Update Wet werken waar je wilt

wet werken waar je wilt

Eerder schreven wij al een blog over de Wet werken waar je wilt. Op dat moment was dit wetsvoorstel nog in ontwikkeling en werd er over gedebatteerd. Recent zijn er weer ontwikkelingen geweest en wij hebben beloofd deze met jullie te delen.

Ontwikkelingen

Op 12 september vond er een debat plaats waarin bleek dat de meeste fracties het voorstel van de Wet werken waar je wilt, sympathiek vinden. Echter twijfelden sommige woordvoeders aan het nut en de noodzaak ervan. Ook maakte sommige zich zorgen of de wet niet te veel regeldruk voor werkgevers zou opleveren. Op 26 september 2023 heeft de Eerste Kamer het initiatiefwetsvoorstel van de Tweede Kamer verworpen.

De Nederlandse werknemer is het hier echter niet mee eens, blijkt uit de resultaten van het jaarlijkse State of Hybrid Work-onderzoek van OWL Labs. 70% van de Nederlandse werknemers vindt dat het recht op thuiswerken bij wet geregeld moet zijn.

wet werken waar je wilt

Terugkeren naar kantoor

51% Van de ondervraagde medewerkers werkt weer volledig op kantoor. Echter geeft 45% aan dat dit komt vanwege de ‘traditionele werkverwachting’ van hun werkgever. Aangezien een groot deel van de Nederlandse werknemers het recht op thuiswerken bij wet geregeld zou willen hebben, zou de Wet werken waar je wilt ze daarin tegemoetkomen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat flexibel werken belangrijk is voor Nederlandse werknemers. Zij zijn zelfs bereid salaris in te leveren tegenover flexibele werkmogelijkheden. 44% van de Nederlandse werknemers zou 10% of meer van zijn salaris inleveren voor flexibele werktijden. 24% Van de Nederlanders zou 15% van zijn salaris inleveren voor flexibiliteit in werklocatie.

Zorgen

Daarnaast blijkt uit het rapport dat veel Nederlanders zich zorgen maken dat hun werkgever acties op de werkplek zal ondernemen waar ze het niet snel mee eens zullen zijn als het gaat om hybride werken.

wet werken waar je wilt

Indien werknemers door hun werkgever gedwongen worden om op kantoor te werken, zou bijna 70% van hen dit met tegenzin doen. Dit resulteert in verminderde tevredenheid op de werkvloer en een afname in productiviteit. Het kan zelfs resulteren in werknemers die actief op zoek gaan naar een nieuwe baan waar ze de mogelijkheid hebben om flexibel te werken.

Uit het rapport van OWL Labs blijkt dat 94% van de Nederlanders zich zorgen maken dat hun werkgever acties op de werkplek zal ondernemen waar ze het niet snel mee eens zullen zijn als het gaat om hybride werken.

Stap terug

Ondanks alle verwachtingen dat het wetsvoorstel Wet werken waar je wilt dit jaar in zou gaan, is deze dus verworpen. Dit terwijl er vanuit de samenleving wel degelijk behoefte aan is. De wet Flexibel werken zal dus niet worden uitgebreid. Wij vinden dit een stap terug en hopen dat ondanks het verwerpen van dit wetsvoorstel, er toch nog positieve ontwikkelingen hierin gaan komen.

De cursus "Een Vrijer Werkend Leven"

In deze cursus leer je wat JIJ remote kunt doen
En neem je concreet actie!

In 7 stappen naar jouw locatie onafhankelijke leven en werk

  • Reizen en werken op de mooiste plekken óf gewoon vanaf je keukentafel
  • Nooit meer in de file staan!
  • Inspirerende, gelijkgestemde mensen om je heen
  • Werk dat bij je past en waar je blij van wordt

Podcasts

Zeilend de wereld over en ondertussen blijven werken? Hoe dan? In deze podcast serie praten we over locatie onafhankelijk werk en hoe remote werk een vrijer leven faciliteert.