Opkomende Digital Nomad Visa

Digital nomad visa

Steeds meer landen maken het eenvoudiger voor digital nomads om zich tijdelijk te vestigen in hun land. Door het in werk stellen van een digital nomad visa maken ze hun land aantrekkelijk voor remote werkers om vanuit hun land een tijdje te werken. Er zijn een paar landen op dit moment druk bezig met het creëren van een visa speciaal voor digital nomads. De volgende landen moet je in de gaten gaan houden!

Canada

Canada werkt aan een nieuw digital nomad programma. Het visumprogramma zal naar verwachting worden gelanceerd aan het eind van 2023.

Het doel van dit programma is volgens Sean Fraser, minister van immigratie, vluchtelingen en burgerschap) om getalenteerde tech-werknemers uit het buitenland aan te trekken. Het visum stelt degene die voor een werkgever buiten Canada werken in staat om tot zes maanden in Canada te verblijven. Hoewel Canada zich vooral richt op tech-werknemers, kunnen alle personen met een baan op afstand een aanvraag indienen. Er is geen salarisdrempel dat een maandelijks salaris vereist om een visum aan te vragen, dat is goed nieuws!

canada

Als digital nomads in Canada een baan bij een Canadese werkgever krijgen, kunnen ze ook een tijdelijke werkvergunning aanvragen en nog eens drie jaar blijven. Hierna is het mogelijk om burgerschap aan te vragen.

Om het Canadese digital nomad visum aan te vragen moet je een aanvraag indienen met bewijs van werkgelegenheid, een foto en vingerafdrukken. Houdt de website van de Canadese overheid in de gaten als je geïnteresseerd bent. Hier komt de actuele informatie op.

Japan

Ook Japan is van plan om een visumprogramma specifiek voor digitale nomaden te introduceren. De Japanse overheid streeft ernaar om hoogopgeleide werknemers aan te trekken en de uitgaven van internationale bezoekers in het land te verhogen. Het groeiende aantal landen, met name in Europa, dat visa voor digitale nomads heeft geïntroduceerd, heeft Japan ertoe aangezet om dit initiatief te overwegen. Op dit moment heb je een werkvisum nodig om te kunnen werken in Japan, en dit kan alleen als het hoofdkantoor van het bedrijf gevestigd is in Japan.

De Japanse overheid is bezig met het ontwikkelen van een actieplan om het aantal buitenlandse reizigers naar Japan weer op het niveau van vóór de pandemie te brengen. Ze zal de barrières onderzoeken die digitale nomaden tegenkomen, waaronder die met betrekking tot visa en verblijfsstatus. Dit plan zal naar verwachting in mei 2024 worden voltooid.

japan

Op dit moment hebben 69 landen en gebieden een visumontheffingsregeling met Japan, waarbij de verblijfsduur beperkt is tot 90 dagen. De overheid overweegt een visum te verstrekken waarmee digitale nomaden langer dan 90 dagen in het land kunnen verblijven, omdat uit een enquête in het buitenland is gebleken dat ongeveer 66 procent van hen drie tot zes maanden op één plek blijft.

Italië

Een ander land wat vooralsnog geen specifiek digital nomad visa heeft is Italië. Op dit moment is deze echter wel in de maak. Ik de tussentijd zijn er andere visa die het mogelijk maken om remote te werken in Italië maar dit ligt aan de situatie waarin je zit.

Wanneer het digital nomad visa uitkomt is nog niet duidelijk. Er zal waarschijnlijk geen beperking zijn aan het aantal visa dat jaarlijks wordt uitgegeven, zoals bij andere soorten visa onder het 'decreto flussi' (buitenlandse werknemersquota) van Italië.

italië

Het visum zal in eerste instantie een geldigheid van één jaar hebben en kan worden verlengd voor naaste familieleden. Aanvragers moeten kunnen aantonen dat ze hun werk al geruime tijd hebben gedaan. Ook zal er waarschijnlijk een minimuminkomenseis zijn, hoewel het exacte bedrag nog niet bekend is.

Andere vereisten voor het visum zijn onder andere ziektekostenverzekering, een geschikte huisvesting en je mag geen strafblad hebben.

Italië klinkt als een droom om als digital nomad te verblijven. Hoewel het al mogelijk is voor bepaalde situaties kijken wij uit naar een visum voor álle digital nomads. De hele dag cappuccino drinken en pasta eten zal vast veel remote werkers aantrekken.

Op deze digital nomad visa zullen we dus nog even moeten wachten. Uiteraard kun je in de tussentijd als digital nomad aan de slag gaan in bijvoorbeeld Noorwegen, op Malta, Mexico of Indonesië. Ook geen verkeerde plekken om vanuit te werken denken wij zo!

De cursus "Een Vrijer Werkend Leven"

In deze cursus leer je wat JIJ remote kunt doen
En neem je concreet actie!

In 7 stappen naar jouw locatie onafhankelijke leven en werk

  • Reizen en werken op de mooiste plekken óf gewoon vanaf je keukentafel
  • Nooit meer in de file staan!
  • Inspirerende, gelijkgestemde mensen om je heen
  • Werk dat bij je past en waar je blij van wordt

Podcasts

Zeilend de wereld over en ondertussen blijven werken? Hoe dan? In deze podcast serie praten we over locatie onafhankelijk werk en hoe remote werk een vrijer leven faciliteert.