Reizen essentieel om ‘Soft’ Skills te optimaliseren

soft skills

'Soft' skills, zoals empathie, creativiteit, en probleemoplossend denken, zijn waardevolle kwaliteiten die je niet kunt behalen met een diploma. In een recent artikel van Harvard Business Review wordt het belang van 'soft' skills benadrukt, vooral in het tijdperk van opkomende AI. Volgens het artikel zijn juist deze 'soft' skills essentieel om uit te blinken in het werkleven. Maar hoe ontwikkel en optimaliseer je deze skills het beste? Wij geloven dat reizen de sleutel is om deze kwaliteiten te vergroten, zelfs wanneer je op afstand werkt.

Waarom zijn deze ‘soft’ skills zo belangrijk?

Voordat we de reisdetails induiken, laten we bespreken waarom die zachte vaardigheden zo belangrijk zijn. We hebben het over essentiële, baanbrekende vaardigheden—dingen die AI nooit kan vervangen. Volgens LinkedIn plaatst maar liefst 72% van de Amerikaanse leidinggevenden 'soft' skills boven aan hun verlanglijstje, zelfs boven AI-vaardigheden.

Arnaud Collery van Humanava in Frankrijk stelt dat bedrijven die investeren in deze vaardigheden een boost zien in productiviteit en werknemersprestaties. En laten we niet vergeten dat mensen met sterke 'soft' skills vaak een veelbelovende carrière hebben.

soft skills

Hoe kan reizen helpen?

Volgens het artikel ontwikkel je deze skills door bij het koffiezetapparaat te staan en het weekend te bespreken met je collega's. Door contact met collega's leer je communicatieve vaardigheden te ontwikkelen, subtiele hints te herkennen en samenwerkingen aan te gaan. Wij denken echter dat deze 'soft' skills veel beter ontwikkeld kunnen worden door te reizen. Laten we enkele voordelen van reizen bespreken:

  1. Culturele blootstelling voor Empathie: Empathie ontstaat niet door naar dezelfde muur te staren. Reizen brengt je in contact met verschillende culturen, laat je inleven in andere perspectieven en geeft je inzicht om beter te communiceren. Het opent je blik voorbij je eigen bubbel.
  2. Creatieve Inspiratie: Creativiteit wordt niet gestimuleerd door het uitzicht op je buurtkat. Het bezoeken van nieuwe plaatsen kan je creatieve sappen laten stromen. Hallo, innovatieve oplossingen! 'Out of the box' was nog nooit zo letterlijk.
  3. Netwerken en relaties opbouwen: Het lijkt misschien onmogelijk om nieuwe mensen te ontmoeten vanuit je woonkamer. Reizen opent deuren voor het opbouwen van relaties. Vaak ben je in het buitenland aangewezen op mensen die je (nog) niet kent. Het opbouwen van relaties wordt dus een dagelijkse bezigheid.
soft skills

Tips om je 'Soft' Skills verder uit te breiden bij Remote Werk

We begrijpen dat verbinding maken op afstand met collega's niet altijd eenvoudig is. Toch zijn er kleine tips die je kunnen helpen. Vraag bijvoorbeeld expliciet naar de voorkeuren van collega's, ontdek wat hen drijft en hoe het met ze gaat. Neem een actieve houding aan en luister daadwerkelijk naar wat ze zeggen. Laat zien dat je nieuwsgierig bent. Door een betrokken houding aan te nemen, vergroot je je band met collega's.

Omdat je niet zomaar even langs iemands bureau kunt lopen voor advies, moet je feedback actief zoeken. Zorg ervoor dat je geen passieve toeschouwer bent. Vraag specifiek om feedback en tips van collega's.

Laat je werkethiek schijnen als een ster. Manage je tijd als een professional, communiceer regelmatig en wees die betrouwbare teamspeler. Geen ghosting hier. Wees aanwezig en reageer alert.

soft skills

Reizen als waardevolle troef voor 'Soft' Skills

Terwijl veel systemen worden geautomatiseerd en technologie menselijke vaardigheden overneemt, blijven 'soft' skills baanbrekend. Deze vaardigheden kunnen niet zomaar worden overgenomen en worden dus steeds belangrijker. Door te reizen vergroot je naar onze mening deze vaardigheden en maak je jezelf onmisbaar, zelfs op afstand. Je kunt deze skills absoluut inzetten en jezelf tot een onmisbare factor maken voor het bedrijf!

De cursus "Een Vrijer Werkend Leven"

In deze cursus leer je wat JIJ remote kunt doen
En neem je concreet actie!

In 7 stappen naar jouw locatie onafhankelijke leven en werk

  • Reizen en werken op de mooiste plekken óf gewoon vanaf je keukentafel
  • Nooit meer in de file staan!
  • Inspirerende, gelijkgestemde mensen om je heen
  • Werk dat bij je past en waar je blij van wordt

Podcasts

Zeilend de wereld over en ondertussen blijven werken? Hoe dan? In deze podcast serie praten we over locatie onafhankelijk werk en hoe remote werk een vrijer leven faciliteert.