Het starten van haar eigen bedrijf gaf Yolanda alle vrijheid

Bedrijf

Yolanda startte in 2022 haar eigen online bedrijf, Freespirit Nomad. Ze reist rond waarnaast ze andere ondernemers helpt om meer vrijheid te creëren door te helpen aan de technische kant. “Ik ben ervan overtuigd dat als je iets diep van binnen wilt, je je niet laat tegenhouden door meningen of angsten. Maak een plan en start, het goede moment komt toch niet.” We spraken haar in ons nieuwste blog.

1. Wil je je even voorstellen?

Hey hoi, mijn naam is Yolanda. Ik kom oorspronkelijk uit een klein dorpje in Limburg. Op mijn 18e ben ik voor mijn studie naar de andere kant van Nederland verhuisd, naar Leeuwarden. Na een master Internationaal Land en Water management in Wageningen ben ik begonnen als project manager bij verschillende waterschappen rondom de Veluwe. In deze periode heb ik mijn werkzaamheden gecombineerd met reizen en werktripjes naar het buitenland.

bedrijf Yolanda

Na COVID en het ontmoeten van mijn huidige partner ben ik in 2022 mijn eigen online bedrijf gestart Freespirit Nomad. De naam zegt het al, de basis van mijn bedrijf is vrijheid. Ik ondersteun ondernemers die meer vrijheid willen creëren door hen te helpen met de technische kant van hun bedrijf, zoals het implementeren van automatiseringen, creëren van groei en het uitbreiden van verdienmodellen.

2. Hoe ziet jouw (werk) leven eruit op dit moment?

Als we op reis zijn, werk ik gemiddeld 4 uur per dag, meestal 's ochtends een paar uurtjes. We wonen in een camper die geschikt is voor langdurige overlandreizen en daarin heb ik mijn kleine kantoortje. 's Middags verkennen we de omgeving of rijden we door naar de volgende bestemming. De afgelopen maanden waren we in Nederland en deed ik interim opdrachten op locatie. Maar meestal werk ik online en op afstand voor mijn klanten. Begin juni vertrek ik naar Afrika om daar een aantal maanden rond te reizen in een Landrover. In die periode werk ik niet voor klanten, maar mijn webshops en abonnementen en andere verdienmodellen lopen geautomatiseerd door.

bedrijf

3. Wat heeft jou gedreven de beslissingen te maken die je hebt gemaakt?

Voor COVID had ik een druk leven: fulltime werken, veel sporten, en regelmatig op pad, soms ook voor werk. Ik had veel hoofdpijn, was continu moe en uitgeput. Het weekend had ik nodig om op te laden, de natuur in te gaan en met mijn hond te wandelen. Toen COVID uitbrak, was ik in Botswana. Ik moest binnen 24 uur terug naar Nederland omdat het luchtruim sloot. Thuiswerken werd langzaam de norm. Ik kreeg meer energie, had geen hoofdpijn meer en voelde me veel beter. Toen we weer naar kantoor moesten, besefte ik dat dit niet meer bij mij paste. Ik wilde meer uit mijn leven halen dan alleen maar achter mijn laptop zitten en wachten op het weekend. Dus bedacht ik een plan, volgde extra cursussen en startte mijn eigen bedrijf. Eerst parttime en sinds 1,5 jaar fulltime.

bedrijf

4. Wat biedt locatie-onafhankelijk werken jou? 

Mijn bedrijf is volledig locatie-onafhankelijk. Zolang ik mijn laptop en internet heb, kan ik overal werken. Dit betekent dat ik kan werken wanneer ik me goed voel, wanneer ik inspiratie heb, of zolang ik dat wil. Als het slecht weer is, werk ik soms dagen achter elkaar, en als het mooi weer is, ga ik op onderzoek uit met mijn hond. Het fijne is de vrijheid om te kiezen waar, hoe, en hoeveel ik werk. Die vrijheid gun ik iedereen.

5. Wat is je meest favoriete plek waar je bent geweest en waarom?

Mijn favoriete plek blijft toch wel Australië, waar ik ben afgestudeerd. De openheid en nieuwsgierigheid van de mensen zorgen ervoor dat je vanzelf wordt opgenomen in een community. Het is een prachtig land met een werkcultuur waarin de balans tussen werk en privé erg belangrijk is. Je wordt daar niet raar aangekeken als je avontuurlijk bent ingesteld, en dat waardeer ik enorm.

6. Wat zijn de moeilijkheden die je tegenkomt bij het remote werken?

Praktische uitdagingen zijn stabiel internet en elektriciteit. Omdat we met de camper naar afgelegen gebieden reizen, is het soms moeilijk om stabiel internet te vinden. In het begin hadden we ook problemen met de accu’s, maar dat is inmiddels verholpen.

Verder blijft mijn grootste uitdaging om zichtbaar te zijn voor potentiële klanten. Ik ben van nature introvert en hoef niet per se in de schijnwerpers te staan. Het was in het begin zoeken naar een manier van marketing die bij mij als persoon past.

7. Hoe zie je jouw toekomst voor je? Heb je nog dromen?

Ja, ik heb grootse dromen. Na onze reis door Afrika willen we emigreren naar Spanje. Nou ja, emigreren, tussen de reizen door dan haha. We zoeken een basis waar we ons eigen plekje kunnen creëren, volledig in de natuur. Een plek waar mede-digital nomads met een camper kunnen komen, werken aan hun business en groei voor hun bedrijf kunnen realiseren. In de verdere toekomst wil ik graag investeren in vastgoed en een gezin starten. Ook willen we nog een aantal jaar reizen door Noord- en Zuid-Amerika. Dus plannen genoeg!

bedrijf

8. Wat zijn jouw tips voor anderen?

Begin, laat je niet tegenhouden door de meningen of angsten van anderen. Start met kleine veranderingen en stapjes en breid het steeds een beetje uit. Zakelijk gezien ben ik altijd fan van automatiseringen. Verspil geen tijd aan handmatige en tijdrovende taken als dit volledig geautomatiseerd kan worden. Gebruik je vrijgekomen tijd om te investeren in groei, breid je verdienmodellen uit en zorg voor een inkomen dat niet volledig afhankelijk is van jouw inzet. Dat geeft rust, vrijheid en een stabiele basis om te gaan reizen.

9. Heb je nog een leukeervaring die je met anderen wil delen?

Als ik vertel over mijn plannen, zeggen mensen vaak: "Ja, droom maar lekker verder." Maar ik ben ervan overtuigd dat als je iets diep van binnen wilt, je je niet laat tegenhouden door meningen of angsten. Maak een plan en start, het goede moment komt toch niet.

De cursus "Een Vrijer Werkend Leven"

In deze cursus leer je wat JIJ remote kunt doen
En neem je concreet actie!

In 7 stappen naar jouw locatie onafhankelijke leven en werk

  • Reizen en werken op de mooiste plekken óf gewoon vanaf je keukentafel
  • Nooit meer in de file staan!
  • Inspirerende, gelijkgestemde mensen om je heen
  • Werk dat bij je past en waar je blij van wordt

Podcasts

Zeilend de wereld over en ondertussen blijven werken? Hoe dan? In deze podcast serie praten we over locatie onafhankelijk werk en hoe remote werk een vrijer leven faciliteert.