IJsland: je volgende Digital Nomad bestemming

IJsland

Vaak zie je beelden van digital nomads op een prachtig zandstrand, blauwe zeeën en palmbomen op de achtergrond. Toch zijn er nog zo veel meer inspirerende plekken om als digital nomad te gaan verkennen. Wat dacht je van het super bijzondere IJsland?

Seljalandfoss

Praktisch

Als Nederlander heb je geen werkvisum nodig voor IJsland. Voor een kortere tijd kan je dus zonder problemen gaan werken in IJsland. Ben je van plan om langer dan drie maanden te verblijven in IJsland, dan heb je wel een verblijfsvergunning nodig. Dit is echter eenvoudig voor iemand uit een Europees land vanwege de Europese Economische Ruimte (EER). De EER is opgezet door de Europese Unie samen met Noorwegen, IJsland en Lichtenstein en maakt vrij verkeer van goederen, kapitaal, diensten en personen mogelijk. Voor het aanvragen van een verblijfsvergunning ga je naar het Directorate of Immigration In Kópavogsbaer.

Er zijn in IJsland veel gratis Wifi-Hotspots te vinden en deze zijn bijzonder sterk en snel. Ook het tijdsverschil met Nederland is minimaal, in IJsland is het 2 uur vroeger dan in Nederland. Praktisch gezien zijn er dus weinig obstakels om een tijdje als digital nomad te gaan werken in IJsland.

Waarom is IJsland een land wat op je bucketlist moet staan als digital nomad?

1. Prachtige en indrukwekkende natuur

Groene lichtIJsland staat bekend om zijn prachtige natuur. Er zijn ontzettend veel plekken te bezoeken die je het gevoel geven dat je op een andere planeet bent. Er zijn meer dan 20 actieve vulkanen, verbazingwekkende watervallen en heel veel hiking trails door prachtige gebieden. Ook is het Noorder licht in IJsland goed te zien, voornamelijk in de wintermaanden (oktober tot maart). Dit bijzondere fenomeen van groen licht in de lucht is waarschijnlijk op ieder zijn bucketlist.

2. Rijke historie

IJsland heeft een diepgewortelde geschiedenis die helemaal teruggaat tot het Vikingtijdperk. De taal van IJsland is zelfs de minst ver verwijderde taal van de Oudnoorse taal. Er is dus vollop cultuur en geschiedenis die het ontdekken waard is.

3. Veiligheid

Het is voor IJslanders gebruikelijker om te lezen over geweld in hun misdaadromans dan in hun krant. IJsland staat sinds 2008 bovenaan in de Global Peace Index-ranglijst. Dit komt door het lage criminaliteit, het sterke onderwijs- en socialezekerheidsstelsel en de afwezigheid van spanningen tussen sociale klassen. IJsland kan dus beschouwd worden als één van de veiligste landen op de wereld. Zeker geschikt voor digital nomads dus.

IJsland

4. De mensen zijn er ontzettend vriendelijk

IJslanders zijn erg warm en laten je welkom voelen. Daarbij spreken de meeste Engels wat voor veel digital nomads heel fijn is. Inwoners van IJsland houden van hun land en vertellen graag verhalen over hun leven in IJsland aan bezoekers.

Hotspots in IJsland

Reykjavic

ReykjavicDe hoofdstad van IJsland, en zelfs de meest noordelijke hoofdstad van de wereld. Het centrum is compact en daarom goed te bewandelen per voet. De kerk Hallgrimskirkja is het symbool van de stad en biedt een geweldig uitzicht. Er zijn veel restaurants en cafés om er je middag of avond te vertoeven.

Blue Lagoon & Mývatn Nature Baths

Blue lagoonDeze geothermische warmtebron zorgt voor een natuurlijke Spa. Het bronwater komt uit diepe gaten die somds wel tot tweeduizend meter diepte gaan. Het water dankt zijn mooie kleur aan de hoeveelheid mineralen die erin zitten. Het water is heerlijk warm en heeft een gemiddelde temperatuur van 40 graden.

Mývatn Nature Baths is de ‘Blue lagoon van het noorden.’ Deze plek is een stuk minder toeristisch en is ook erg in trek bij locals. De bron is goed voor onder andere je luchtwegen en huid.

Godafoss waterval

GodafossEén van de vele prachtige watervallen in IJsland. De waterval heeft een breedte van dertig meter waarbij ijskoud water meer dan 12 meter naar beneden stort.

Het zwarte strand bij Vik

vikIn de buurt van Vik, een klein dorpje in het zuiden van IJsland is het beroemde zwarte strand te vinden. Het zwarte zand bestaat uit vulkanisch gesteente wat het zo indrukwekkend maakt.

De bezienswaardigheden van IJsland zijn zo goed als oneindig en het is dus zeker aan te raden om dit bijzondere land zelf te gaan ontdekken. Houdt er echter wel rekening mee dat het leven in IJsland een stuk duurder is dan in Nederland. Let er ook op dat het klimaat in IJsland wel anders is. In de winter is het maar vier tot vijf uur licht per dag. Ook ligt de temperatuur in de winter rond het vriespunt. Dit maakt echter wel dat de natuur zo adembenemend is. In de zomer heb je 20 uur daglicht en zijn de dagen dus extreem lang. De gemiddelde temperatuur ligt in de zomer op 15 graden. Ook is het spotten van walvissen in de zomer mogelijk, hoe gaaf!

De cursus "Een Vrijer Werkend Leven"

In deze cursus leer je wat JIJ remote kunt doen
En neem je concreet actie!

In 7 stappen naar jouw locatie onafhankelijke leven en werk

  • Reizen en werken op de mooiste plekken óf gewoon vanaf je keukentafel
  • Nooit meer in de file staan!
  • Inspirerende, gelijkgestemde mensen om je heen
  • Werk dat bij je past en waar je blij van wordt

Podcasts

Zeilend de wereld over en ondertussen blijven werken? Hoe dan? In deze podcast serie praten we over locatie onafhankelijk werk en hoe remote werk een vrijer leven faciliteert.