Locatie onafhankelijk werken als Interieur Architect

Kristof als Mountain Bike Guide

Kristof heeft in 2016 het roer omgegooid. Sindsdien werkt hij locatie onafhankelijk vanuit heel Europa!

Kun je je even voorstellen? Wie ben je en wat voor bedrijf heb je? Waarvoor kunnen mensen bij jou terecht?

Ik ben Kristof Gregoire en werk met MUUNDO.design als online interieurarchitect én ik ben daarnaast ook mountainbikegids. Al sinds 2000 ben ik actief als (zelfstandig) interieur ontwerper, maar tot 2016 was dat op de traditionele manier: projecten vanaf het eerste contact tot oplevering van de werken.

Voor mijn bureau werkten toen 4 interieur architectes en een administratieve doe het alles. Mijn hoofdbrok was voor 90% particuliere interieurs met af en toe een kantoorinrichting of horeca project.

Maar in 2016 heb ik mij volledig gefocust op het online gebeuren en ben ik gestopt met mijn bureau. Mensen kunnen bij MUUNDO.design terecht voor een volledig persoonlijk interieurontwerp, gaande van algemene interieurtips tot een gans project met ontwerp van maatmeubilair etc. Soms is dat een enkele keuken en soms gaat het over een ontwerp van het interieur voor een ganse woning.

Werken om te leven in plaats van te leven om te werken

Kun je wat meer vertellen over “jouw manier van leven”

Mijn manier van leven… hmmm… heb je even? Want dat is op 4 à 5 jaar tijd drastisch veranderd 😊 Ik ben altijd een heel harde werker geweest die verschrikkelijk veel uren klopte en heel ambitieus was. Mijn doel? Een goed leven leiden volgens wat de maatschappij verwacht en waarbij succes getoetst wordt aan met welke mooie wagen je rijdt, de leuke kleren die je draagt en het knappe interieur van je grote huis waarin je als interieurarchitect leeft. Tot 2010 had ik absoluut geen enkele wens om ooit vanuit het buitenland te werken, laat staan al reizend.

Toen gingen we voor het eerst op reis naar Thailand en kwamen wij tot het besef dat mensen daar veel minder hadden dan wij maar zoveel gelukkiger waren.

We realiseerden ons dat we zelf eigenlijk niet gelukkiger werden van materialistische dingen maar meer wilden (BE)leven.

En daar was geen tijd voor wanneer je alleen maar werkt. Dat was het kiempje voor onze droom en jarenlang spraken we daar dagelijks over.

Obstakels overwinnen

Echter waren er de nodige obstakels zoals een oud hondje die niet zou mee kunnen, ons huis dat moeilijk verkocht raakte en intussen bleef ik maar werken en groeide mijn zaak verder.

Ik schreef 2 boeken over interieur en was op nationale televisie als interieur-expert dus voor ik het wist waren we al enkele jaren later.

In 2014 kreeg ik mijn eerste lichte signalen van een burnout en een dik jaartje later crashte ik echt. Vreemd genoeg vielen tegelijkertijd een heel aantal puzzelstukken op magische wijze op de juiste plek. Plots was ons huis verkocht. Een weekje later overleed onze stokoude hond en ik had ook iemand die mijn zaak verder wilde zetten zonder mij.

Die burnout deed ons heel veel nadenken hoe we nu verder wilden. Minder hebben dus, meer leven en terugkeren naar de essentie. Niet meer leven om te werken maar werken om te leven.

Naast interieur architect ook mountain bike guide

Jeetje, en wat toen verder?

Ik vond de passie terug van wat ik in mijn werk graag deed en dat was ontwerpen en contact met klanten. Maar niet de werfopvolging en alle andere rompslomp meer die me eindeloos veel stress gaf. Ik was eigenlijk een manager van mijn zaak geworden en niet meer de creatieve ontwerper.

Ik realiseerde me dat het leuke stuk van mijn job, ontwerpen en contact met klanten, eigenlijk perfect online kon en zo ontstond MUUNDO.design.

Tegelijk gaf het de vrijheid om dit van overal te doen waar ik internet heb. Een klant kan mij makkelijk een plan of maten bezorgen van de ruimte en met de smartphone zijn snel wat foto’s genomen hoe het eruit ziet, zelfs video.

Op Pinterest kan je eenvoudig inspiratie verzamelen en in een persoonlijk ZOOM-gesprek overloop ik alle wensen van de klant, net zoals ik vroeger bij ze aan tafel zat. Dan ga ik aan het ontwerpen en licht ik natuurlijk ook uitgebreid de ontwerpen toe in een online gesprek. Zodra een plan helemaal klaar is, met fotorealistische 3D en gedetailleerde beschrijving zit mijn job erop.

Eind 2016 hebben we de stap gezet om naar Gran Canaria te verhuizen en nu 4 jaar later werk ik letterlijk al reizend vanop diverse locaties. Soms uit een huurhuis, soms gewoon vanuit onze motorhome op super locaties.

Wat zijn volgens jou de voordelen van locatie onafhankelijk werken?

Voor mij is dat vrijheid. Ik zat deze zomer in Noorwegen en leefde daar 5 maanden in een motorhome, soms in de totale wilderness ver van de bewoonde wereld in de pure natuur. Maar er was wel internet, dus ik kon vlot werken. 

Doordat ik online kan werken ben ik erg flexibel en combineer ik de job van interieurarchitect met de job van mountainbikegids, voor mij het beste van 2 werelden.

Ik ontwerp ontzettend graag interieurs en dat is mijn mentaal uitdagende job, maar anderzijds kan ik het fysieke kwijt met de MTB en dat overal waar ik wil. Dat zou ik nooit kunnen waarmaken als ik mijn vaste bureau had in België.

Ik ontmoet ook ontzettend veel mensen en dat creëert steeds weer nieuwe opportuniteiten. Ik bereik online ook een veel breder publiek dan ik vast aan een bureau in een bepaalde regio zit. Zo heb ik eigenlijk toch wel heel wat Nederlandse klanten en doe ik regelmatig meetings met klanten die zelf elders ter wereld zitten.

Overal werken waar internet is

Zijn er ook dingen waar je tegenaan bent gelopen met het locatie onafhankelijk werken? 

Het begin is niet helemaal over een leien dakje gelopen. Mijn eerste website was echt belachelijk duur voor wat het was en datzelfde bureau beheerde mijn sociale media marketing ook absoluut niet goed. Een bijzonder slechte ervaring dus die me erg veel geld heeft gekost en bijna heeft doen stoppen.

Maar ik ben een vechtertje en heb toen zelf maar geleerd om een website te bouwen, met wat backup van een zeer fijne developer. Mijn website is dus created by me 😊

Een goede internet aansluiting is cruciaal, dus soms is het wel effe checken of er goeie 4G is bij gebrek aan wifi en dat betekent soms toch ietsje verder door rijden. Locatieonafhankelijk werken betekent in mijn geval ook dat mijn partner bij mij is en dan is een goede werk/privé planning cruciaal, zeker als dat met de motorhome is, dan zit je kort bij mekaar en is er geen apart kamertje om in te werken 😊

Tijdzones kunnen wel een obstakel zijn als je intercontinentaal werkt, zo heb ik een klant uit Canada en zat ik zelf in Noorwegen, dan is het wel even aanpassen qua agenda-aanbod.

De vrijheid van Locatie Onafhankelijk Werken

Hoe zie jij de toekomst van werk?

Die toekomst is nu met COVID-19 wel heel flink door mekaar geschud. Ik ben er zelf steeds van overtuigd geweest dat er veel online mogelijk is, anders had ik MUUNDO.design niet op poten gezet.

Maar mensen zijn toch nogal gewoontedieren die niet altijd open staan voor verandering. Tot we gedwongen worden door een virusje… Nu iedereen verplicht wordt om te tele- werken zien we plots ook al die voordelen, zowel als werknemer als bedrijf.

Misschien komt ook het inzicht daardoor dat werken niet alleen vanuit je huis moet, maar ook kan van in een strandbar in Las Palmas kan of in een co-working, of een camper. Ik zie bijvoorbeeld in Las Palmas gasten die hard werken in een co-working, ’s middags effe de wetsuite aantrekken en lekker gaan surfen om dan daarna weer uren achter de laptop te zitten.

Ik denk dat meer administratieve jobs wel de locatie-onafhankelijke weg op gaan maar dan wel meer deeltijds. Af en toe toch eens naar het werk voor een face to face groepsmeeting of om de feeling met het bedrijf te behouden.

Maar het zou toch mooi zijn als een deel van de bevolking deels van thuis of elders kan werken? Goed voor het file probleem ook én voor onze planeet! Het is een kans die gegrepen moet worden want die een enorme impact kan hebben op de maatschappij. 

Heb je nog tips voor mensen die meer vrijheid in hun werkende leven willen?

Gewoon durven en proberen en vooral geloven in jezelf.

Je kan alles als je écht wil. 

Check eens even de youtube video van Alan watts “what do you desire?”

https://youtu.be/agbsQbMi7x0Da

Een waarheid als een koe! Toen ik die de eerste keer zag dacht ik “echt, hoe dan?” Maar nu zoveel jaren later is die video de nagel op de kop voor mijn situatie.

Ik ontwerp erg graag interieurs en ik fiets heel graag en ik doe nu beiden als job vanop de leukste locaties. Had je me dat 10 jaar geleden gezegd dat ik dat kon doen dan had ik je gek verklaard.

Als je echt gemotiveerd bent, dan kan je heel erg veel. Je moet vooral niet focussen op de obstakels die je kan tegenkomen maar op de oplossing.

Da’s met mountainbiken ook zo, focus niet op die vervelende wortel of steen, daar moet je niet naartoe, je moet er voorbij kijken want daar ga je heen en dan gaat dat nemen van dat obstakel zoveel makkelijker!

Meer weten over Kristof of Muundo design?
www.muundo.design.nl

De cursus "Een Vrijer Werkend Leven"

In deze cursus leer je wat JIJ remote kunt doen
En neem je concreet actie!

In 7 stappen naar jouw locatie onafhankelijke leven en werk

  • Reizen en werken op de mooiste plekken óf gewoon vanaf je keukentafel
  • Nooit meer in de file staan!
  • Inspirerende, gelijkgestemde mensen om je heen
  • Werk dat bij je past en waar je blij van wordt

Podcasts

Zeilend de wereld over en ondertussen blijven werken? Hoe dan? In deze podcast serie praten we over locatie onafhankelijk werk en hoe remote werk een vrijer leven faciliteert.