Imke werkt locatie onafhankelijk en woont op dit moment in Zuid-Afrika

Locatie onafhankelijk werken

Imke van Kuppeveld richt sinds 2016 haar werk locatie onafhankelijk in. Op dit moment zit ze bijna de maximaal toegestane 6 maanden in Zuid-Afrika. Komende maand vertoeft ze even in Nederland (in verband met visumregelingen) om daarna weer enkele maanden terug te keren naar Zuid-Afrika. Het leven in Zuid-Afrika bevalt haar erg goed:

“Het voelt als thuiskomen, een gevoel dat ik niet eerder in deze mate ervaren heb. De energie/vibe spreekt me enorm aan. Mensen leven hier veel meer in lijn met de natuur. Het zit ‘m denk ik in de combinatie van de open, vriendelijke lokale bevolking, het buitenleven, veel actiever zijn en het (goed betaalbare;)) gezonde eten. ’s Ochtends vroeg voor het werken gaan surfen, is voor velen hier de normaalste zaak van de wereld. Net als hiken en fietsen. De natuur is heel toegankelijk, je stapt de deur uit en staat binnen een half uur ofwel aan de voet van een berg voor een vette hike ofwel met je voeten in de branding van de oceaan ready voor een frisse duik.”

Mijn locatie onafhankelijk werk

Imke helpt ondernemers met het optimaliseren van hun klantreis. Met name op het vlak van duidelijke copy: schriftelijk tot de kern komen op salespagina’s, als ook in mails die via automatische funnels verstuurd worden. “Naast het schrijven/redigeren van teksten, help ik ook met het technisch instellen van Mailblue / Activecampaign. Deels adviseer ik ondernemers daarin tijdens strategiegesprekken, deels doorlopen ondernemers de do-it-yourself-cursussen ‘Snelcursus Salespagina Schrijven’ en/of ‘Klantreis op rolletjes’, ook werk ik nog steeds als Virtual Assistent voor enkele vaste opdrachtgevers, waar ik het voor hen instel. Daarnaast word ik weleens gevraagd om te sparren met anderen over te maken keuzes. Hoe ik ‘dit leven’ toch voor elkaar gekregen heb en of ik met ze mee wil kijken. Ik heb een coaching achtergrond en psychosomatische fysiotherapie gedaan, wat gaat over hoe lichaam en geest verbonden zijn. Die ervaring kan ik kwijt in dit soort inspiratiegesprekken.”

Hoe ziet jouw leven er nu uit?

Mijn dagen zijn elke dag anders. Hoe meer opdrachtgevers je hebt hoe meer je uiteraard gericht moet plannen. Mijn ideale dag begint buiten. Ik zie daglicht vóórdat het blauwe licht van de telefoon of laptop mijn ogen in komt. In het beste geval lig ik er ook bij in het water, zwem ik wat baantjes in een koude ‘tidal pool’ - of surf ik, zoals vanochtend. Anders loop ik een rondje hard of doe een berghike met vrienden. In ieder geval dus iets van beweging en buiten zijn. Wat werk betreft deel ik een ‘duo VA-schap’. Wat betekent dat de ene week mijn collega het eerste aanspreekpunt is bij een grote opdrachtgever en de andere week ik. Als ik ‘hoofd-VA’ ben, ga ik eerst per opdrachtgever na of er bijzonderheden zijn en daarmee aan de slag. De ene dag ben ik meer bezig met brandjes blussen, de andere dag meer met content (her)schrijven, automatische funnels inrichten en/of strategie/inspiratiegesprekken voeren. Verder zorg ik ervoor dat ik ook geregeld áán mijn eigen bedrijf werk. Het leven hier is best wel spontaan, wat superleuk is én af en toe een bepaalde vorm van discipline vergt. Soms moeten er namelijk gewoon taken afgetikt worden en zit zomaar even ergens naartoe gaan er niet in. Het is immers geen vakantie, zoals nog steeds wel eens gedacht wordt door sommigen ;). Daar tegenover staat dat je hier in een fantastische omgeving zit. Je klapt je laptop dicht, de zon schijnt, je loopt naar buiten en als je niet al diréct midden in de natuur staat, dan sta je het wel binnen een kwartier/halfuur.

Waarom ben je gestart met locatie onafhankelijk werken?

‘Reizen’ en meer van de wereld zien, was in het begin mijn belangrijkste motivatie. In 2016 ben ik met de Nomad Cruise meegegaan. Sindsdien werk ik in principe locatie onafhankelijk. Ik heb altijd al veel gereisd. Zo maakte ik in 2003 op mijn 20ste mijn eerste reis naar Mexico, waar een besef in me opende van ‘er is zoveel meer in deze wereld’. Het verlangen om op onderzoek uit te gaan, leidde me naar tal van andere plekken, vooral in Latijns-Amerika als ook Azië. Tussendoor kwam ik geregeld terug in Nederland, waar ik echter steeds meer de druk voelde van mee te ‘moeten’ gaan in 'de standaard’ en dat je anders niet goed genoeg zou zijn. Onzin natuurlijk. Er nu op terugkijkend, zie ik vooral hoe die omstandigheden me destijds uitgenodigd hebben om mijn eigen weg te volgen. Op de vraag “wat wil ik nu echt en waar word ik gelukkig van?” kwam destijds ‘reizen’ en ‘meer van de wereld ontdekken’ vaak als antwoord op. De Nomad Cruise kwam precies op het juiste moment op mijn pad, vlak nadat een serieuze relatie strandde. Dat was een belangrijke ommekeer in mijn leven. We vertrokken vanaf Las Palmas, Gran Canaria naar de Dominicaanse Republiek. One way. En voor mij voor onbepaalde tijd. Ik had bewust geen terugticket geboekt en zou wel zien wanneer ik terugkwam. Ik ben toen iets meer dan een jaar weggeweest en zag de mogelijkheden van locatie onafhankelijk werken. Dat beviel me enorm en daar heb ik op doorgepakt.

Hoe zie jij je toekomst voor je?

Dat vind ik altijd een lastige vraag. Ik ben niet heel veel bezig met mijn toekomst. Natuurlijk heb ik wel een visie, doelen en dromen. Zo heb ik een vaste(re) uitvalsbasis voor ogen, onder andere hier in Zuid-Afrika. De ‘exacte vorm daarvan’ ontvouwt zich stap voor stap. De middelen die daarvoor nodig zijn, zijn namelijk vooralsnog nog niet realiteit. Wetende wat ervoor nodig is, maakt dat daar onder andere enkele - financiële - doelen op uitstaan. Tegelijkertijd leef ik zoveel mogelijk in het moment. Door het thuisgevoel wat ik hier ervaar, voelt die droom al heel dichtbij. Ik ben door mijn levensstijl en weinig fysieke spullen heel adaptief en kan snel schakelen als dat moet. Qua ‘doelen en toekomst’ geloof ik sowieso dat je er nooit echt komt/bent. Natuurlijk is het belangrijk en waardevol om een richting te bepalen, die moet helder zijn. Vervolgens ga je op pad en stel je je richting bij waar nodig. Elk moment kun je opnieuw kiezen. Dat doe ik dan ook :) Diep van binnen weet ik heel goed wat ik wil, waar ik naartoe aan het bewegen ben en herken ik het ‘dit is het’ gevoel als het zich aandient. Ook het ‘dit is het niet’ herken ik overigens inmiddels meteen, haha, even zo waardevol. Wat me ook nog te binnen schiet, is dat ik in de toekomst beter zou willen kunnen kitesurfen.

Wat zou je een ander mee willen geven die ook zo’n leven wil leiden?

Ik zou adviseren om helder te krijgen wat je écht wilt. Maak daarbij bewust onderscheid tussen jouw eigen wensen en wat anderen (van je) willen. Mensen helpen over het algemeen graag én behoeden je nog liever voor dingen waar ze zelf bang voor zijn. Het is heel makkelijk om je angsten op een ander te projecteren. Ga daarom altijd als je een belemmering voelt, na of die van jezelf is of van iemand anders, vaak een naaste. Als jij zelf iets voelt, ergens naartoe getrokken wordt, iets wil ervaren en dat wil onderzoeken, ga daar dan voor. Laat je niet tegenhouden. Dit is heel makkelijk gezegd, ik weet hoe moeilijk dit kan zijn. Je moet sterk in je schoenen staan, omdat vaak de mensen die het meest dicht bij je staan je het ergst kunnen tegenhouden. Ze hebben je lief, hun intentie is 100% goed, en toch: laat je daar niet door tegenhouden. Zoek bijvoorbeeld meer gelijkgestemden op, deel met hun je plannen en ideeën, laat je inspireren en motiveren tot actie.

Laat je vooral niks aanpraten door het nieuws. Als je de media moet geloven dan is het een wonder dat ik hier nog leef na lange tijd in Latijns-Amerika gezeten te hebben en nu Zuid-Afrika. Luister te allen tijde heel goed naar je intuïtie. Voelt iets niet pluis? Wegwezen! Een andere tip voor op welke locatie dan ook: luister naar locals. Waar je het nieuws met een korrel zout moet nemen, doe je dit niet met de lokale bevolking. Word je ter plekke gewaarschuwd voor iets? Ga dan niet de koppige Nederlander uithangen ;)

Heb zelfvertrouwen en blijf in beweging

Ik ben zelf best klein, daardoor zou je misschien denken dat ik een makkelijk doelwit ben. ‘Veiligheid’ is in ieder geval een topic waar ik zelf vaak op gewezen werd (en wat voor velen een belemmering vormt om de stap naar ‘locatie onafhankelijk’ te maken). Ik geloof echter dat uitstraling en energie heel veel doet. Zorg dat je je inleest, dat je weet wat je doet, waar je bent en gaat. Gebruik je boerenverstand, vertrouw op jezelf en own de stappen die je zet. Ook als het een verkeerde stap blijkt te zijn, dan stuur je namelijk vanuit daar weer bij.

Een losse andere tip nog betreft ‘met zelfvertrouwen op pad zijn’: kijk anderen recht in de ogen aan.  Ogen zijn namelijk de spiegels van de ziel. Hoe intiem en intimiderend iemand recht in de ogen aankijken ook kan zijn, het geeft je direct heel veel informatie. Je voelt/ziet vaak direct dit is ‘pluis’ of ‘niet pluis’. Ook hier weer, luister naar wat je intuïtie je zegt. Je lijf geeft namelijk eerder signalen dan je hoofd vaak kan beredeneren.

Daarnaast: Blijf in beweging. Je hoeft niet alles tot in de puntjes vooraf duidelijk te hebben. Kijk naar de eerste stap die je nu kunt zetten: al is dat maar iets opzoeken of contact opnemen met iemand. Wat wil je? Wat vind je belangrijk? Wat is daar voor nodig? En/of waar heb je op dit moment behoefte aan? Neem daarop actie. Vanuit daar volgt dan weer de volgende stap. Enzovoort. Oja, ik noemde net het in de ogen kijken van anderen. Minstens zo belangrijk is het om jezelf recht in de ogen te kunnen aankijken. Wat wil jij en wat hoort echt bij jou? Los van alle ruis van wat anderen denken, vinden, wat er op jou geprojecteerd wordt of wat het systeem wil. Durf ernaar te handelen. Dat vergt moed, daadkracht, is niet de makkelijkste weg kan ik je vertellen. Wel de meest waardevolle!

Maximaal minimaliseren

Last but not least: minimaliseer maximaal. Hoe minder spullen je bijvoorbeeld hebt, hoe flexibeler je bent in het jezelf verplaatsen. Maar bovenal: minimaliseer je aannames, ga niet zomaar van dingen uit. Blijf open-mindend. Qua mogelijkheden als ook qua andere zienswijzes, culturen/gebruiken. Om werk weer even als voorbeeld te nemen. Het hoeft niet per se van 9 tot 5 op één vaste locatie. Misschien ben je op andere tijden - of in andere oorden - productiever. Imke heeft een podcast waarin ze meer vertelt over maximaal minimaliseren. Deze beluister je hier.

 

Wil je meer weten over Imke? Je vindt haar op Instagram: @imke.van.kuppeveld en haar website: www.imkevankuppeveld.nl

De cursus "Een Vrijer Werkend Leven"

In deze cursus leer je wat JIJ remote kunt doen
En neem je concreet actie!

In 7 stappen naar jouw locatie onafhankelijke leven en werk

  • Reizen en werken op de mooiste plekken óf gewoon vanaf je keukentafel
  • Nooit meer in de file staan!
  • Inspirerende, gelijkgestemde mensen om je heen
  • Werk dat bij je past en waar je blij van wordt

Podcasts

Zeilend de wereld over en ondertussen blijven werken? Hoe dan? In deze podcast serie praten we over locatie onafhankelijk werk en hoe remote werk een vrijer leven faciliteert.