Het reizende werkleven van Anouk

Reizende werkleven

1. Wil je je even voorstellen?

Hi! Mijn naam is Anouk en sinds januari 2022 reis ik de hele wereld over terwijl ik online werk. Ik ben voornamelijk werkzaam als copywriter, maar doe ook administratief werk op afstand voor een bedrijf. Ik ben begonnen met dit werk tijdens mijn studie Psychologie in Amsterdam. Op een dag kwam ik een vacature tegen voor tekstschrijver en dat leek me wel wat! Toen ik studeerde, deed ik dit een paar uur per week vanuit huis, gewoon naast mijn studie en mijn "normale" bijbaantje. Toen ik uiteindelijk afstudeerde en ging reizen, mailde ik mijn klanten of het oké was dat ik vanaf nu mijn werk vanaf de andere kant zou uitvoeren. En iedereen vond dit een heel tof idee!

Ik begon mijn reis vorig jaar in Ecuador, Zuid-Amerika. In een half jaar tijd ben ik vervolgens in Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica en Mexico geweest. In de zomer was ik weer even thuis, en daarna vertrok ik al snel op een interrail-reis door Europa. Ook tijdens de herfst en de winter was ik in Europa te vinden. In januari van dit jaar vertrok ik met mijn beste vriendin naar Bangkok, Thailand, en vanaf daar zijn we Zuidoost Azië doorgetrokken. Op het moment van schrijven zit ik op Lombok, Indonesië, één van onze laatste bestemmingen, voordat we weer naar Nederland vliegen voor de zomer.

reizende werkleven

2. Hoe ziet een gemiddelde (werk) dag er voor jou uit?

Sarah - mijn beste vriendin - en ik werken allebei online. Wij doen dit parttime, waardoor we ook best veel tijd hebben om rond te reizen en leuke dingen te doen. Hoewel ik mijn werk kan uitvoeren wanneer ik dat maar wil, zit Sarah voor een deel vast aan de Nederlandse tijden. We werken niet elke dag, maar hebben per week "werkdagen" en "vrije dagen". Zo werkt Sarah op zaterdag bijvoorbeeld altijd van 09.00 tot 13.00 uur Nederlandse tijd, wat bij ons in de middag is. Daarom maken we van zaterdag vaak een werkdag. Daarnaast hebben we vaak nog 2 werkdagen in de week. Ook op vrije dagen pakken we nog wel eens onze laptop erbij om een uurtje of twee aan de slag te gaan, maar de focus ligt dan echt op ontspanning en reizen.

Op een werkdag beginnen we vaak met werken rond 10.00 uur. Dan werken we door tot 14.00 uur, houden we lunchpauze, en dan gaan we tussen 15.00 en 19.00 uur weer aan de slag. Deze tijden zijn gebaseerd op Sarah's shift van de zaterdag. Zitten we in een andere tijdzone, dan verschillen de tijden. Een tijd geleden werkte Sarah bijvoorbeeld op zaterdag van 09.00 tot 17.30 Nederlandse tijd, wat in sommige tijdzones betekende dat we tot 23.30 uur aan het werk waren!

reizende werkleven

3. Wat heeft jou gedreven de beslissing te maken om locatie onafhankelijk werk te gaan doen?

Ik heb altijd al een grote reis willen maken. Vroeger dacht ik dat je dan heel veel geld moest sparen en dan tijd vrij moest nemen van werk om te gaan reizen. Toen ik tijdens mijn studie echter bezig was met freelancen, bedacht ik dat ik dit werk ook gewoon vanaf de andere kant van de wereld kon doen. Daarom ben ik er gewoon mee begonnen! Voor mijn eerste reis had ik ook een bedrag bij elkaar gespaard, zodat ik daar altijd op terug kon vallen. Ook nu heb ik zeker wat geld op mijn spaarrekening, mocht er echt iets gebeuren. Maar over het algemeen leef ik gewoon van het geld dat ik verdien.

4. Wat is jouw visie op remote werken?

Ik vind het ontzettend fijn dat remote werken steeds meer "een ding" begint te worden. Nu veel werkzaamheden gewoon op de laptop kunnen worden uitgevoerd, maakt het natuurlijk niet uit of je met z'n allen op kantoor zit of dat je je werk vanaf een tropisch eiland doet! Dit geldt misschien niet voor alle banen, maar voor die van mij zeker wel.

5. Hoe zie jij je toekomstige (werk) leven voor je?

Om eerlijk te zijn weet ik nu al dat ik dit niet voor de rest van mijn leven ga doen. Niet omdat ik het niet leuk vind, maar omdat het werkveld waarin ik wil gaan werken dit best lastig maakt. Ik ben namelijk van plan om (over een paar jaar) verder te studeren in de neuropsychologie. Het is mijn plan om ooit het neuropsychologisch onderzoek in te gaan. En ja, daarvoor moet je natuurlijk veel op locatie zijn. Maar de komende jaren ga ik zeker door met reizen en werken tegelijkertijd.

 

Wel ga ik het iets anders aanpakken. Tot nu toe heb ik altijd vrij snel gereisd. Ik leef eigenlijk als een soort langzame backpacker. Ik slaap vaak in hostelkamers, ik zit vaak een week op een plek... en dat is vrij vermoeiend als je ook nog werkt. Daarom wil ik na deze reis beginnen met "slow travel". Ik wil dan langer op één plek zijn, zodat er meer rust is, ik een routine kan opbouwen en zodat ik genoeg tijd heb om te werken, de plek te leren kennen en te ontspannen.

reizende werkleven

6. Wat zijn jouw tips voor anderen?

Als jij ook graag een digital nomad wil worden: ga er dan gewoon voor! Ik krijg vaak DM's zoals "hoe doe je dat toch?" en "ik wil ook online werken, leer me hoe het moet!". Maar heel eerlijk? Alles wat je moet doen is een baan vinden die je remote kan uitvoeren en gaan! Ik zou je wel adviseren om spaargeld te hebben om eventueel op terug te vallen. Maar verder is het eigenlijk gewoon een kwestie van doen.

Mocht je dat remote werken nou eens uit willen proberen om te weten of het iets voor je is, dan heb ik nog wel een tip voor je! Ik ben afgelopen november een maand op Tenerife geweest, waar ontzettend veel digital nomads te vinden zijn. Het is de perfecte plek om de Nederlandse winter te ontvluchten en het eiland is werkelijk fantastisch! Bovendien zijn er verschillende colivings waar je een maandje kan wonen. Zelf verbleef ik bij AHORA living en dat was een van de leukste ervaringen die ik vorig jaar heb gehad. Kijk dus eens of zoiets je lijkt en probeer het remote werken eens een maandje uit!

Wil je het reizende werkleven van Anouk volgen? Dit kan via haar Instagram!

De cursus "Een Vrijer Werkend Leven"

In deze cursus leer je wat JIJ remote kunt doen
En neem je concreet actie!

In 7 stappen naar jouw locatie onafhankelijke leven en werk

  • Reizen en werken op de mooiste plekken óf gewoon vanaf je keukentafel
  • Nooit meer in de file staan!
  • Inspirerende, gelijkgestemde mensen om je heen
  • Werk dat bij je past en waar je blij van wordt

Podcasts

Zeilend de wereld over en ondertussen blijven werken? Hoe dan? In deze podcast serie praten we over locatie onafhankelijk werk en hoe remote werk een vrijer leven faciliteert.