“Terug naar kantoor is voorbij”

terug naar kantoor is voorbij

Volgens Amerikaanse Econoom en thuis-werk expert Nick Bloom is de terug-naar-kantoor beweging doodgebloed. Veel bedrijven proberen hun werknemers alsnog terug naar het kantoor te krijgen, maar toch neemt het ‘nieuwe’ werken steeds meer vorm aan. Dit is te lezen in het artikel van Insider.

Terugkeer naar kantoor is voorbij

Bloom zegt dat de meest recente data over remote werken, kantoor bezetting en het gebruik van openbaar vervoer dezelfde conclusie laten zien: terugkeer naar kantoor is voorbij.

In mei 2020, toen de pandemie toesloeg, toonde het onderzoek van Bloom aan dat meer dan 60% van de werkdagen in de VS op afstand werd doorgebracht. In de grootste steden was de kantoorbezetting slecht 20% en het openbaar vervoer daalde met 75%. Toen de covid beperkingen minder werden riepen steeds meer bedrijven hun werknemers terug naar kantoor.

Toch blijkt uit het recent gepubliceerde onderzoek (juli 2023) dat zowel de kantoorbezetting (50% hersteld) als het gebruik van het openbaar vervoer (60% hersteld) nog lang niet gelijk is aan de situatie voor Covid. Daarnaast zijn deze percentage de afgelopen maanden gestabiliseerd. Dat suggereert dat de langzame stroom van werknemers die terugkeren naar kantoor tot stilstand zou zijn gekomen.

"Mijn overtuiging, kijkend naar de laatste zes maanden aan gegevens, is dat de daling van thuiswerken voorbij is en dat het in de toekomst een tijdlang stabiel zal zijn voordat het weer begint te stijgen," zei hij.

terug naar kantoor

Win-win

Waarom hybride werken een "win-win" is voor bedrijven en hun werknemers Als thuiswerken op het huidige niveau aanhoudt of in de komende jaren toeneemt, zoals Bloom verwacht, komt dat mede door de wens van Amerikanen naar flexibele werkschema's. Volgens Prithwiraj Choudhury, universitair hoofddocent aan Harvard zijn er voor bedrijven genoeg redenen om voorstander te zijn van hybride en volledig op afstand werken.

"Wanneer je flexibiliteit toestaat, vergroot je je talentenpool," zei hij. "De reden waarom ik denk dat dit model zal blijven bestaan en het evenwicht zal worden, is dat elk bedrijf strijdt om dezelfde talentenpool, en flexibiliteit stelt bedrijven in staat om talent aan te trekken en te behouden."

Productiviteit Remote vs. op kantoor

Er zijn verschillende onderzoeken over de productiviteit rondom thuiswerkende. Sommige onderzoeken suggereren dat volledig op afstand werkende werknemers minder productief zijn dan hun collega’s op kantoor. Dit wordt vaak als argument gebruikt door werkgevers om hun werknemers naar kantoor terug te halen. Echter laten de onderzoeken van zowel Choudhury als Bloom dat werknemers die meer thuiswerken dan op kantoor, het meest productief waren. Ook zorgt het er volgens hun onderzoek voor dat de werving en het behoud van werknemers verbetert.

"Hybride, als het goed georganiseerd is, denk ik dat het een win-win is," zei Bloom eerder.

Een hybride model kan enkele productiviteitsvoordelen bieden. Choudhury zei dat zijn onderzoek heeft aangetoond dat werknemers die 75% van de tijd vanuit huis werkten het meest productief waren. Het artikel van Bloom concludeerde dat hybride werk een "vlakke of zelfs licht positieve" invloed had op de productiviteit en de werving en het behoud van werknemers verbeterde.

Blijvende concurrentie

Bloom is er van overtuigd dat thuiswerken de komende jaren gaat toenemen naarmate de technologie verbetert. Choudhury geeft daarbij nog een andere kijk. De voortdurende concurrente tussen bedrijven om talent maakt dat locatie onafhankelijk werken zal blijven bestaan.

"Ongeacht of de economie krimpt of groeit, de beste werknemers hebben altijd andere opties," zei hij. "En dus denk ik dat als jouw bedrijf een model heeft dat de beste werknemers geen flexibiliteit biedt, zullen sommigen van hen, niet iedereen, worden weggekaapt door concurrenten."

terug naar kantoor

Geografische discriminatie

In Amerika is het zelfs zover dat werknemers overwegen om hun werkgevers aan te klagen wegens geografische discriminatie. Ze willen vanuit huis blijven werken, maar hun werkgevers weigeren dit.

Dr. Meagan Baskin, professor in management aan FGCU, legt uit dat geografische locatie met betrekking tot thuiswerken niet beschermd wordt door de Civil Rights Act, en dus hoogstwaarschijnlijk geen stand zal houden in de rechtbank.

Toch laat het zien dat werknemers bereid zijn ver te gaan om het comfort van locatie onafhankelijk werk te beschermen. Zoals eerder geschreven zal de concurrentie om talent blijvend zijn en zullen veel werknemers toch bepaalde eisen kunnen stellen.

Wet werken waar je wilt

Ook in Nederland speelt deze beweging en daarom is de Wet Werken waar je wilt ook in de maak. Hiermee wordt de werknemer meer gesteund in zijn vraag om thuis te werken. Lees hier meer over de Wet werken waar je wilt.

Veel deskundige zijn het erover eens dat hybride of volledig remote werken niet meer weg te denken is. Niet alleen in het heden maar ook in de toekomst. Zolang er nog voldoende concurrentie is en er nog veel werknemers zijn met de wens om locatie onafhankelijk te werken zullen werkgevers er niet onderuit komen om deze mogelijkheid te bieden.

De cursus "Een Vrijer Werkend Leven"

In deze cursus leer je wat JIJ remote kunt doen
En neem je concreet actie!

In 7 stappen naar jouw locatie onafhankelijke leven en werk

  • Reizen en werken op de mooiste plekken óf gewoon vanaf je keukentafel
  • Nooit meer in de file staan!
  • Inspirerende, gelijkgestemde mensen om je heen
  • Werk dat bij je past en waar je blij van wordt

Podcasts

Zeilend de wereld over en ondertussen blijven werken? Hoe dan? In deze podcast serie praten we over locatie onafhankelijk werk en hoe remote werk een vrijer leven faciliteert.