Reisjournalist en -blogger Kirsten werkt regelmatig vanaf de Méditerranée

Mediterraanse

1. Wil je je even voorstellen?

Hi! Ik ben Kirsten Zijderveld en ik ben freelance (reis)journalist, eindredacteur en (SEO) copywriter voor onder meer LINDA.nl en Côte&Provence. Op mijn reisblog Mediterranean on my mind schrijf ik over de mooiste plekken van de Méditerranée en mijn ervaring met remote werken en soloreizen. Mijn Nederlandse thuis verruil ik regelmatig een paar weken voor een appartementje onder de mediterrane zon om daar vandaan te werken.

2. Hoe ziet jouw (werk) leven eruit op dit moment?

Ik werk al jaren compleet locatieonafhankelijk, dus remote werken in het buitenland doe ik al langere tijd regelmatig. Op dit moment wisselen weken waarin ik in Nederland (thuis)werk zich af met weken die ik ergens in de Méditerranée doorbreng. Dat kan zijn om simpelweg vanaf een andere plek te werken en te genieten van een mooie bestemming, maar ook om content te verzamelen voor mijn werk als reisjournalist- en blogger. En soms is het een combinatie van dat alles. Het afgelopen jaar ben ik zo’n zes keer in Zuid-Europa geweest - variërend van vier dagen tot vier weken achter elkaar - dus je zou op dit moment kunnen zeggen dat ik om de maand die kant op ga.

Méditerranée
Foto: @azure_album

3. Wat heeft jou gedreven de beslissingen te maken die je hebt gemaakt?

Allereerst: omdat het leven veel te kort en waardevol is om iets te doen waar je niet gelukkig van wordt of waar je geen energie van krijgt. Klinkt misschien cliché, maar het is echt zo. Omdat ik op mijn vijftiende mijn vader verloor, ontdekte ik al heel jong dat het leven van de ene op de andere dag over kan zijn. Daarom probeer ik in het nu te leven en te gaan voor de dingen waar ik echt blij van word.

Daarnaast is locatieonafhankelijk – en in mijn geval vanuit de Méditerranée – werken een hele fijne manier voor mij om meer te kunnen reizen zonder vrij te hoeven nemen. Als freelancer komt er niks binnen als je vrij neemt, dus reizen met werken combineren is voor mij de perfecte oplossing.

4. Wat biedt locatie onafhankelijk werken jou?

Het geeft me een gevoel van vrijheid. Ik kan bepalen waar vandaan ik werk, of dat nu m’n thuiskantoor in Nederland of een appartement in Valencia of koffietentje in Nice is. Ook herinner ik me nog goed dat ik het tijdens vakanties in bijvoorbeeld Frankrijk of Spanje vroeger zo jammer vond dat ik niet meer tijd in die prachtige landen kon doorbrengen. Door locatieonafhankelijk te werken kan ik dat nu toch doen zonder meteen definitief die kant op te hoeven verhuizen.

5. Wat is je meest favoriete plek waar je bent geweest en waarom?

Poeh, dat vind ik een hele lastige. Ik ben echt helemaal weg van de volledige Méditerranée en juist ook de diversiteit in dit gebied. Ik houd van de geur van de Provence, het uitzicht op zee vanaf de Côte d’Azur, de stranden van de Algarve en Griekenland en het eten in Italië. Het meest thuis voel ik me in Spanje, waar ik meerdere keren voor langere tijd in Valencia was om remote te werken en Spaans te leren.

Méditerranée
Foto: @azure_album

6. Wat zijn de moeilijkheden die je tegenkomt van het remote werken?

Hoe gelukkig ik ook word van remote werken, ik vind het altijd moeilijk om de mensen die het dichtst bij me staan in Nederland achter te laten. Het liefst zou ik hen allemaal meenemen naar waar ik dan naartoe ga ;) Remote werken betekent voor mij namelijk ook (meestal) soloreizen. Ook kan het een uitdaging zijn om al het werk af te maken dat je gedaan wilt hebben als er een bruisende stad of prachtig strand op je wacht.

7. Hoe zie je jouw toekomst voor je?

Ik leef mijn droom al! Op dit moment wil ik vooral zo door blijven gaan: mijn werk blijven combineren met reizen voor zo lang ik dat leuk vind. Er is zo veel moois te zien – in de Méditerranée, maar ook op de hele wereld – en daar ben ik nog lang niet klaar mee.

8. Wat zijn jouw tips voor anderen?

Blijf dicht bij jezelf. Kijken waar anderen (al) staan kan je echt ontmoedigen, terwijl iets op joúw manier doen zo veel leuker en vaak ook succesvoller is. Denk ook nooit dat iets onmogelijk is, maar probeer het eerst. Er is vaak zo veel meer mogelijk dan je denkt. Ook raad ik je aan je te blijven afvragen: ‘wat wil ík?’. We zijn vaak zo veel bezig met wat anderen ergens van vinden – en iedereen zal altijd wel iets van je keuzes vinden - dat het het plezier van wat je graag wilt wegneemt. Zo zonde. Er is er maar één die jouw keuzes hoeft te begrijpen en dat ben jij zelf.

Méditerranée
Foto: @azure_album

9. Heb je nog een leuke ervaring die je met anderen wil delen?

Als ik vroeger thuis kwam na een vakantie kon ik behoorlijk last hebben van een ‘after-vakantie-dip’. Terug naar het ‘echte leven’, zo voelde dat dan. Laatst realiseerde ik me dat ik daar sinds ik remote werk geen last meer van heb. Natuurlijk is het wel even wennen om dan weer in Nederland te zijn, maar toch voelt het heel anders. Je mailbox is gewoon bijgewerkt en qua werk zit je (als ’t goed is) op schema, dus de overgang is een stuk minder groot. Ik ervaar remote werken als zoiets leuks en fijns dat ik het iedereen zou aanraden om het (minstens één keer) te proberen als je de kans hebt.

Op haar blog Mediterranean on my mind geeft Kirsten je de beste tips voor mediterraanse bestemmingen, maar ook voor remote werken en soloreizen. Volg haar reizen ook op Instagram.

De cursus "Een Vrijer Werkend Leven"

In deze cursus leer je wat JIJ remote kunt doen
En neem je concreet actie!

In 7 stappen naar jouw locatie onafhankelijke leven en werk

  • Reizen en werken op de mooiste plekken óf gewoon vanaf je keukentafel
  • Nooit meer in de file staan!
  • Inspirerende, gelijkgestemde mensen om je heen
  • Werk dat bij je past en waar je blij van wordt

Podcasts

Zeilend de wereld over en ondertussen blijven werken? Hoe dan? In deze podcast serie praten we over locatie onafhankelijk werk en hoe remote werk een vrijer leven faciliteert.