Van remote naar grensoverschrijdend werk

grensoverschrijdend

Er is een nieuwe trend die nog verder gaat dan remote werken: grensoverschrijdend werken. Dit betekent dat bedrijven niet alleen werknemers in hun eigen land inhuren, maar wereldwijd op zoek gaan naar talent. In deze blog kijken we naar hoe grensoverschrijdend werk verschilt van remote werk, wat de voordelen en uitdagingen zijn en wat dit betekent voor de toekomst van werken (vooral in de Tech industrie.)

Wat is het Verschil?

Remote Werk

Remote werk houdt in dat werknemers niet naar kantoor komen maar vanuit huis of een andere plek werken. Dit geeft flexibiliteit en kan helpen om een betere werk-privébalans te vinden. Het nadeel is dat je nog steeds te maken hebt met nationale grenzen en tijdzones.

Grensoverschrijdend Werk

Grensoverschrijdend werk gaat verder. Hier worden mensen van over de hele wereld ingehuurd. Dit betekent toegang tot een veel grotere pool van talent, maar ook de mogelijkheid om continu te werken doordat teams in verschillende tijdzones zitten. Hierdoor kunnen bedrijven sneller en efficiënter opereren.

grensoverschrijdend

Remote werk als voorloper van grensoverschrijdend werk

Remote werk heeft bedrijven laten zien dat fysieke aanwezigheid niet noodzakelijk is voor productiviteit. Bedrijven hebben geïnvesteerd in digitale tools zoals Zoom, Slack en andere samenwerkingsplatforms om effectief op afstand te werken. Deze infrastructuur en cultuurverandering zijn belangrijke stappen geweest om grensoverschrijdend werk mogelijk te maken.

Het opbouwen van vertrouwen

Het succes van remote werk heeft het vertrouwen van bedrijven in teams vergroot. Als bedrijven eenmaal ervaren dat werknemers vanuit huis net zo productief kunnen zijn, worden ze meer open voor het idee om talent buiten hun eigen landsgrenzen te zoeken. De overgang naar grensoverschrijdend werk is een natuurlijke volgende stap omdat bedrijven al gewend zijn aan de uitdagingen en voordelen van een niet-centraal team.

Vergelijkbare tools en processen

Dezelfde tools en processen die worden gebruikt voor remote werk zijn ook toepasbaar op grensoverschrijdend werk. Virtuele vergaderingen, digitale projectmanagementtools en asynchrone communicatie zijn allemaal essentiële onderdelen van zowel remote als grensoverschrijdend werk. Dit maakt de overstap naar grensoverschrijdend werk eenvoudiger voor bedrijven die al ervaring hebben met remote werk.

Voordelen en uitdagingen

Voordelen

 • Toegang tot wereldwijd talent: Bedrijven kunnen nu de beste mensen inhuren, ongeacht waar ze wonen.
 • 24/7 Productiviteit: Door teams in verschillende tijdzones te hebben, kan het werk altijd doorgaan.
 • Kostenbesparingen: In sommige landen zijn de arbeidskosten lager, wat kan helpen om geld te besparen.
 • Culturele diversiteit: Wereldwijde teams brengen verschillende perspectieven en ideeën, wat kan leiden tot betere en creatievere oplossingen.

Uitdagingen

 • Arbeidswetten en compliance: Elk land heeft zijn eigen regels en wetten, wat het ingewikkeld maakt om overal aan te voldoen.
 • Tijdzoneverschillen: Het coördineren van werk over verschillende tijdzones kan lastig zijn.
 • Culturele verschillen: Verschillende werkculturen en communicatie kunnen tot misverstanden leiden.
 • Infrastructuur: Goede digitale tools en infrastructuur zijn cruciaal voor grensoverschrijdend werken.
grensoverschrijdend

De toekomst van grensoverschrijdend werken

Grensoverschrijdend werken is de toekomst voor banen. Remote werk heeft aangetoond dat fysieke aanwezigheid niet nodig is voor productiviteit, en nu zien bedrijven de voordelen van wereldwijd talent. Ondanks de uitdagingen zoals arbeidswetten en tijdzones, zijn de voordelen groot. Meer divers talent, lagere kosten en continue productiviteit maken grensoverschrijdend werk een aantrekkelijke optie.

Deze verschuiving vraagt om aanpassing, maar bedrijven die dit goed aanpakken, kunnen een meer divers en innovatief team opbouwen. Vooral in de Tech industrie, waarbij het werk 24/7 door gaat én het meeste werk via computers gaat, kan dit een hele voordelige vooruitgang zijn.

De cursus "Een Vrijer Werkend Leven"

In deze cursus leer je wat JIJ remote kunt doen
En neem je concreet actie!

In 7 stappen naar jouw locatie onafhankelijke leven en werk

 • Reizen en werken op de mooiste plekken óf gewoon vanaf je keukentafel
 • Nooit meer in de file staan!
 • Inspirerende, gelijkgestemde mensen om je heen
 • Werk dat bij je past en waar je blij van wordt

Podcasts

Zeilend de wereld over en ondertussen blijven werken? Hoe dan? In deze podcast serie praten we over locatie onafhankelijk werk en hoe remote werk een vrijer leven faciliteert.