Is een virtueel kantoor interessant voor digital nomads?

Remote werk

Als zelfstandig ondernemer kan het soms nog best ingewikkeld zijn om veel te reizen. Wet- en regelgeving zorgen er voor dat je in die zin niet vrij bent om te gaan en staan waar je wil. Als ‘nomad’ leven is voor een ZZP’er bijna onmogelijk. Voor de KVK heb je namelijk een post/bezoek adres nodig. De Kvk heeft de eis aan een bezoekadres dat er op de locatie werkzaamheden van je bedrijf moeten kunnen plaatsvinden. Alleen een postbus is dus niet voldoende. Een fysiek adres is noodzakelijk.

Daarnaast mag je volgens de wet niet langer dan acht maanden van het jaar in het buitenland zijn. Wanneer dit wel het geval is moet je je uitschrijven uit Nederland. Voor de KvK is het echter wel mogelijk je onderneming onder bepaalde voorwaarden in Nederland te houden wanneer je als inwoner bent uitgeschreven. Het uitschrijven uit Nederland heeft echter gevolgen voor verschillende zaken zoals je AOW opbouw en je zorgverzekering. Wanneer je Nederland als je thuisland wil behouden kan het dus knap lastig zijn wanneer je veel reist.

Virtueel kantoor

Er is echter een oplossing. Je kan gebruik maken van een virtueel kantoor. Voorbeelden hiervan zijn Staete Vrijdaggevoel en Co-office. Het kantoor is erkent door de Kamer van Koophandel en kan officieel als vestigingsadres en postadres dienen voor je bedrijf. Op dit adres staat een modern kantoorpand waar post en pakketten naar toe kan worden verstuurd. Het kantoor neemt de post in ontvangst en slaat je post op in separaat afgesloten brievenbussen. Wekelijks of maandelijks kan de post voor je worden doorgestuurd naar een ander (prive-)adres. Sommige leveren ook diensten waarbij de post tegen een meerprijs wordt gescand en via de mail kan worden doorgestuurd.

virtueel kantoor

Daarnaast moet er in het pand een aantal fysieke vierkante meters kantoorruimte zijn die toegewezen worden aan je bedrijf. De ruimtes zijn ingericht als kantoorruimte maar vaak deel je de fysieke ruimte met andere virtueel kantoor huurders. Je kunt het kantoor gebruiken als een flexplek op basis van beschikbaarheid. Het is belangrijk dat je het virtuele kantoor daadwerkelijk huurt en niet maar voor bijvoorbeeld twee uur in de week. Hier gaat de KvK namelijk niet mee akkoord en zal dit dus ook niet accepteren als bezoekadres. Wanneer je regelmatig op reis bent waarbij je geen vast woonadres in Nederland hebt kan dit dus zeker een oplossing zijn om alsnog je onderneming te starten.

Flexplekken

Daarnaast heb je nog verschillende flexplekken waar soortgelijke diensten worden aangeboden. Bijvoorbeeld bij Igluu kun je een werkplek huren waarbij je ook een zakelijk adres huurt. Het geeft je tevens de mogelijkheid zakelijke relaties in een professionele omgeving te ontvangen.

Igluu

Als digital nomads heb je dus zeker opties om je niet uit te hoeven schrijven uit Nederland. Daarbij moet je officieel toch minimaal vier van de twaalf maanden in Nederland zijn en dan kan het gebruik maken van een flexplek ontzettend prettig zijn.

De cursus "Een Vrijer Werkend Leven"

In deze cursus leer je wat JIJ remote kunt doen
En neem je concreet actie!

In 7 stappen naar jouw locatie onafhankelijke leven en werk

  • Reizen en werken op de mooiste plekken óf gewoon vanaf je keukentafel
  • Nooit meer in de file staan!
  • Inspirerende, gelijkgestemde mensen om je heen
  • Werk dat bij je past en waar je blij van wordt

Podcasts

Zeilend de wereld over en ondertussen blijven werken? Hoe dan? In deze podcast serie praten we over locatie onafhankelijk werk en hoe remote werk een vrijer leven faciliteert.