Martina ging van loondienst-baan naar het ondernemerschap om te reizen

reizen

1. Wil je je even voorstellen?

Yes, hi, ik ben Martina, 39 jaar oud en ik ben zelfstandig business strateeg.

Als strateeg help ik vooruitstrevende ondernemers en MKB bedrijven bij het realiseren van hun lange termijn visie en het bouwen van een toekomstbestendig en groeiend bedrijf. Ik help hen bij het sterk neerzetten van hun strategie en het bepalen van hun strategisch plan zodat zij hun visie of doel kunnen verwerkelijken.

Ik geloof erin dat het ondernemerschap de wereld een stukje mooier kan maken en dat remote werken steeds belangrijker gaat worden voor ondernemers, bedrijven en werknemers. Daarom voel ik een sterke affiniteit met ondernemers die hun vrijheid koesteren, ambitie hebben met hun bedrijf en streven naar grote impact.

2. Hoe ziet jouw (werk) leven eruit op dit moment?

Sinds mei 2022 werken wij volledig remote. Wij hebben een Volkswagen busje en reizen hiermee in de zomermaanden door Europa. Momenteel zijn we in de Pyreneeën in Zuid-Frankrijk. In de zomer werk ik volledig vanuit ons busje. Een next level ‘mobile office’ zogezegd Dat bevalt heel goed ook al is het ergonomisch niet erg verantwoord.

In de winter vliegen wij naar Azië om daar te overwinteren. Ondertussen zijn we al bijna 1,5
jaar onderweg.

Wij proberen een zo vast mogelijk werkritme aan te houden. Dit is belangrijk voor mezelf en voor mijn klanten. Zo weten zij wanneer ik bereikbaar ben en wanneer niet. Uiteraard is flexibiliteit een must als remote ondernemer. Er zijn voor mijn gevoel veel meer variabelen dan in Nederland. Denk aan slecht netwerk, reisdagen, meer afleiding etc.

D17A4935-6D7F-493D-A45F-7E710C490B66_1_201_a

3. Wat heeft jou gedreven de beslissingen te maken die je hebt gemaakt?

De liefde voor het reizen! Mijn vriend en ik waren altijd al zeer reislustig. Voor ons waren 3 of 4 weken vakantie per jaar eigenlijk nooit voldoende.

In 2017/2018 reisde ik dan voor 8 maanden alleen door Zuid-Oost Azië en kregen we steeds meer het verlangen om voor onbepaalde tijd te kunnen gaan reizen. Het was trouwens nooit de bedoeling of het verlangen om niet meer te hoeven werken. Alleen wilden wij ook de wereld kunnen ontdekken. Daarom ben ik gaan ondernemen. Terwijl ik werkinhoudelijk nu
nog steeds hetzelfde doe als in loondienst, alleen dan remote en werk ik op afstand samen met klanten.

4. Wat biedt locatie onafhankelijk werken jou?

Zoals hierboven al aangegeven was stoppen met werken voor mij nooit een optie. Ten eerste omdat ik mijn werk superleuk vind en ten tweede omdat wij niet enkel voor een bepaalde tijd op wereldreis wilden, maar omdat wij voor onbepaalde tijd willen kunnen reizen. Dat is best een verschil.

Het ondernemerschap maakt dit mogelijk. Ik heb mijn bedrijf zo ingericht dat ik overal ter wereld kan werken en het biedt mij dus de vrijheid om de wereld te zien!

5. Wat is je meest favoriete plek waar je bent geweest en waarom?

Oeh dat is een goede vraag. Ik heb zo veel fantastische en indrukwekkende plekken in de wereld gezien, zowel in Azië als in Europa. Het is bijna onmogelijk om enkel één plek te kiezen.

Maar als ik dan ééntje moet kiezen, dan is mijn ‘happy place’ de Alpen. Boven op een bergtop (na een hele dag hiken) word je je pas bewust hoe prachtig de wereld is en hoe klein je als individu eigen bent. Ik krijg hier altijd een heel nederig gevoel van. Een momentje van ‘kan het eigenlijk nog beter of mooier?!’

6. Wat zijn de moeilijkheden die je tegenkomt van het remote werken?

Remote werken is niet enkel rozengeur en maneschijn. Op Social Media wordt er wat mij betreft te vaak een te positief beeld geschetst. Een paar dingen waar ik in de afgelopen jaren tegenaan liep was bijvoorbeeld slecht netwerk/bereik, geen wifi, tijdsverschillen met Nederland, slechte ergonomische werkplek, geen collega’s, veel afleiding (er is altijd iets leukers te doen dan werken) etc. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat discipline en doorzettingsvermogen als remote ondernemer essentieel is.

561C536C-2FB8-4299-B5FA-4AD22B89B103

Een ander voorbeeld is dat er nog steeds vooroordelen zijn inzake remote werken. Als ik mezelf als voorbeeld neem, ik doe inhoudelijk nog steeds hetzelfde werk als in loondienst. Ik heb ondertussen voldoende bewijs en tevreden klanten die bevestigen dat mijn trajecten volledig remote gedaan kunnen worden. Toch zijn heel veel grotere bedrijven erg sceptisch en willen ze enkel samenwerken op locatie. Voor velen een gemiste kans.

Er zijn dus best wel wat omstandigheden die remote werken ingewikkeld maken, maar we moeten ook niet vergeten dat we er zelf voor hebben gekozen. Het is dus ‘klagen op hoog niveau’.

7. Hoe zie je jouw toekomst voor je?

Mijn droom is definitief om mijn leven zoals het nu is te blijven leven. Ik heb de ambitie om zo veel mogelijk van de wereld te zien en zo veel mogelijk landen in de wereld te bezoeken.

Werk gerelateerd is mijn droom om nog meer ondernemers te helpen om hun lange termijn visie te realiseren, hun bedrijf strategisch sterk neer te zetten en het bedrijf zo in te richten zoals zij het voor ogen hadden. Een bedrijf waar zij zo veel mogelijk impact mee kunnen maken.

Daarnaast is mijn droom om meer ondernemers en bedrijven te inspireren over de mogelijkheden van remote werken. Ik ben ervan overtuigd dat remote en flexibel werken niet ingewikkeld of nadelig hoeft te zijn voor een bedrijfscultuur of saamhorigheid binnen een bedrijf.

8. Wat zijn jouw tips voor anderen?

Met betrekking tot remote werken heb ik voor iedereen de tip om zijn of haar dromen achterna te gaan. Er is altijd een mogelijkheid om remote te kunnen werken. Soms moet je out-of the -box denken en soms liggen de oplossingen recht voor het oprapen.

Ten slotte misschien geen tip, maar een eyeopener. Remote ondernemen is echt iets anders dan werken vanuit huis. Ook acquisitie en netwerken is heel anders dan dat je in Nederland bent en verblijft. Het is goed om je daar bewust van te zijn. Het betekent niet dat het per se moeilijker is, maar het is wel anders.

default

9. Heb je nog een leuke ervaring die je met anderen wil delen?

Wat ons opvalt is dat iedereen die wij spreken (klanten, samenwerkingspartners, oud-collega’s etc.) super enthousiast zijn over onze remote leefstijl. De eerste vraag in een call is bijna altijd ‘waar zit je nu, hoe ziet het eruit, hoe is het weer’ gevolgd door ‘oh wat vet, dat zou ik ook willen’. Ik denk oprecht dat er veel meer mensen zijn die dit ook zouden willen doen, maar uiteindelijk de stap niet (durven) te nemen.

De cursus "Een Vrijer Werkend Leven"

In deze cursus leer je wat JIJ remote kunt doen
En neem je concreet actie!

In 7 stappen naar jouw locatie onafhankelijke leven en werk

  • Reizen en werken op de mooiste plekken óf gewoon vanaf je keukentafel
  • Nooit meer in de file staan!
  • Inspirerende, gelijkgestemde mensen om je heen
  • Werk dat bij je past en waar je blij van wordt

Podcasts

Zeilend de wereld over en ondertussen blijven werken? Hoe dan? In deze podcast serie praten we over locatie onafhankelijk werk en hoe remote werk een vrijer leven faciliteert.