Tamara werkt op dit moment vanaf Madeira

locatie onafhankelijk werken

Wil je je even voorstellen?

Ik ben Tamara en ik heb mijn eigen webdesignbedrijf, waarmee ik (vrouwelijke) ondernemers aan hun droomwebsite help waarmee zij hun ideale klant binnenhalen.

Momenteel werk ik vanuit het plaatsje Ponta do Sol op Madeira. Ik was al een jaar 'parttime' digital nomad: ik werkte steeds 1 of 2 maanden vanuit het buitenland en kwam daarna terug in Nederland. Dit jaar ben ik begonnen als fulltime digital nomad. Ik heb mijn appartement voor een jaar verhuurd, om te ontdekken of ik volledig locatie onafhankelijk wil blijven werken of dat ik toch mijn appartement in Nederland wil blijven houden. Zoals het er nu uitziet, ga ik mijn appartement helemaal opzeggen :)

Digital nomad

2. Hoe ziet een gemiddelde (werk) dag er voor jou uit?

Meestal word ik rond half 8 wakker, doe een meditatie & yoga. Daarna maak ik me klaar om naar de coworkingspace te gaan. De coworkingspace is hier gratis. Iedere woensdag is er een community lunch, waar je makkelijk andere digital nomads kunt ontmoeten. Dit doe ik dus vaak op woensdag. Verder zijn er veel evenementen en activiteiten na werk. Zo doe ik op dinsdag en donderdag mee met de movementles van een vriend. Dat is sportles wat eigenlijk een mix is tussen yoga, dans, capoeira en martial arts. Daarna gaan we vaak met een groepje naar het strand. Soms zijn er in de avonden activiteiten vanuit de community waar ik heenga, zoals een jamsessie. Of we gaan met vrienden naar een terras.

3. Wat brengt locatie onafhankelijk werken jou?

Het was eigenlijk al lang een droom van mij. In 2015 liep ik stage op Malta als online marketeer. Toen dacht ik al: hoe gaaf is het om reizen en werken te combineren? Ik hoorde of zag echter bijna niemand die dat toen deed. Toch bleef het ergens in mijn achterhoofd rondspoken. Na mijn studie wilde ik eigenlijk parttime in loondienst werken en parttime als freelancer aan de slag gaan. Maar ik kreeg toen een fulltime baan aangeboden. Op zich een mooie manier om meer werkervaring op te doen. Helaas was het niet mogelijk om locatieonafhankelijk te werken. Tijdens covid werkte ik bij een reisbureau. De reisbranche stortte natuurlijk volledig in. Ik besloot dat het mijn kans was om mijn bedrijf echt op te starten. Ik had een appartement en relatie, waardoor ik vaak niet lang weg kon. Daarnaast maakte ik de stap veel groter voor mezelf dan dat het eigenlijk was.

1,5 Jaar geleden reisde mijn broertje door Latijns-Amerika. Mijn plan was om hem in Costa Rica op te zoeken voor 3 weken en vanuit daar locatieonafhankelijk te werken. Maar toen ging mijn relatie uit en zei mijn broertje: waarom kom je niet 2 maanden meereizen? Je kan toch gewoon blijven werken. Daarom reisde ik 2 maanden met hem door Costa Rica en Panama. En ik merkte hoe gemakkelijk het was. Later dat jaar vertrok ik voor een maand naar Lissabon en daarna 2 maanden naar Madeira (waar ik inmiddels voor de 2e keer ben).

Tamara

Locatie onafhankelijk werken geeft me veel meer energie. Ik ben echt een extravert en vind het fijn om constant mensen om me heen te hebben. Door de community hier is er altijd wel iemand die zin heeft om iets leuks te doen. Je leert zoveel verschillende culturen kennen. Dat is heel erg leuk. Daarnaast duren de dagen als digital nomad langer. Ik leef meer in het moment en doe zoveel leuke dingen op één dag. Ik kan enorm van het dagelijkse leven genieten. Het is leuk dat je steeds nieuwe plekken ontdekt en nieuwe mensen ontmoet. Werkt superinspirerend. En zeg nou eerlijk: na werk een duik nemen in de zee of een hike in de natuur doen. Hoe gaaf is dat?

Wat is jouw visie op remote werken?

Ik denk dat het wel de toekomst is. Dat iedereen steeds meer kan bepalen hoe, wanneer en waar hij/zij het beste werkt. Dus dat bedrijven er steeds flexibeler in worden. Ik denk wel dat we bewust moeten zijn met het effect dat we op landen hebben. Natuurlijk help je als nomad of als toerist de economie. Echter in bijvoorbeeld Lissabon zorgen digital nomads ervoor dat de prijzen voor huizen en appartementen enorm omhoog gaan. Daardoor is het voor veel locals niet meer te betalen.

Het is goed om hier bewust van te zijn. Dus ook al kun je misschien de hoge accommodatieprijzen betalen, betekent niet dat je het ook moet doen. Want zolang mensen de hoge prijzen blijven betalen, blijven huisbazen de prijzen verhogen. En daar schaadt je de locale bevolking mee. En dat mag, in mijn ogen, nooit de bedoeling zijn.

Ik probeer ook altijd iets terug te doen voor het land. Zo laat ik op Madeira weleens de honden uit het asiel uit.

5. Hoe zie jij je toekomstige (werk) leven voor je?

In oktober ga ik doorreizen naar nieuwe bestemmingen. Ik verwacht dat ik na dit jaar reizen mijn appartement in Nederland op ga zeggen en deze levensstijl aanhoud. Naast mijn werk als webdesigner wil ik me meer focussen op het verkopen van mijn cursus en templatepakket en inkomsten via affiliatemarketing. Dit zodat ik ook langer vrij kan nemen en naar plekken kan reizen waar het internet minder stabiel is.

Daarnaast steun ik via mijn bedrijf goede doelen. Het lijkt me heel gaaf als er bijvoorbeeld een heel bos namens mijn bedrijf is geplant.

6. Wat zijn jouw tips voor anderen?

Vooral dat er veel meer mogelijk is dan je denkt. Ik had bijvoorbeeld een sociale huurwoning, dus ik dacht dat het niet mogelijk was om het onder te verhuren en ik dus constant dubbele kosten zou hebben. Maar via huisbewaring kun je je sociale huurwoning max een jaar onderverhuren (aan iemand die je kent).

Verder is het fijn als digital nomad om niet zo snel te reizen als dat je als backpacker doet. Ik vind het fijnst om minimaal een maand op één plek te blijven. Zo leer je veel mensen kennen en heb je rust om gefocust te werken.

locatie onafhankelijk werken

Zorg dat je een onbeperkt of hoog datapakket hebt en je laptop en telefoon is opgeladen. Ik heb weleens meegemaakt dat het internet ineens wegviel of dat een stadje de hele dag een stroomstoring had. Zulk soort dingen kunnen best stressvol zijn als je er niet op ingespeeld bent.

Er zijn veel facebookgroepen voor digital nomads in verschillende bestemmingen. Wil je mensen leren kennen? Zet daar dan een berichtje in! In Lissabon hebben we zo met een groep van 20 mensen een drankje gendaa en zijn daarna gaan stappen.

7. Heb je nog een leuk verhaal om te delen?

In Bocas del Toro (prachtige eilandengroep) in Panama verbleven we in een hostel waarvan de eigenaar gek was op regeltjes. Overal hingen bordjes over wat je niet mocht doen. Ik had een paar uur in de ochtend gewerkt en 's middags gingen we naar een strand. Toen we terugkwamen wilde ik nog een paar uur werken. Ik was lekker bezig totdat de hostelbaas om stipt 10 uur het licht uitdeed. Daar zat ik dan alleen met mijn laptop in het donker op het terras. Niet heel handig.

Geïnteresseerd naar Tamara? Volg haar via Instagram, Youtube of haar website.

De cursus "Een Vrijer Werkend Leven"

In deze cursus leer je wat JIJ remote kunt doen
En neem je concreet actie!

In 7 stappen naar jouw locatie onafhankelijke leven en werk

  • Reizen en werken op de mooiste plekken óf gewoon vanaf je keukentafel
  • Nooit meer in de file staan!
  • Inspirerende, gelijkgestemde mensen om je heen
  • Werk dat bij je past en waar je blij van wordt

Podcasts

Zeilend de wereld over en ondertussen blijven werken? Hoe dan? In deze podcast serie praten we over locatie onafhankelijk werk en hoe remote werk een vrijer leven faciliteert.