Waarom is het bedrijfsleven in Nederland terughoudend?

Coworking in New York

Waarom is het bedrijfsleven in Nederland nog steeds terughoudend als het gaat om Locatie Onafhankelijk Werken?

Digitale wereld

Technologie en internet hebben ons leven en ons werk de afgelopen decennia behoorlijk veranderd. Steeds meer werk wordt uitgevoerd met behulp van een laptop en goed internet. Onze smartphones zijn daarnaast het middelpunt van onze communicatie geworden. We gebruiken allerlei tools en apps om zaken sneller en makkelijker te kunnen regelen. Via social media delen we wat ons bezig houdt. We kunnen steeds beter multitasken. Ja, we zijn effectiever en productiever geworden.

Locatie Onafhankelijk Werk

De snelle technologische ontwikkelingen gaan in een rap tempo verder. Door al deze ontwikkelingen is het steeds minder vaak nodig om ook fysiek met collega’s in een kantoorgebouw te zitten om goed te kunnen (samen)werken. Want waarom zou je elke dag in de file staan om vervolgens van 9 tot 5 binnen in kantoor zitten? Dit is voor steeds meer mensen een doembeeld.

Ambitieuze mensen willen graag een prestatie leveren. Flexibiliteit, innovatie, creativiteit en persoonlijke ontwikkelingen motiveren hierbij. Het besef dat we in bijzondere tijden leven, waarin we ons werk locatie onafhankelijk kunnen inrichten, geeft een enorm vrij gevoel. Werken vanuit het buitenland, huis, café of een coworking space? Waarom niet? Het staat als een paal boven water dat regelmatig wisselen van werkplek meer inspiratie, creativiteit en vrijheid met zich meebrengt. En daarmee is het ook voor bedrijven een steeds interessantere optie!

Productiever

In de Verenigde Staten wordt het locatie onafhankelijk werken steeds meer gemeengoed. En hoewel er in Nederland veel gesproken is over Het Nieuwe Werken, lijken de meeste bedrijven toch nog behoorlijk terughoudend. Uiteraard is er wel de (verplichte) thuiswerkdag, maar een medewerker toestaan om bijvoorbeeld een paar weken vanuit Spanje te werken, is voor de meeste Nederlandse bedrijven nog een stap te ver. Laat staan een Digital Nomad in dienst nemen. Hoe komt dat toch, vraag ik me af. Waarom is het Nederlandse bedrijfsleven hier nog steeds zo terughoudend in?

Er zijn heel veel onderzoeken gedaan naar de productiviteit bij flexibel werken. Een andere keer zal ik daar een blog aan besteden. Maar uit de meeste onderzoeken blijkt dat medewerkers en ondernemers die zelf bepalen waar en wanneer ze werken wel degelijk productiever zijn. Bovendien zijn ze minder vaak ziek, en doen ze evengoed nog wel wat werk als ze wel ziek zijn. Ze voelen zich verantwoordelijk voor hun werk en willen een goed resultaat neerzetten. Maar nog belangrijker is dat mensen die zelf bepalen waar en wanneer ze werken, ook gelukkiger zijn met hun werk en daardoor alleen al een hogere productiviteit hebben.

Niet voor iedereen

Het klinkt natuurlijk heel mooi. Zelf bepalen waar en wanneer je werkt. En dat is het ook! Maar het vraagt wel om een bepaalde instelling. Want naast goed ontwikkelde skills en vaardigheden, is er ook een goede werkmentaliteit nodig. Je moet namelijk gewoon hard werken, kwaliteit leveren en je afspraken nakomen. Je wordt immers beoordeeld op jouw resultaten.

Doelgerichtheid en resultaatgerichtheid zijn dus belangrijk. Kunnen plannen is handig. Ook een zelf startend vermogen en discipline zijn onontbeerlijk. En tenslotte moet je flexibel en creatief zijn om goed te functioneren.

Daarnaast is er nog een aantal andere voorwaarden waaraan voldaan moet worden om het locatie onafhankelijk werken succesvol te maken. Een ervan is de techniek. De technologie moet zodanig geregeld zijn dat het werken op afstand zonder problemen kan verlopen. Kan er bijvoorbeeld op afstand ingelogd worden in de systemen?

Een ander aspect heeft te maken met betrokkenheid bij de organisatie en het vasthouden van de bedrijfscultuur. Zeker als er meerdere medewerkers op afstand samenwerken. Een duidelijke missie en visie (purpose) van de organisatie waarmee de medewerkers zichzelf kunnen identificeren, biedt hier houvast. Daarnaast wil locatie onafhankelijk werk niet zeggen dat je niet periodiek (fysiek) kan samenkomen.

Voordelen

Het zal wel duidelijk zijn dat ik een groot voorstander van het toestaan en zelfs stimuleren van flexibel werken ben. Werk is iets dat je doet en niet iets waar je per definitie naar toe gaat. Zelf ben ik ook flexibel in mijn manier van werken. Ik heb veel contact met de Digital Nomad Community en zie hele productieve en ondernemende mensen.

Mijn vraag is dus: “Hoe komt het dat het bedrijfsleven in Nederland nog steeds zo terughoudend is als het gaat om flexibel werken?” Ik ben benieuwd naar jullie reacties!

De cursus "Een Vrijer Werkend Leven"

In deze cursus leer je wat JIJ remote kunt doen
En neem je concreet actie!

In 7 stappen naar jouw locatie onafhankelijke leven en werk

  • Reizen en werken op de mooiste plekken óf gewoon vanaf je keukentafel
  • Nooit meer in de file staan!
  • Inspirerende, gelijkgestemde mensen om je heen
  • Werk dat bij je past en waar je blij van wordt

Podcasts

Zeilend de wereld over en ondertussen blijven werken? Hoe dan? In deze podcast serie praten we over locatie onafhankelijk werk en hoe remote werk een vrijer leven faciliteert.