Remote werken zorgt voor minder uitstoot

uitstoot

Mensen die voortdurend vanuit huis werken, produceren waarschijnlijk minder dan de helft van de broeikasgasemissies van kantoorwerkers, volgens een recente studie.

Verminderde Emissie

Werknemers in de Verenigde Staten die volledig vanuit huis werken worden verondersteld hun uitstoot met 54% te verminderen in vergelijking met werknemers op kantoor. Dit blijkt uit een recent gepubliceerd onderzoek van Proceedings of the National Academy of Sciences.

Uitstoot

Eén dag per week thuiswerken verminderde de emissies slechts met 2%. Dit komt doordat de energiebesparingen van het niet op kantoor zijn werden gecompenseerd. Door factoren zoals een toename in niet-werkgerelateerd reizen bij het werken vanuit huis. Wanneer er twee of vier dagen per week op afstand wordt gewerkt, verminderde dit de emissies van een individu met maximaal 29% in vergelijking met werknemers op locatie.

Onderzoekers van Cornell University en Microsoft ontdekten dat IT- en communicatietechnologie een verwaarloosbare invloed had op de koolstofvoetafdruk van individuen.

Potentie mits..

Het artikel benadrukt dat werken op afstand de potentie heeft om de individuele koolstofemissies met meer dan de helft te verminderen. Dit zal echter alleen zo zijn als de juiste maatregelen thuis worden genomen.

Wijdverspreide emissieverlagende voordelen van thuiswerken zijn bijvoorbeeld het verminderen van het voertuigverkeer tijdens de spits in pendelgebieden, wat waarschijnlijk de brandstofefficiëntie zal verbeteren.

uitstoot

Tegengeluid

“Mensen zeggen: ‘Ik werk vanuit huis, ik ben klimaatneutraal.’ Dat is niet waar,” zei mede-auteur Fengqi You van Cornell University. “Het netto voordeel van op afstand werken is positief, maar de vraag is hoe positief. Wanneer mensen op afstand werken, geven ze doorgaans meer uitstoot uit aan sociale activiteiten.”

Uit de studie bleek dat het niet-werkgerelateerde reizen van werknemers op afstand toenam, met meer autorijden en vliegen. You merkte op dat huizen niet altijd geoptimaliseerd waren voor vermindere uitstoot. Zowel het gebruik van groene energie als de efficiëntie van apparaten. Bijvoorbeeld, een kleine thuisprinter is waarschijnlijk minder energiezuinig dan een kantoorprinter.

uitstoot

Verenigde Staten

De bevindingen van het onderzoek zijn specifiek voor de VS maar You geeft aan dat vergelijkbare trends in Europa en Japan kunnen worden verwacht. Hij roept bedrijven op om te kijken naar maatregelen voor energie-efficiëntie.

Het artikel benadrukt dat remote werken niet per se een wondermiddel is voor het verminderen van emissies. Wel kan het een belangrijke rol spelen in een groenere, duurzamere toekomst, mits de juiste stappen worden genomen. Dit is dus zeker goed nieuws voor voorstanders van remote werken. Wat doe jij om je uitstoot te verlagen?

De cursus "Een Vrijer Werkend Leven"

In deze cursus leer je wat JIJ remote kunt doen
En neem je concreet actie!

In 7 stappen naar jouw locatie onafhankelijke leven en werk

  • Reizen en werken op de mooiste plekken óf gewoon vanaf je keukentafel
  • Nooit meer in de file staan!
  • Inspirerende, gelijkgestemde mensen om je heen
  • Werk dat bij je past en waar je blij van wordt

Podcasts

Zeilend de wereld over en ondertussen blijven werken? Hoe dan? In deze podcast serie praten we over locatie onafhankelijk werk en hoe remote werk een vrijer leven faciliteert.