Zon, Zaken en Avontuur: Het remote ondernemerschap van Bastiaan.

zon

Deze keer hebben we Bastiaan Schülski vragen mogen stellen over zijn locatie onafhankelijk (werk)leven. Terwijl hij letterlijk de zon achterna gaat heeft Bastiaan zijn eigen bedrijf opgezet en vertelt hij zijn verhaal vanaf het zonnige Bali.

Mijn naam is Bastiaan Schülski, ook wel Bas, en voor mensen die weleens een advertentie voorbij hebben zien komen; bastiaan viktor haha. Ik ben 26 jaar en 4 jaar geleden begonnen met remote ondernemen. Tijdens mijn studietijd mocht ik veel in het buitenland studeren, zo heb ik 3 maanden in Bali, 3 maanden in Bangkok en 1 maand in Manchester gezeten.

 

Het studentenleven vond ik fantastisch, maar het reizen is mij het meeste bijgebleven. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik na mijn studie ben gaan reizen met een maatje van mij. Lang verhaal kort, in maart 2020 zat ik op de Filipijnen en kreeg ik een belletje van thuis; 'Bas, thuiskomen, het gaat niet goed met het hele Covid verhaal'. Tsja, dan kom je thuis, in het regenachtige maart, koud, weer bij je ouders in huis (na jaren op mijzelf gewoond te hebben). Dan kan je met de pakken neer zitten, maar ik ben mij vanaf toen, terwijl de hele wereld stilstond, gaan focussen op hoe ik er ná covid voor zorgen dat ik voor altijd kan blijven reizen terwijl ik een online inkomen verdien.

zon

2. Hoe ziet jouw (werk) leven er op dit moment uit?

Op dit moment zit ik in het zonovergoten Bali (en dat zelfs in het regenseizoen). De afgelopen 3 jaar reis ik samen met mijn broer de wereld over terwijl wij ons online opleidingsprogramma uitbouwen. De zomers zijn wij vaak te vinden in het zuiden van Europa. Wij wonen in Portugal, maar vinden Spanje erg fijn om de zomers door te brengen. In de Nederlandse winter reizen we naar iets meer tropische bestemmingen.

3. Wat biedt locatie onafhankelijk werken jou?

Locatie onafhankelijk werken biedt mij een hoge kwaliteit van leven. Geen tekort aan vitamine D, niet de Nederlandse pietluttigheid, maar genieten van het goede leven met gelijkgestemden om je heen. Ik maak altijd een geintje; eigenlijk ben ik een hele simpele jongen, ik wil gewoon zon!

zon

4. Wat is je meest favoriete plek waar je bent geweest en waarom?

Het klinkt mega cliché, maar Bali heeft mijn hart wel gestolen. Maar goed, dingen zijn niet voor niets cliché, het betekent vaak dat er een kern van waarheid in zit. Bali bruist in mijn ogen ondernemerschap, veel gelijkgestemden, een hoge kwaliteit van leven tegen een lagere prijs. Nu moet ik je eerlijk zeggen dat Zuid-Afrika al erg lang bovenaan het lijstje staat, dus november 2024 zijn wij hoogstwaarschijnlijk te vinden in dezelfde tijdzone als NL, maar dan onder de zon.

5. Wat zijn de moeilijkheden die je tegenkomt van het remote werken?

Remote werken vereist consistentie en discipline. Wij leiden reisliefhebbers op als marketing zzp'er om remote te kunnen werken en leven. Wat wij veel zien bij onze deelnemers is dat remote werken niet voor iedereen is weggelegd. De afleiding is vaak groot aangezien velen werken en leven op vakantiebestemmingen. Dit is natuurlijk fantastisch, maar het is essentieel dat je wel de verantwoordelijkheid neemt om te blijven knallen op je werk. Het voordeel als je gaat ondernemen is wel dat je bouwt aan je eigen business, dus wil je niet werken, wil je afgeleid zijn, dan zal je dat gelijk voelen in je portemonnee.

zon

6. Hoe zie je jouw toekomst voor je? Heb je nog dromen?

Mijn toekomst ziet er in mijn ogen rooskleurig uit. We bouwen aan een mooie organisatie terwijl wij genieten van de mooiste plekken op aarde. Ik zou het gaaf vinden om dit de komende jaren nog volop te blijven doen voordat er kinderen in het spel komen. Ach, wellicht zelfs als ik het geluk heb om kinderen te krijgen, dan zou ik hun vanaf jonge leeftijd ook van dit leven willen laten genieten. Dromen; ik hoop nog een hele hoop anderen te inspireren om te gaan reizen en werken. Alles voor een gelukkiger leven!

7. Wat zijn jouw tips voor anderen?

Mijn tips voor anderen die remote willen gaan werken zijn;
- Kijk eerst naar wat jouw doel van remote werken is. Wil je net als ik zon, vertrek dan naar een zonnig klimaat. Wil je remote werken om met anderen in contact te komen en je netwerk te vergroten, pas daar je plek op aan.
- Als je op locatie bent, zorg er voor dat je zsm een nieuwe routine voor jezelf bouwt. Kijk naar welke sportschool je gaat, kies een werkplek uit, weet waar je supermarkt zit. Als je namelijk wat verder van huis gaat, kan je een jetlag ervaren en het zou zonde zijn als je werk daar onder gaat leiden.
- Mocht je een werkgever, opdrachtgever of klanten hebben, schrijf een mooie brief, of mail met de reden dat je remote gaan werken. Benoem hierin de voordelen die jij zal gaan ervaren en wat de werkgever, opdrachtgever of jouw klanten aan jouw reis gaan hebben. Een mooi voorbeeld kan je vinden in het boek; 'The 4-Hour Workweek - Timothy Ferriss'

zon

8. Heb je nog een leuke ervaring die je met ons wil delen?

Op een of andere manier is er bij Thomas en mij altijd wat als we vertrekken naar het buitenland. Het is nog nooit vlekkenloos gegaan. Visa's, geannuleerde vluchten, last-minute treinen die eruit liggen van mijn ouderlijke woonplaats Meppel naar Schiphol. Noem maar op! Een voordeel is wel; het komt bij ons altijd goed. Dus nu we dat weten houdt niks ons meer tegen en zijn we vrijwel altijd optimistisch :)

De cursus "Een Vrijer Werkend Leven"

In deze cursus leer je wat JIJ remote kunt doen
En neem je concreet actie!

In 7 stappen naar jouw locatie onafhankelijke leven en werk

  • Reizen en werken op de mooiste plekken óf gewoon vanaf je keukentafel
  • Nooit meer in de file staan!
  • Inspirerende, gelijkgestemde mensen om je heen
  • Werk dat bij je past en waar je blij van wordt

Podcasts

Zeilend de wereld over en ondertussen blijven werken? Hoe dan? In deze podcast serie praten we over locatie onafhankelijk werk en hoe remote werk een vrijer leven faciliteert.