Veiligheid van Systemen en Gegevens bij Remote Werken

Veilig

In de huidige tijd, waarin remote werken steeds gebruikelijker wordt, is het van groot belang om aandacht te besteden aan de veiligheid van systemen en gegevens. Werkgevers die terughoudend zijn om remote werken toe te staan, doen dit regelmatig vanuit zorgen over de veiligheid. Gelukkig zijn er diverse maatregelen en praktische stappen die zowel werknemers als bedrijven kunnen nemen om de veiligheid te waarborgen. In deze blog zetten we er een aantal op een rijtje.

Gebruik van VPN

Een Virtual Private Network (VPN) is een essentiële tool bij remote werken. Het versleutelt je internetverbinding, waardoor je gegevens veilig worden verzonden en ontvangen.

Het gebruik van openbare WiFi is geen probleem zolang je maar een VPN verbinding opzet en er geen split-tunneling is geconfigureerd. Split tunneling is een netwerktechniek die wordt gebruikt bij VPN's (Virtual Private Networks) en stelt gebruikers in staat om een deel van hun internetverkeer via de versleutelde VPN-tunnel te sturen, terwijl ander verkeer rechtstreeks via hun reguliere internetverbinding gaat, zonder de VPN te gebruiken. Dit kan de prestaties verbeteren, maar kan ook beveiligingsrisico's met zich meebrengen, omdat niet al het verkeer door de beveiligde tunnel gaat en dus kwetsbaarder kan zijn voor interceptie of aanvallen. Tijdens het remote werken is het dus van belang dat er geen split-tunneling is geconfigureerd.

Zorg daarbij voor een ‘Kill-Switch.’ Een kill switch is een waardevolle functie die de internetverbinding verbreekt als de VPN-verbinding wegvalt, waardoor je gegevens beschermd blijven.

Veiligheid

Firewall

Het activeren van je lokale firewall en het beperken van het verkeer van binnen naar buiten toe versterkt de beveiliging van je systeem. De Windows firewall is een statefull firewall. Dit betekent dat telkens als de applicatie wordt uitgevoerd, hij minimaal enkele dingen kan herinneren over de status. De actuele statusgegevens die worden opgeslagen kunnen afhankelijk zijn van de toepassing en van de omstandigheden waaronder de applicatie wordt gebruikt. Hierdoor hoef je dus weinig te configureren.

Software updates

Ook is het belangrijk om regelmatige software-updates uit te voeren om bekende beveiligingslekken te dichten. Daarnaast is het installeren van beveiligingssoftware van essentieel belang. Deze software beschermt je laptop tegen malware, virussen en andere bedreigingen die je systeem kunnen compromitteren.

Beperk toegang en Tweefactor Authenticatie

Bedrijven moeten de toegang tot systemen beperken tot alleen wat strikt noodzakelijk is voor de functies van werknemers. Hierdoor wordt het risico op een veiligheidslek verminderd. Het implementeren van tweefactorauthenticatie voegt een extra beveiligingslaag toe, waardoor zelfs als inloggegevens worden gecompromitteerd, een aanvaller geen toegang krijgt zonder een tweede verificatiemethode.

Veiligheid

Encrypt je harddrive

Daarnaast is het versleutelen van je harde schijf met tools een effectieve manier om je gegevens te beschermen, zelfs als je laptop verloren of gestolen wordt. Alle moderne Windows versies (8,10,11) hebben ‘bitlocker.’ Dit is een ingebouwde ecryptiesoftware die je harddisk encrypt. Ook externe drivers, USB’s, etcetera kunnen hiermee versleuteld worden. Apple biedt twee verschillende manieren om je database encrypten: FileVault en en het encrypten van je data via de Finder.

Praktische handelingen

Ben bewust van je werk gedrag wanneer je in een openbare ruimte werkt. Sluit je laptop af of vergrendel deze wanneer je wegloopt om ongeautoriseerde toegang te voorkomen.

Maak daarnaast gebruik van krachtige wachtwoorden. Gebruik minimaal 11 tekens met nummers, symbolen, kleine en hoofdletters. Een dergelijk wachtwoord van 9 tekens is al in slechts drie weken te kraken, 10 tekens in vijf jaar en 11 tekens in 400 jaar anno 2023.

Privacyfilters voor laptops zorgen ervoor dat de informatie op je laptopscherm alleen zichtbaar is voor degene die recht voor het scherm zit. Dit geeft je de vrijheid om je laptop op elke locatie te gebruiken zonder bezorgd te zijn over ongewenste gluurders. Deze filters beperken de kijkhoek van het scherm dusdanig dat het niet mogelijk is om vanaf de zijkant mee te kijken.

uitstoot

Maak een plan voor als het misgaat

Zorg dat je voorbereid bent wanneer het toch misgaat. Bij Windows-laptops kun je bijvoorbeeld door in te loggen op je Microsoft account je laptop vinden. Zo kun je de locatie van je laptop zien en kan je je laptop ‘locken’ op afstand. Hiermee vergrendel je je laptop in geval van verlies of diefstal. Voor een Apple geldt hetzelfde. Via iCloud.com kun je je apparaat vergrendelen.

Door goed voorbereid te werk te gaan is het mogelijk om veilig op afstand te werken. Met het nemen van bovengenoemde maatregelen met daarbij het bewustzijn van de risico’s zou de drempel naar locatie onafhankelijk werken een stuk lager moeten liggen.

De cursus "Een Vrijer Werkend Leven"

In deze cursus leer je wat JIJ remote kunt doen
En neem je concreet actie!

In 7 stappen naar jouw locatie onafhankelijke leven en werk

  • Reizen en werken op de mooiste plekken óf gewoon vanaf je keukentafel
  • Nooit meer in de file staan!
  • Inspirerende, gelijkgestemde mensen om je heen
  • Werk dat bij je past en waar je blij van wordt

Podcasts

Zeilend de wereld over en ondertussen blijven werken? Hoe dan? In deze podcast serie praten we over locatie onafhankelijk werk en hoe remote werk een vrijer leven faciliteert.