Mijn Blog op Remote Recruiters

Remote werken op de zeilboot

Een tijdje geleden heb ik zelf een blog geschreven naar aanleiding van een interview voor op de site van Remote Recruiters:

https://remoterecruiters.nl/2020/05/11/remote-recruiten-vanaf-zeilboot/

Remote Recruiten vanaf een zeilboot, waarom niet? Elvira doet het al vele jaren en bewijst dat het werkt. Voor dit jaar had ze grote plannen met haar man om een lange reis te gaan maken rond de wereld. Helaas staan die plannen tijdelijk op het droge. Elvira vertelt in deze blog hoe ze tot deze unieke manier van leven en werken is gekomen.

In welke stad en land ben je op dit moment werkzaam?

“Momenteel ben ik deels werkzaam vanuit huis in Laren en deels vanuit onze zeilboot, nu tijdelijk in Nederland. We waren van plan om per 1 april met de boot te vertrekken voor een meerjarige reis. Via Londen, Zuid-Engeland naar Bretagne en afzakken via West-Frankrijk in het voorjaar. Noord-Spanje stond in de planning voor juli en augustus en daarna langs de Portugese kust afzakken om te overwinteren in Zuid-Portugal of Sevilla. We hopen volgend jaar de Atlantische Oceaan over te steken en in het Caribisch gebied te gaan zeilen. En het is onze grote droom om daarna door te zeilen naar de Pacific.”

“Corona heeft onze plannen vertraagd. Voorlopig blijven we dus nog maar even gewoon in Nederland en we hopen dat we binnenkort dan in plaats van naar het zuiden, veilig naar het noorden kunnen zeilen; Noorwegen of Zweden. We kijken even hoe de situatie zich ontwikkelt de komende tijd en passen onze plannen daarop aan.”

Wat doe je in het recruitment?

“Ik ben zelfstandig ondernemer en heb een eenmanszaak, ETC Consultancy.  Maar ik werk al 10 jaar met Captiva. Met Captiva richten we ons op de rollen binnen de arbeidsbemiddeling, dus recruiters, accountmanagers, HR adviseurs, etc.  Wij werken samen op basis van resultaat en output.
Daarnaast doe ik ook wel eens (interim) HR of recruitment opdrachten voor bedrijven in andere sectoren.”

Remote Recruiten, hoe ben je daar mee begonnen?

“Ik ben de samenwerking met Captiva begonnen in de vorige crisis. We werkten toen ook vanuit huis en deden intakes op verschillende locaties. Toen er weer een kantoor kwam, bleef ik grotendeels thuis werken. Gewoon omdat ik dat prettig vind. Het past bij me en ik deel graag mijn eigen tijd in. Ik was altijd al alle schoolvakanties op de boot, maar bleef lopende procedures gewoon doen. Ik heb er nooit moeite mee gehad dat werk en privé door elkaar lopen. Het is dus eigenlijk zo gegroeid.

In 2014 stopte mijn man met z’n baan en nam een sabbatical. Wij zijn toen meer gaan reizen en ook verder en langer gaan zeilen. De jaren erna zijn we in etappes verder gevaren naar de Middellandse zee. Inmiddels was mijn man ook voor zichzelf begonnen en we werkten allebei onderweg gewoon door. In 2016, 2017 en 2018 ben ik zeker 1/3 tot de helft van mijn tijd op de boot geweest, die steeds op verschillende plaatsen lag, zoals in de Algarve, Alicante, de Balearen en een paar maanden midden in het centrum van Barcelona …

Doordat ik een gedeelte van mijn tijd leefde en werkte op de boot in het buitenland, raakte ik erg geïnteresseerd in locatie onafhankelijk werken en zette daar ook een platform voor op (Locatie Onafhankelijk Werk.nl). Er was veel animo van mensen die het wilden, maar het bedrijfsleven was er nog niet helemaal klaar voor. Ik verdiepte me in de Digital Nomad Community en leerde mezelf meer digitale skills aan, zodat ik in de toekomst ook andere dingen dan alleen recruitment remote zou kunnen doen.

Uiteindelijk heb ik hier de laatste jaren niets mee gedaan, omdat ik het heel erg druk had met de recruitmentopdrachten voor Recruiters en de arbeidsbemiddeling. Wat dat betreft waren de afgelopen jaren natuurlijk booming.”

Hoe bevalt het remote werken?

“Het bevalt me erg goed en ik zou ook niets anders willen. Ik heb wel steeds binnen Europa gewerkt, en heb dus niet te maken heb gehad met verschillende tijdszones. Ik heb een telefoonabonnement waarmee ik vrijwel onbeperkt kan internetten, dus ben niet meer afhankelijk van externe wifi. Een paar jaar geleden moest ik ieder keer op zoek naar lokale simkaartjes, maar die tijd is gelukkig voorbij.

Wat fijn is, is dat ik wel collega’s heb.  Als we een lange oversteek hebben over zee, ben ik lastig te bereiken. Als er een klant bezocht moet worden of face-to-face gesprekken echt noodzakelijk blijken, dan kan iemand dat overnemen.

Werken op een hobbelige zee, lukt lang niet altijd. Maar je ligt toch het grootste gedeelte van de tijd in een haven of voor anker.

Het klinkt natuurlijk top, rondzeilen terwijl je blijft werken. En dat is het natuurlijk ook. Maar het is ook best wel druk. Afgelopen zomer hebben we 4 maanden rondgevaren in de Baltische zee; Oost Zweden en Finland. En het was qua werk toevallig ook erg druk met lopende opdrachten. Dan moet je echt goed plannen. Wanneer kan ik rustig een intake doen (met skype of face-time), wanneer heb ik tijd om te searchen en wanneer kan ik bellen? Het goed kunnen inschatten van de workload, “nee” durven zeggen tegen nieuwe opdrachten en verwachtingsmanagement is hierbij belangrijk. Het werk moet gedaan worden, maar we hebben ook te maken met reisplanning, zeilen op soms een onrustige zee, navigeren, bootonderhoud, etc. En het is niet altijd leuk dat je na een lange tocht niet kan aanschuiven met een biertje in de zon, maar eerst je mail moet checken en gemiste telefoontjes moet beantwoorden. Maar goed, wat mij betreft natuurlijk wel veel beter dan dag in dag uit op kantoor zitten.”

De cursus "Een Vrijer Werkend Leven"

In deze cursus leer je wat JIJ remote kunt doen
En neem je concreet actie!

In 7 stappen naar jouw locatie onafhankelijke leven en werk

  • Reizen en werken op de mooiste plekken óf gewoon vanaf je keukentafel
  • Nooit meer in de file staan!
  • Inspirerende, gelijkgestemde mensen om je heen
  • Werk dat bij je past en waar je blij van wordt

Podcasts

Zeilend de wereld over en ondertussen blijven werken? Hoe dan? In deze podcast serie praten we over locatie onafhankelijk werk en hoe remote werk een vrijer leven faciliteert.