Reizen en werken op een zeilboot – Verhaal Sandra

Sandra werkt op een zeilboot als VA en reist rond

Reizen zit in mijn bloed. Al zolang ik me kan herinneren wordt ik gelukkig van reizen. Nieuwe plekken zien, andere culturen ontmoeten, avonturen meemaken. Hoe ouder ik word hoe meer mijn interesses hiervoor worden gewekt. De drang naar reizen werd steeds groter en vooral ook met het idee: ‘als ik later (hopelijk) heel oud ben en op mijn sterfbed lig, wil ik niet alleen mijn achtertuin hebben gezien.’ Ik voel zo sterk dat we op zo’n grote planeet wonen, waar de ene uithoek totaal verschillend is van de ander. Dat idee prikkelt mij zo enorm. Ik wil op mijn 80ste het gevoel hebben dat ik heb gezien waar ik heb geleefd, en met ‘waar’ bedoel ik onze planeet.

Fantaseren over reizen

Twee jaar geleden werd dit gevoel weer gesterkt. Door covid bestond mijn leven uit: naar mijn werk gaan (gelukkig kon dit nog) - thuis komen - wachten totdat het de volgende dag tijd was om weer naar mijn werk te gaan. Ik begon te beseffen dat dit niet is zoals ik mijn leven voor me zie, op dit moment. Mijn vriend en ik hadden al vaker gedroomd van grote reizen en avonturen en door deze situatie begonnen we hier steeds meer over te fantaseren. Totdat ik hem op een moment vroeg: waarom doen we het niet gewoon?

Dromen omzetten in doelen

Uiteraard is het niet: we doen het ‘gewoon’ want er komt nogal wat bij kijken. Echter wilde ik dat we deze dromen serieuzer gingen nemen. Maar dit is spannend. Dromen en fantaseren is makkelijk, zodra het echter serieuzer wordt komen de – in mijn ogen – gezonde spanningen naar boven. Juist hierom hebben wij met elkaar afgesproken om een datum te stellen. Een datum ongeveer één jaar voorruit. Deze datum stond voor het begin van ons avontuur, namelijk met een zeilboot gaan reizen. We maakten een lijst van alle voorbereidingen die we moesten treffen. Dit was onder andere:

  • Het halen van mijn vaarbewijs;
  • Het maken van een spaarplan;
  • Wekelijkse boodschappenlijstjes waarbij alle aanbiedingen grondig werden doorgenomen;
  • Onderzoek doen naar welke boot voor ons geschikt zou zijn; etc.

Het idee hierachter was dat wanneer we de gestelde datum zouden bereiken we ook daadwerkelijk zouden kunnen vertrekken. Máár als we toch van gedachten zouden veranderen we alleen een extra beetje spaargeld zouden hebben én een vaarbewijs meer. Voor ons niks verloren dus. Het stond dus nog open, ondanks dat we doelen stelden. Dit haalde de druk er voor ons af. Hierdoor konden we ontzettend genieten van het proces. Zo waren we elk moment dat we tijd hadden aan het zoeken naar boten, aan het leren voor het vaarbewijs en nieuwe budgetrecepten aan het zoeken. Door dit proces te doorlopen besefte we dat we écht op de goede weg waren, dit paste bij ons en het gevoel werd alleen maar meer bevestigd. Uiteindelijk hebben we de definitievere beslissingen genomen waaronder: het verkopen van ons huis, onze vaste baan beëindigen en de zeilboot aanschaffen.

Stap voor stap

Dus één jaar later, met een hoop voorbereiding en een hoop nieuwe kennis en ervaringen rijker. We vertrokken we met onze zeilboot vanuit Dinteloord richting de Noordzee. Misschien nog handig om erbij te zeggen, wij hadden heel weinig zeilervaring. Dit was voor ons beide de eerste keer dat we überhaupt buiten binnenwateren voeren. Wij gingen echter met de insteek op pad dat we van de praktijk moesten leren, ons gezonde verstand moesten gebruiken en vooral zo veel mogelijk gevaarlijke situaties zoals slecht weer, moesten vermijden. We deden het dan ook heel rustig aan, korte afstanden en alleen als de weersomstandigheden rustig waren. Dit ging super goed en zo hebben we hele gave plekken aan mogen varen en ontzettend veel leuke, bijzondere mensen ontmoet.

Werken aan boord

In Marokko lagen we in de haven van Tanger en aan dezelfde steiger lag The Pinta Project (zeilboot) waarop Renée meevoer. Zoals het gaat binnen de zeil community kom je heel snel met elkaar in contact. Omdat ik zelf voorheen in Nederland werkte in de psychiatrie en geen functie had die ik mee kon nemen onderweg, was ik al een tijd op zoek naar de mogelijkheden om te werken. Dit vond ik lastig omdat ik zelf niet uit de commerciële wereld kom. Toen ik hierover sprak met haar gaf zij mij heel goed advies: Je moet de eerste stap maken, je hebt veel kwaliteiten en je moet deze durven in te zetten. Kortom: doen! Ik moest mijn mindset aanpassen en assertiever zijn. Toen ben ik de samenwerking aangegaan met haar en ben begonnen als Virtual Assistant. Ik weet van mezelf dat ik altijd goed werk wil leveren, ik kon dus vertrouwen op mijn eigen intenties. Vertrouwen op het feit dat de persoon met wie ik werk een super goede aanwinst heeft aan mij, omdat ik er álles aan wil doen om het goed te doen.

Starten van mijn eigen ondernemerschap

Het was heel gaaf om mijn ondernemerschap te starten, wat totaal nieuw was voor mij. Het is een middel om mijn levensstijl te kunnen blijven doen. Het fijne aan dit werk is dat het ontzettend flexibel is, ik kan werken wanneer het mij aan komt. Op de boot werk ik bijvoorbeeld graag in de ochtend. Na een ochtendduik met een kop koffie over het water kunnen kijken, achter mijn laptop. Een paar uurtjes werken om vervolgens de rest van de dag de plek te ontdekken waar we zijn of doorvaren naar een volgende locatie. Vervolgens ’s avonds als het weer koud wordt ervaar ik het totaal niet als straf om nog even wat dingen te doen op de laptop. Deze vrijheid is mij alles waard. Ondertussen heb ik al drie samenwerkingen.

Reizen en groeien

Wat ik hiervan heb geleerd: Stel doelen voor jezelf en begin aan de voorbereiding. Het proces brengt je naar waar je moet zijn. Door de kleine stappen te ondernemen die nodig zijn voor je doel haal je de druk af van je ‘grote’ doel. Daarnaast heb ik geleerd om meer te geloven in jezelf en daarin assertiever te zijn. Er komen veel kansen op je pad als je ze maar wilt zien. Ga met mensen in gesprek, vertel ze wat je kan of wat je zoekt en durf de stappen door te zetten.

De cursus "Een Vrijer Werkend Leven"

In deze cursus leer je wat JIJ remote kunt doen
En neem je concreet actie!

In 7 stappen naar jouw locatie onafhankelijke leven en werk

  • Reizen en werken op de mooiste plekken óf gewoon vanaf je keukentafel
  • Nooit meer in de file staan!
  • Inspirerende, gelijkgestemde mensen om je heen
  • Werk dat bij je past en waar je blij van wordt

Podcasts

Zeilend de wereld over en ondertussen blijven werken? Hoe dan? In deze podcast serie praten we over locatie onafhankelijk werk en hoe remote werk een vrijer leven faciliteert.