toegewijd en innovatief zijn, moeten ze integriteit, werkethiek en openheid tonen. Dit betekent dat leiders transparant moeten zijn over de visie van het bedrijf en de richting waarin het gaat. Wanneer werknemers begrijpen waar het bedrijf naartoe gaat en waarom, voelen ze zich meer betrokken en verbonden met de missie van de organisatie. Open communicatie creëert vertrouwen.

Betrokkenheid en Interactie
Leidinggevende moeten zich actief inzetten voor de interactie met uw werknemers en hen behandelen als waardevolle leden van het bedrijf. Luister naar hun ideeën en neem hun zorgen serieus. Regelmatige ontmoetingen met werknemers om hun prestaties en hun toekomst binnen het bedrijf te bespreken, zijn essentieel. Organiseer regelmatig bijeenkomsten waarin successen worden besproken en de toekomstige koers van het bedrijf wordt uitgestippeld.

Hybride werken draait om flexibiliteit, niet alleen in termen van locatie, maar ook in de manier waarop taken worden uitgevoerd. Het is belangrijk om werknemers de vrijheid te geven om hun werkprocessen aan te passen aan hun individuele behoeften. Dit kan betekenen dat sommige teamleden 's ochtends productiever zijn, terwijl anderen in de avonduren pieken. Het begrijpen en ondersteunen van verschillende werkstijlen zal de betrokkenheid en tevredenheid van werknemers vergroten.
Opleiding en ontwikkeling
Opleiding en ontwikkeling zijn essentiële aspecten van een sterke bedrijfscultuur. In een hybride werkomgeving moeten bedrijven ervoor zorgen dat hun werknemers toegang hebben tot relevante trainingsprogramma's en bronnen, ongeacht hun locatie. Het is belangrijk dat er geïnvesteerd wordt in bijvoorbeeld e-learningplatforms, virtuele workshops en mentorprogramma's die specifiek zijn afgestemd op teams die op afstand werken.
Samenwerking op teamniveau
Bedrijfscultuur wordt ook opgebouwd op het niveau van de collega's. In plaats van de informele gesprekken in de pauzeruimte, kunnen er af en toe in persoon of via videoconferenties begeleide teamsessies georganiseerd worden. Moedig werknemers aan om in breakout-groepen te praten over hun betrokkenheid bij het bedrijf, hun sterke punten en hoe ze kunnen bijdragen aan het team. Dit helpt bij het creëren van verbindingen tussen werknemers, zelfs als ze op afstand werken.

In een hybride werkomgeving is technologie de sleutel tot het verbinden van teams, ongeacht hun fysieke locatie. Het is van belangrijk om te investeren in geavanceerde communicatietools en samenwerkingsplatforms. Dit omvat niet alleen videoconferenties, maar ook virtuele whiteboards, instant messaging en gedeelde documentopslag. Door technologie op een effectieve manier te gebruiken kan de interactie tussen teamleden bevorderd worden en creëert het een gevoel van nabijheid. Onderzoek door Google liet zien dat zodra bedrijven geswitcht zijn naar Google Workspace, het ervoor zorgde dat 80% van de werknemers het gevoel had dat ze meer betrokken waren in projecten en het maken van beslissingen. Dit zorgde voor een stijging in productiviteit en samenwerking, wat zorgde voor een betere werknemers ervaring.
Werknemers betrekken bij creëren van de bedrijfscultuur
Laat werknemers ook een rol spelen in het vormgeven van de bedrijfscultuur. Stel vragen zoals "Wat gaat goed in onze organisatie en wat kan er verbeterd worden?" en "Wat moeten we als organisatie aanpakken, veranderen, verbeteren, meer doen, minder doen, beginnen of stoppen om in de toekomst nog succesvoller te zijn?"
Inclusiviteit is van cruciaal belang voor het creëren van een sterke bedrijfscultuur in een hybride werkomgeving. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat alle werknemers, zowel op kantoor als op afstand, gelijke kansen en toegang hebben tot informatie. Dit betekent het actief betrekken van op afstand werkende teamleden in vergaderingen en besluitvormingsprocessen, ervoor zorgen dat communicatie inclusief is en dat er geen sprake is van een 'in-group' en een 'out-group'.

In een wereld waar hybride werken steeds meer de norm wordt, is het mogelijk om een sterke bedrijfscultuur te behouden en op te bouwen, zelfs als werknemers op verschillende locaties werken. Het begint allemaal met leiderschap, betrokkenheid, interactie en het actief betrekken van werknemers bij de cultuurcreatie. Dit is de sleutel tot een succesvolle organisatie, ongeacht waar uw werknemers zich bevinden.
De cursus "Een Vrijer Werkend Leven"
In deze cursus leer je wat JIJ remote kunt doen
En neem je concreet actie!
In 7 stappen naar jouw locatie onafhankelijke leven en werk
- Reizen en werken op de mooiste plekken óf gewoon vanaf je keukentafel
- Nooit meer in de file staan!
- Inspirerende, gelijkgestemde mensen om je heen
- Werk dat bij je past en waar je blij van wordt
Podcasts
Zeilend de wereld over en ondertussen blijven werken? Hoe dan? In deze podcast serie praten we over locatie onafhankelijk werk en hoe remote werk een vrijer leven faciliteert.