Onderzoek: De status van het Remote werken 2023

onderzoek remote werken

In de toekomst zal remote werken de norm zijn. In de afgelopen jaren hebben we al een enorme groei gezien in het aantal bedrijven dat remote werken omarmt en deze trend zal alleen maar toenemen. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 98% van de werknemers aangeeft dat ze de mogelijkheid om remote te werken als een groot voordeel beschouwen.

Buffer's State of Remote Work 2023 rapport biedt interessante inzichten in wat we kunnen verwachten in de komende jaren. Buffer onderzoekt jaarlijks de status van het remote werken. Dit doen ze samen met Remote OK en Nomad List. Het onderzoek is gedaan onder 3000 remote werkers. Het rapport bestaat uit 53% werknemers in loondienst, en 43% zelfstandige. 4% Is zzp met minimaal één werknemer.

De voordelen van remote werken

Remote werken biedt vele voordelen voor zowel werkgevers als werknemers. Eén van de grootste voordelen is flexibiliteit. Werknemers willen steeds meer de mogelijkheid hebben om te kiezen waar en wanneer ze werken. Uit onderzoek blijkt dat 64% van de werknemers flexibiliteit als het belangrijkste aspect van hun baan beschouwen.

98% geeft aan de rest van hun werkleven remote te willen blijven werken.

Daarnaast kan remote werken kostenbesparingen met zich meebrengen. Bedrijven kunnen besparen op kantoorruimte, energie, kantoorbenodigdheden en reiskosten. Uit onderzoek blijkt dat bedrijven die remote werken omarmen, tot wel 25% kunnen besparen op kantoorruimte en tot wel 40% op reiskosten.

Remote werk

Ook kan remote werken leiden tot een hogere productiviteit. Uit onderzoek blijkt dat 77% van de werknemers die remote werken aangeven dat ze minder afgeleid zijn dan op kantoor en zich beter kunnen concentreren. Bovendien kan remote werken leiden tot een betere work-life balance, wat kan resulteren in een verhoogde werknemersbetrokkenheid en tevredenheid. Uit onderzoek blijkt dat 82% van de werknemers die remote werken aangeven dat ze zich minder gestrest voelen dan op kantoor en 80% geeft aan dat remote werken hen in staat stelt om een gezonder leven te leiden.

Enkele bevindingen van het onderzoek:

  • 83% van de remote werkers geeft aan dat ze een betere work-life balance hebben dan toen ze op kantoor werkten.
  • 80% van de remote werkers zegt dat remote werken hun algehele kwaliteit van leven heeft verbeterd.
  • 76% van de remote werkers is van mening dat remote werken hun productiviteit heeft verhoogd.
  • 69% van de werknemers wil meer feedback van hun leidinggevenden bij remote werken dan op kantoor.

Deze cijfers laten zien dat remote werken niet alleen voordelen biedt voor werkgevers, maar ook voor werknemers. Het biedt hen meer flexibiliteit, betere work-life balance en kan zelfs leiden tot hogere productiviteit en tevredenheid.

Diversiteit en inclusiviteit

Remote werken kan ook de deur openen naar een meer diverse en inclusieve werkplek. Omdat werknemers niet langer beperkt zijn door hun geografische locatie, kunnen bedrijven gemakkelijker mensen aannemen uit verschillende delen van de wereld en met verschillende achtergronden en ervaringen. Dit kan leiden tot meer diversiteit in teams en uiteindelijk betere besluitvorming en innovatie. Uit onderzoek blijkt dat bedrijven met meer diversiteit tot wel 35% meer kans hebben om betere financiële resultaten te behalen dan bedrijven die minder divers zijn.

Uitstoot

Communicatie is essentieel

Hoewel remote werken veel voordelen biedt, is het belangrijk om te onthouden dat goede communicatie de sleutel is tot succes. Het is essentieel dat bedrijven investeren in de juiste tools en technologie om effectieve communicatie mogelijk te maken, zoals videobellen, chat-apps en samenwerkingsplatforms. Daarnaast moeten bedrijven investeren in trainingen en workshops om hun werknemers te helpen effectief te communiceren en samen te werken op afstand. Uit onderzoek blijkt dat slechte communicatie een van de grootste uitdagingen is bij remote werken.

Maar liefst 38% van de werknemers geeft aan dat communicatieproblemen de grootste uitdaging zijn bij remote werken.

Daarom is het belangrijk dat bedrijven een duidelijke communicatiestrategie hebben die ervoor zorgt dat iedereen op de hoogte is van de verwachtingen en dat er regelmatig feedback wordt gegeven. Uit onderzoek blijkt dat 69% van de werknemers meer feedback wil van hun leidinggevenden bij remote werken dan op kantoor.

Conclusie

Remote werken zal de norm worden in 2023 en biedt vele voordelen voor zowel werkgevers als werknemers, zoals flexibiliteit, kostenbesparingen en hogere productiviteit. Het kan ook leiden tot meer diversiteit en inclusiviteit op de werkplek. Echter, goede communicatie en cybersecurity blijven belangrijke aandachtspunten bij remote werken. Door te investeren in de juiste tools, trainingen en strategieën kunnen bedrijven de voordelen van remote werken optimaal benutten en de uitdagingen overwinnen.

Het is belangrijk dat bedrijven zich blijven aanpassen en evolueren in deze nieuwe manier van werken, zodat ze zich kunnen blijven onderscheiden in een steeds competitievere markt. En voor werknemers biedt remote werken meer vrijheid en flexibiliteit dan ooit tevoren, wat kan leiden tot een betere work-life balance en meer tevredenheid.

Wij zijn erg benieuwd naar jouw ervaring als remote werker, wil je dit delen? Laat het ons weten!

De cursus "Een Vrijer Werkend Leven"

In deze cursus leer je wat JIJ remote kunt doen
En neem je concreet actie!

In 7 stappen naar jouw locatie onafhankelijke leven en werk

  • Reizen en werken op de mooiste plekken óf gewoon vanaf je keukentafel
  • Nooit meer in de file staan!
  • Inspirerende, gelijkgestemde mensen om je heen
  • Werk dat bij je past en waar je blij van wordt

Podcasts

Zeilend de wereld over en ondertussen blijven werken? Hoe dan? In deze podcast serie praten we over locatie onafhankelijk werk en hoe remote werk een vrijer leven faciliteert.