Italiaans dorp Ollolai biedt gratis verblijf aan Digital Nomads

Sardinië

Droom je ervan om vanuit het pittoreske Sardinië, Italië, op afstand te werken voor slechts 1€? Het dorpje Ollolai is op zoek naar succesvolle professionals die graag hun kennis willen delen met de gemeenschap. Door middel van presentaties, lessen of projecten deel je jouw kennis en leer je van die van anderen. Als beloning voor deze waardevolle bijdrage kun je genieten van een bijna gratis verblijf in het dorp!

Werk vanuit huis in schilderachtig Sardinië

Tijdens je verblijf krijg je de kans om ondergedompeld te worden in de levensstijl en cultuur van de Blue Zone, een van de vijf gebieden op de planeet met een hoge concentratie van mensen die ouder worden dan 100 jaar. Je zult ook genieten van de nabijheid van ongerepte natuur, smullen van heerlijke gerechten en de ongelooflijke nabijgelegen stranden verkennen.

Sardinië

De eerste digital nomads die van dit aanbod heeft geprofiteerd, is Clarese Partis, een 39-jarige softwareontwerper uit Los Angeles. Ze wilde graag ontsnappen aan de drukte en off-grid werken, en een paar weken geleden landde ze op het eiland om haar nieuwe thuis te maken in het kleine dorpje Ollolai. "Ik voelde dat ik een verandering van omgeving nodig had," legt ze uit. "Niet een toeristische plek, maar een omgeving omgeven door natuur, frisse lucht, bergen, prachtige stranden, waar ik meer rust, vrede en een langzamer levensstijl kon vinden."

Ollolai: Een tijdscapsule in centraal Sardinië

Ollolai, gelegen in het ruige Barbagia-gebied, is ver verwijderd van de drukke kustlijnen van Sardinië. Het is een soort tijdcapsule waarin de culturele erfenis van het land nog steeds zeer duidelijk zichtbaar is. Deze erfenis weerspiegelt zich in de levensstijl die er te vinden is.

Ondanks de onbetwiste schoonheid van Ollolai, is de bevolking de afgelopen 100 jaar gedaald van 2.250 tot 1.300 mensen. Dit is een probleem waar Italië al jaren tegen vecht en dat het als een nationale noodsituatie beschouwt. Het land probeert sindsdien bezoekers, zowel kort als lang, aan te trekken. Hun 'Koop een huis voor €1'-initiatief verleidde mensen van over de hele wereld om te investeren in het opknappen van de oude wijk.

Het 'Werk vanuit Ollolai'-Programma

Nu zet burgemeester Francesco Columbu zijn geld waar zijn mond is. Het 'Werk vanuit Ollolai'-programma heeft als doel de locatie om te toveren tot een hub voor digital nomads, met €20.000 euro aan investeringen om dit te realiseren. In de komende twee jaar zal het dorp één voor één digital nomads ontvangen voor maximaal drie maanden (de limiet voor niet-Europese bezoekers zonder visum). Geïnteresseerde digital nomads moeten vóór het einde van december online solliciteren.

Sardinië

Accommodaties voor digital nomads in Sardinië

Als het idee om kennis te maken met het lokale leven je aanspreekt, dan is Ollolai een geweldige plek om dat te doen. Werknemers die er willen verblijven, zullen zich bevinden in huizen die vroeger werden bewoond door boeren en herders die ooit op de vloer sliepen met hun dieren. Tegenwoordig zijn deze huizen uitgerust met een kantoor en een snelle internetverbinding.

Het gemeentebestuur dekt de kosten van huur, nutsvoorzieningen, rekeningen en gemeentelijke belastingen voor de nomaden, maar niet voor vervoer.

Sardinië

Geen gratis vakantie, maar een wederzijdse overeenkomst

Er is een kleine voorwaarde, als je het zo wilt noemen. "Dit is geen gratis vakantie", zegt Veronica Matta, het hoofd van de lokale culturele vereniging Sa Mata. "Werknemers moeten een bewezen achtergrond hebben als digital nomad en aan het einde van hun verblijf een concrete bijdrage achterlaten. Of het nu een conferentie, een essay, een onderzoeksrapport of een documentaire is, dat maakt niet uit."

Ze benadrukt dat professionele uit alle vakgebieden worden aangemoedigd om zich aan te melden: technologie, media, financiën, onroerend goed, architectuur - evenals kunstenaars, schrijvers, musici, wetenschappers en academici. Iedereen is welkom, zolang ze openstaan voor de wederzijdse overeenkomst om een "kennisimpuls" achter te laten die de cultuur van het dorp verrijkt.

Sardinië de ‘Blue Zone’

Dit biedt een unieke kans om te ervaren hoe het is om in een ‘Blue Zone’ te verblijven. 'Blue Zones' zijn specifieke regio's over de hele wereld waar mensen statistisch gezien langer en gezonder leven dan gemiddeld. Er zijn verschillende redenen waarom Sardinië als een 'Blue Zone' wordt beschouwd:

  1. Dieet: Het traditionele dieet in Sardinië is rijk aan verse, lokale producten, waaronder veel groenten, fruit, volle granen en olijfolie. Het dieet bevat ook weinig bewerkt voedsel en rood vlees, wat bijdraagt aan de algemene gezondheid.
  2. Actieve levensstijl: Veel Sardiniërs leiden een actieve levensstijl. Ze zijn gewend aan fysieke arbeid, zoals landbouw en veeteelt, wat bijdraagt aan hun dagelijkse beweging en lichamelijke gezondheid.
  3. Sociale verbondenheid: Sterke sociale gemeenschappen en familiebanden zijn kenmerkend voor Sardinië. Dit sociale netwerk biedt emotionele steun en een gevoel van doel in het leven, wat positief bijdraagt aan de gezondheid en het welzijn.
  4. Levensdoel: Sardiniërs hebben vaak een duidelijk doel in het leven en blijven actief en betrokken, zelfs op hoge leeftijd. Dit gevoel van betekenis kan bijdragen aan een langer, gezonder leven.
  5. Genetica: Genetische factoren spelen ook een rol, aangezien sommige families in Sardinië genetische kenmerken hebben die geassocieerd worden met een langere levensduur.

Al deze factoren samen creëren een omgeving die bevorderlijk is voor een lang en gezond leven. Dergelijke 'Blue Zones' worden vaak bestudeerd om inzicht te krijgen in wat bijdraagt aan een langer leven en om gezonde gewoonten te bevorderen.

sardinië blue zones

Aanmelden

Zie jij jezelf werken vanuit dit prachtige pittoreske dorp? Zou jij graag willen ervaren hoe het is om te leven in de “Blue zone’ en het mooie eiland Sardinië te ontdekken? Meld je dan vóór december aan via: Home | Work From Ollolai

De cursus "Een Vrijer Werkend Leven"

In deze cursus leer je wat JIJ remote kunt doen
En neem je concreet actie!

In 7 stappen naar jouw locatie onafhankelijke leven en werk

  • Reizen en werken op de mooiste plekken óf gewoon vanaf je keukentafel
  • Nooit meer in de file staan!
  • Inspirerende, gelijkgestemde mensen om je heen
  • Werk dat bij je past en waar je blij van wordt

Podcasts

Zeilend de wereld over en ondertussen blijven werken? Hoe dan? In deze podcast serie praten we over locatie onafhankelijk werk en hoe remote werk een vrijer leven faciliteert.