Het remote leven van Renée Schieving

Remote werken Renée

Renée Schieving is founder van Remote Business Club waarbinnen ondernemers elkaar vooral op afstand (online) treffen. Dit maakt het voor Nederlandse ondernemers vanuit diverse locaties mogelijk met elkaar te sparren en samen te werken. Ondernemers in Nederland, maar ook die in het buitenland gevestigd zijn of reizen. Renée heeft haar werkleven volledig remote ingericht.

Wat heeft jou gedreven de beslissing te maken om locatie onafhankelijk werk te gaan doen?

Tijdens mijn baan op de Zuidas met uitzicht op de snelweg, voelde de kantooromgeving steeds meer als een gevangenis. Mezelf fysiek opsluiten in die kantooromgeving in ruil voor een goed salaris werd een steeds groter obstakel. Ik dacht eerst dat een andere baan of een kantoor in een andere omgeving me zou helpen, dus maakte ik de overstap naar Linkedin in Dublin. Al snel kwam ik erachter dat dit niet de oplossing was voor de fysieke beperking, ik had vrijheid nodig en nam ontslag.

 

Zelf bepalen waar (remote werken), maar ook wanneer (asynchroon werken) was mijn doel. Eerlijk gezegd droomde ik hier al jaren over, maar zag ik nog geen manier om dit te realiseren. Nu ik ontslag had genomen was de grootste sprong gemaakt. Ze zeggen wel eens dat je situatie oncomfortabel genoeg moet zijn of je droom groot genoeg, om verandering te realiseren. Bij mij was beiden het geval.

Een vriend stuurde een link door van Nomad Cruise en zo boardde ik in 2018 een schip. Ik stak met 500 ondernemers van over de hele wereld die reizen en werken combineren, in 17 dagen de Atlantische oceaan over. Van Barcelona naar Brazilië. Deze ondernemers vond ik zo inspirerend en ik vond zoveel herkenning, dat ik het al wist voor ik in Brazilië aankwam. Dit is het, dit ga ik doen. Hier ervaarde ik ook het belang van verbinden met likeminded professionals.

Remote werken op zeilboot

Vanaf dat moment combineer ik werk regelmatig met avontuur. Als ik mijn laptop en telefoon bij me heb kan ik werken. Zo heb ik al vele trips gemaakt en onder andere gewerkt vanuit Zuid Amerika, Azië en Zuid Afrika. Maar ook dichter bij huis. Vorig zomer zeilde ik al werkend van Portugal via Marokko naar Spanje. Ook heb ik al werkend diverse roadtrips gemaakt door Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië en Slovenië. In december 2021 liep ik 27 dagen het Pieterpad met laptop in mijn rugtas en telefoon in mijn hand. Ook heb ik al delen van de camino naar Santiago de Compostela gelopen. Momenteel ben ik een paar weken in Oostenrijk om te werken, snowboarden en te leren paragliden. Voor al deze avonturen ben ik niet langer gebonden aan vakantiedagen of onbetaald verlof. Tussendoor de reizen door verblijf ik in Zwolle, dichtbij vrienden en familie.

Hoe omschrijf jij jouw werkstijl?

Mijn voorkeur gaat uit naar een werkstijl met zoveel mogelijk flexibiliteit. Van een ver vooruit volgeplande agenda en een te voorspelbaar leven ervaar ik stress. Het gevoel alsof ik mezelf weer opsluit. Ik plan mijn agenda bij voorkeur niet meer dan een week van tevoren. Soms werk ik weken van 60+ uur, soms weken van 10 uur. Deze flexibele stijl betekent wel dat ik (bijna) altijd bereikbaar en inzetbaar ben en ik mijn plannen vaak aanpas op aanvragen die binnenkomen. Ik ben sinds ik onderneem geen enkele week meer volledig vrij geweest. Ook werk ik regelmatig in de avonduren en weekenden.

 

Dit werkt niet voor iedereen. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen andere voorkeuren heeft qua werk. Mijn manier is heilig voor mij, maar hel voor een ander. Ondanks dat ik liever niet in hokjes denk, heb ik veel herkenning gevonden binnen Human Design. In 2022 kwam ik erachter dat ik binnen HD het type Projector ben, net als 21% van de samenleving. Er vielen veel puzzelstukjes op hun plek. Bijvoorbeeld dat 70% van de mensen Generators zijn en een totaal andere voorkeurstijl hebben op werkgebied (energietypes, de bouwers). Het interessante is dat onze maatschappij qua werk is ingericht op deze 70%, terwijl andere types op een hele andere manier floreren. Inmiddels heb ik mijn werk ingedeeld naar mijn ideale stijl.

Remote werken

Wat is jouw visie op remote werken?

Vanaf het moment dat ik niet meer gebonden ben aan een vaste kantooromgeving, werk ik afwisselend vanuit het buitenland en vanaf mijn keukentafel in Nederland. Ook dat laatste noem ik remote werken. Remote werken betekent dat je werk niet gebonden is aan een vaste omgeving, maar je zelf kan kiezen vanaf waar je werkt. Ook als dat je eigen keukentafel is.

 

Wat ik zelf een groot voordeel vind van synchroon werken met collega’s in een vaste kantooromgeving, is de verbinding. In het eerste jaar als zelfstandig ondernemer vond ik het best wel eens eenzaam en heb ik serieus overwogen mijn vrijheid weer op te geven om met collega’s samen te werken. Remote functies waren er niet in 2018/2019, dat was toen nog geen ding. Die vrijheid en mijn ondernemerschap weer opgeven was echter geen optie, dus ging ik zelf op zoek naar ondernemende collega’s, sparringpartners.

 

Zo werd Remote Business Club gelanceerd in april 2020. Er bleken veel meer ondernemers zich te herkennen in deze behoefte van sparring- en samenwerkingspartners. Inmiddels zijn we met 37 Nederlandse ondernemers die vanuit Nederland, maar ook die vanuit het buitenland werken.

Remote Business club

Wat zijn jouw tips voor anderen?

Voor je je hele leven omgooit; onderzoek eerst wat voor jou werkt. Wellicht is voor jou een vast aantal uren op locatie werken en de avonden en weekenden vrij zijn het ideaal omdat je dan weet waar je aan toe bent. Wil je focus op reizen en vrij zijn? Neem dan een tussenjaar of onbetaald verlof, noem het geen remote werken. Reizen met werken combineren betekent dat het allemaal door elkaar loopt. Zelf noem ik het slow traveling, je hebt veel meer tijd nodig.

 

Waar het veel voordelen heeft, betekent het vaak ook dat je tijdens reizen een activiteit moet missen of een week langer op een locatie moet blijven omdat er werk aan de winkel is. Dit vraagt discipline en als je van structuur en regelmaat houdt is dit een ramp. Er is geen goed of fout, het is van belang dat je je eigen voorkeur ontdekt en niet simpelweg die van een ander overneemt. Maak het niet te groot en zet vandaag nog de eerste kleine stap.

 

De allerbelangrijkste tip vanuit eigen ervaring is; blijf je professioneel verbinden met likeminded professionals. Zowel vakgenoten als ook remote werkers om van elkaar te leren en met elkaar samen te werken. Dan zal je inzien dat er geen dé manier is, iedereen andere voorkeuren heeft en waarbinnen jij kan floreren in jouw voorkeurstijl. Bekijk hier de website van Remote Business Club.

De cursus "Een Vrijer Werkend Leven"

In deze cursus leer je wat JIJ remote kunt doen
En neem je concreet actie!

In 7 stappen naar jouw locatie onafhankelijke leven en werk

  • Reizen en werken op de mooiste plekken óf gewoon vanaf je keukentafel
  • Nooit meer in de file staan!
  • Inspirerende, gelijkgestemde mensen om je heen
  • Werk dat bij je past en waar je blij van wordt

Podcasts

Zeilend de wereld over en ondertussen blijven werken? Hoe dan? In deze podcast serie praten we over locatie onafhankelijk werk en hoe remote werk een vrijer leven faciliteert.