Van surfboard naar Co-werkplek: het remote werkleven van Shauni

surfen

1. Wil je je even voorstellen?

Ik ben Shauni, 30 jaar jong en ik werk sinds 1.5 jaar als online marketeer bij online leerplatform Soofos. Soofos is in 2015 gestart ‘op de zolderkamer’ en werd al snel een volledig remote bedrijf. We zijn een klein en jong team van 7 mannen en vrouwen en werken allemaal vanuit verschillende werelddelen.

surfen

2. Hoe ziet jouw (werk) leven eruit op dit moment?

Op dit moment werk ik vanuit Nosara, Costa Rica. ’s Ochtends tussen 6 en 7 ga ik meestal even surfen. Daarna ga ik aan het werk en ik eindig de dag met het kijken van de zonsondergang op het strand, of nog een surfsessie. Ik werk vanuit een cowork op slechts 2 minuten lopen van het strand. Wanneer ik merk dat ik qua werk even vastloop, wandel ik kort naar het strand om daarna weer met een frisse blik verder te werken. Bij Soofos werken we allemaal 32 uur. Zelf verspreid ik die uren over 5 dagen, zodat ik doordeweeks ook tijd over heb om te genieten van de omgeving.

3. Wat heeft jou gedreven de beslissingen te maken die je hebt gemaakt?

Tijdens de corona periode merkte ik de voordelen van thuiswerken. Ik hield meer tijd en energie over om bijv. uitgebreid te koken en te sporten. Ik ontdekte dat je in Nederland ook kon surfen en werkte weleens aan de kust vanuit een strandtent. Of ik stond ’s ochtends om 4 uur op om vanuit Tilburg naar Hoek van Holland te rijden, te surfen en dan eind van de ochtend aan het werk te gaan. Daar werd ik zo gelukkig van. Die flexibiliteit van werken waar je wil (thuis, bij m’n ouders, in een koffietentje, aan het strand etc) beviel me enorm.

surfen

Toen kreeg ik de kans om een half jaar bij een surfcamp in Costa Rica te gaan werken - wat altijd wel een droom is geweest - en heb ik mijn vaste baan opgezegd en appartement in Nederland verkocht. Na dat half jaar heb ik nog twee maanden gereisd en dacht ik al snel, van 9 tot 5 terug naar kantoor gaat het echt niet meer worden. Toen ben ik gaan zoeken naar een baan (of opdracht als freelancer) die ik volledig remote kon doen.

Toegegeven, je zou kunnen zeggen dat ik, ondanks dat ik locatieonafhankelijk werk, nog steeds van maandag tot en met vrijdag van 9 tot 5 op kantoor zit. Maar dan op een kantoor (overigens vind ik een fijne cowork space essentieel als je remote werkt) in een prachtige omgeving waar ik de dingen kan doen die mij echt blij maken.

4. Wat biedt locatie onafhankelijk werken jou? En waarom heb je hiervoor gekozen?

De vrijheid om bezig te zijn met persoonlijke passies, en om tijd door te brengen op plekken waar ik me meer thuis voel dan in Nederland.

Daarnaast werk ik niet alleen locatie onafhankelijk maar ben ik ook heel flexibel in wánneer ik werk. Natuurlijk hebben we een aantal wekelijkse meetings waar ik bij moet zijn, maar los van dat kan ik werken op de momenten waarop ik me het meest productief voel. Zolang het werk maar af komt en we aanwezig zijn bij een aantal verplichte meetings, worden we vrij gelaten in waar en wanneer we werken.

surfen

5. Wat is je meest favoriete plek waar je bent geweest en waarom?

Goede vraag. Ondanks dat ik remote werk reis ik niet zoveel rond als dat sommige mensen zouden denken. Er zijn dus nog ontzettend veel mooie plekken die ik moet ontdekken. Voor mij is er ook wel een groot verschil tussen een favoriete plek om te bezoeken en een favoriete plek om echt langere tijd te blijven. Op dit moment voel ik me helemaal happy in Nosara, Costa Rica. El Sunzal in El Salvador is een favoriete plek om te bezoeken vanwege de prachtige golven, maar ik zou er niet langere tijd willen wonen.

6. Wat zijn de moeilijkheden die je tegenkomt van het remote werken?

Op een gegeven moment merk je dat het contact met vrienden en familie in Nederland wat minder wordt, vooral wanneer je in een compleet andere tijdzone zit. Dat vind ik soms wel jammer. Toch voelt het altijd weer als vanouds als we elkaar weer zien wanneer ik in Nederland ben. Maar even je ei kwijt bij vrienden van thuis is wat lastiger.

Als je wat meer rondreist kan het vinden van een stabiele internetverbinding soms wat lastig zijn. Uiteindelijk is overal een oplossing voor te vinden, maar het is toch spannend als er een belangrijke meeting op de planning staat en je op een plek bent waar af en toe de stroom kan uitvallen.

surfen

7. Hoe zie je jouw toekomst voor je? Heb je nog dromen?

Ik durf niet te zeggen hoe ik mijn toekomst voor me zie. Veel mensen vragen hoe lang ik hier wil blijven. Ik blijf zo lang als dat ik het leuk vind en me hier prettig voel. Het leven is onvoorspelbaar. Een paar jaar geleden had ik ook totaal niet verwacht dat mijn leven er nu zo uit zou zien. Surfen blijft de komende jaren nog wel prioriteit houden denk ik. Daar wil ik echt nog veel beter in worden. Dus voorlopig blijf ik op een plek waar ik dat kan doen.

8. Wat zijn jouw tips voor anderen?

Gewoon doen! Je zult vast en zeker veel beren op de weg zien. Maar als je iets graag genoeg wil, dan is alles mogelijk. En, niets is definitief. Dat je in Nederland alles opzegt betekent niet dat je daar nooit meer terug kan komen. Of stel je komt erachter dat locatieonafhankelijk werken niet voor jou is weggelegd, dan heb je het in ieder geval geprobeerd. Het leven is te kort om te denken ‘wat als..’ of ‘had ik dit maar gedaan..’ en spijt te hebben van de dingen die je níet hebt gedaan. Je zult het eerder als een leermoment zien als iets niet helemaal loopt zoals je het van tevoren in gedachte had.

De cursus "Een Vrijer Werkend Leven"

In deze cursus leer je wat JIJ remote kunt doen
En neem je concreet actie!

In 7 stappen naar jouw locatie onafhankelijke leven en werk

  • Reizen en werken op de mooiste plekken óf gewoon vanaf je keukentafel
  • Nooit meer in de file staan!
  • Inspirerende, gelijkgestemde mensen om je heen
  • Werk dat bij je past en waar je blij van wordt

Podcasts

Zeilend de wereld over en ondertussen blijven werken? Hoe dan? In deze podcast serie praten we over locatie onafhankelijk werk en hoe remote werk een vrijer leven faciliteert.